Ευθέως και χωρίς περιστροφές ο ειδικός καρδιολόγος, στον οποίον απευθύνθηκαν οι Καρακούκης και Καλόγρηας, μιλά αποκλειστικά στο LIVE NEWS και εξηγεί γιατί η περιβόητη διάγνωση της αγενεσίας φλεβόκομβου όχι απλά δεν είναι πιθανή αλλά ούτε καν ρεαλιστική ως αιτία θανάτου για την Ίριδα.
«Η διάγνωση αυτή δεν είναι ρεαλιστική όταν μιλάμε για ένα άτομο που έζησε 6 μήνες. Είναι μια εντελώς απίθανη διάγνωση γιατί ένας άνθρωπος δεν θα μπορούσε να ζήσει όχι 6 μήνες, ούτε λίγες μέρες με αγενεσία φλεβόκομβου» σημείωσε ο καρδιολόγος της Ίριδας στο LIVE NEWS.
Στην έκθεση που συνέταξε και συμπεριλήφθηκε στο πόρισμα- σοκ των Καρακούκη και Καλόγρηα, ο ειδικός καρδιολόγος εξηγεί πως ήταν εξαιρετικά δύσκολο για έναν παθολογοανατόμο να εντοπίσει τα συγκεκριμένα κύτταρα μεταθανάτια κι επομένως το γεγονός ότι η κα Μητσέλου δεν τα εντόπισε, δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχαν.
«Οι παθολογοανατόμοι θεώρησαν ότι επειδή δεν βρήκαν τα συγκεκριμένα κύτταρα με τη μέθοδο που χρησιμοποίησαν, αυτό είναι απόδειξη ότι δεν υπήρχαν, πράγμα που δεν είναι αληθές. Τα συγκεκριμένα κύτταρα είναι εύκολο να τα δεις με διάφορες μεθόδους στον ζώντα οργανισμό αλλά μεταθανάτια είναι πολύ δύσκολο να τα εντοπίσεις. Εγώ στην έκθεση μου περιγράφω όλες τις μεθόδους που θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουν για να φτάσουν σε αυτήν την διάγνωση» συμπλήρωσε ο καρδιολόγος.
Αλλά και στην περίπτωση που η μικρή Ίριδα έπασχε όντως από αγενεσία ή έστω υποπλασία αυτού του φυσικού βηματοδότη της καρδιάς, το βρέφος θα εμφάνιζε σοβαρά προβλήματα υγείας από τις πρώτες ημέρες ζωής του.
«Αν είχε αγενεσία φλεβόκομβου, θα είχε πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας από τις πρώτες μέρες ζωής του. Είναι μια εντελώς απίθανη διάγνωση που δεν έχει περιγραφεί βιβλιογραφικά σε έναν άνθρωπο που ζει ήδη 6 μήνες και δεν έχει κανένα πρόβλημα υγείας» τόνισε ο καρδιολόγος.
Πόλεμος ιατροδικαστών
Πόλεμος μεταξύ Αντιγόνης Μητσέλου και Αγγελικής Τσιόλα έχει ξεσπάσει μετά τις αποκλειστικές δηλώσεις της πρώτης στο LIVE NEWS που προκάλεσαν και την οργισμένη απάντηση της δεύτερης.
«Έχω να πω μόνο τούτο. Η κυρία Μητσέλου με το εύρημά της, έθεσε από μόνη της αιτία θανάτου την αγενεσία φλεβοκόμβου» σημείωσε η Αγγελική Τσιόλα.
Πράγματι στο συμπέρασμα της για την Ίριδα η παθολογοανατόμος Μητσέλου συμπεριλαμβάνει την αγενεσία φλεβόκομβου και το πνευμονικό οίδημα με την ίδια πάντως να τονίζει στο LIVE NEWS πως όλα τα ευρήματα που έδειχναν ασφυξία τα είχε συμπεριλάβει στην έκθεση της.
«Τον ασφυκτικό θάνατο τον έχω περιγράψει στην έκθεσή μου. Υπάρχουν ευρήματα στον εγκέφαλο, στο μυοκάρδιο και τους πνεύμονες τα οποία έχω αναφέρει αναλυτικά. Εγώ ως παθολογοανατόμος δεν μπορώ να γράψω ασφυξία. Την αιτία θανάτου την γράφει ο ιατροδικαστής, όχι ο παθολογοανατόμος. Εάν η κ. Τσιόλα δεν μπόρεσε ποτέ να στοιχειοθετήσει αυτά τα ευρήματα δεν είναι δικό μου θέμα. Είναι δικό της» υποστήριξε η Αντιγόνη Μητσέλου.
