Στη Γαλλία, γέφυρες προς την πλευρά των Ρεπουμπλικάνων, ώστε να διασφαλιστούν οι κρίσιμες πλειοψηφίες που θα απαιτηθούν, ρίχνει ο Εμανουέλ Μακρόν.
Το εκλογικό αποτέλεσμα στην Γαλλία κινητοποιεί το προεδρικό στρατόπεδο που ψάχνει τρόπους να ασκήσει νομοθετικό έργο ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν δεν έχει σχολιάσει ακόμα το αποτέλεσμα.
Η παραίτηση που έθεσε στην διάθεσή του η υπηρεσιακή Πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν και κυρίως το γεγονός πως δεν έγινε δεκτή, δείχνουν σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα πως η Προεδρία θέλει να προχωρήσει σε διερεύνηση των προθέσεων του δημοκρατικού τόξου.
Οι συναντήσεις Μακρόν με τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης δείχνει πως υπάρχουν αποστάσεις αλλά και γέφυρες ειδικά με τον χώρο της παραδοσιακής δεξιάς.
«Θα παραμείνουμε στην αντιπολίτευση με τρόπο αποφασιστικό, αποφασιστικό αλλά υπεύθυνο. Ποτέ δεν θα μπλοκάρουμε τους θεσμούς» δήλωσε ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών, Κριστιάν Ζακόμπ.
Από την πλευρά της Αριστεράς το πνεύμα είναι ξεκάθαρα αρνητικό για σύμπραξη και στήριξη των νομοσχεδίων της Κυβέρνησης.
«Η Κυβέρνηση περίμενε πως θα λάβει εντολή να κυβερνήσει και πήρε μόνο ένα χαστούκι, δεν υπάρχει κάτι άλλο που να το περιγράφει. Είναι μειοψηφία και αυτό είναι απίστευτο. Ιστορικά δεν έχουμε δει ποτέ έναν πρόσφατα εκλεγμένο Πρόεδρο να καταγράφει τόσο άσχημα ποσοστά στις βουλευτικές εκλογές»
Μεταξύ των νέων βουλευτών της Αριστεράς η Ρακέλ Κεκέ που μετανάστευσε από την Ακτή Ελεφαντοστού στη Γαλλία πριν από 7 χρόνια. Από την θέση της καμαριέρας και συνδικαλίστριας θα βρεθεί στα έδρανα της Βουλής έχοντας νικήσει την υπουργό Αθλητισμού του Μακρόν και ολυμπιονίκη Ροξανά Μαρακινό. Στην αριστερά δεν έχουν αποφασίσει ακόμη εάν θα συγκροτήσουν ενιαία κοινοβουλευτική ομάδα ή αν θα χωριστούν σε μικρότερες ομάδες. Στην περίπτωση που επιλεγεί ο κατακερματισμός, αξιωματική αντιπολίτευση θα είναι για πρώτη φορά στα πολιτικά χρονικά της Γαλλίας η ακροδεξιά της Μαρίν Λε Πεν.