Η κυρία Μητσέλου πάντως σε παλαιότερες δηλώσεις της στο LIVE NEWS στήριζε με θέρμη πως η Ίριδα κατέληξε από το πρόβλημα στην καρδιά της και όχι από εγκληματική ενέργεια, όπως είναι ο βίαιος ασφυκτικός θάνατος.
Σήμερα πάει ένα βήμα παρακάτω και αφήνει αιχμές πως αποκρύφθηκαν από την ίδια βασικά πειστήρια όπως το ματωμένο πανάκι και οι αμυχές.
«Δεν είχα ενημερωθεί ποτέ ούτε για το πανάκι, ούτε για τις αμυχές στο στόμα και το χείλος. Αυτά τα άκουσα πρώτη φορά από την τηλεόραση μετά από ένα χρόνο. Όταν μου στάλθηκαν τα όργανα του παιδιού, ρώτησα 3 φορές, την ιατροδικαστή, την κα Τσιόλα, αν έχει άλλα ευρήματα και μου είπε ότι δεν έχει κανένα εύρημα ούτε νεκροψιακά, ούτε νεκροτομικά. Το μόνο που μου έλεγε συνέχεια ήταν ότι το πρώτο παιδάκι πέθανε από ανακοπή… ήταν υποχρέωση μου να κάνω φύλλο και φτερό την καρδιά» συμπλήρωσε η παθολογοανατόμος.
Η αυτοψία άργησε… μια μέρα
Πριν φτάσουμε όμως στο λανθασμένο κατά πολλούς πόρισμα, μια σειρά λαθών είχαν προηγηθεί ώστε να κλείσει τότε ο φάκελος άρον- άρον και να χαθούν πολύτιμα στοιχεία.
«Όποιος δεν πεθαίνει σε νοσοκομείο και έχει αιφνίδιο θάνατο εκτός νοσοκομείο τότε ερευνάται η εγκληματική ενέργεια» υποστήριξε ο συνδικαλιστής αστυνομικός Σταύρος Μπαλάσκας.
Αυτό δεν συνέβη στην περίπτωση της Ίριδας που νεκρή μεταφέρθηκε στο Καραμανδάνειο ως μια ύστατη προσπάθεια να σωθεί αυτό το αγγελούδι.
«Δεν μπόρεσε να καταγραφεί ποτέ ούτε η μεταβολή της θερμοκρασίας ούτε το επίπεδο της ακαμψίας όταν βρέθηκε από το πλήρωμα των διασωστών» σημείωσε ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης.
Το ΕΚΑΒ ενημερώνει την Αστυνομία η οποία δεν πηγαίνει επιτόπου για αυτοψία στον τόπο του -όπως αποδείχθηκε- εγκλήματος παρά λίγες ημέρες αργότερα.
«Είναι υποχρεωμένος ο αξιωματικός της υπηρεσίας άμεσα να μεταβεί στο σημείο» πρόσθεσε ο κ. Μπαλάσκας.
Το πρωτόκολλο αυτό όμως δεν ακολουθήθηκε. Η αυτοψία έγινε μετά από μέρες και το ματωμένο πανάκι θα παραδοθεί στη σήμανση κατόπιν πρωτοβουλίας της 33χρονης προφυλακισμένης μάνας των παιδιών.
Το πανάκι όμως και πάλι δεν θα σταλεί για έλεγχο αλλά θα παραμείνει αναξιοποίητο για ένα και πλέον χρόνο μέχρι οι Καρακούκης και Καλόγρηας να το αναλύσουν και να δουν πως κρύβει τον μηχανισμό θανάτου της νεκρού βρέφους.
Έρχεται πειθαρχικός έλεγχος ιατροδικαστών
Με παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, θα ζητηθεί πειθαρχικός έλεγχος των ιατροδικαστών Τσάκωνα και Τσιόλια που πρώτες διερεύνησαν τις αιτίες θανάτου της Ίριδας αλλά και της Μαλένας.
«Εάν μου είχαν βγάλει οποιαδήποτε άλλη ενέργεια εγκληματική προς το παιδί, θα είχα προφυλάξει την Τζωρτζίνα και δεν θα υπήρχε κι άλλο παιδί τότε. Θα είχαν τελειώσει όλα εκεί» υποστήριξε ο Μάνος Δασκαλάκης.
Πράγματι, αν εξαρχής ο θάνατος της Μαλένας είχε αποδοθεί σε εγκληματική ενέργεια τότε ίσως είχαν αποτραπεί δύο επερχόμενες δολοφονίες παιδιών.
Τότε όμως η ιατροδικαστής Χριστίνα Τσάκωνα θα συντάξει και θα υπογράψει το πόρισμα της που θα αποδώσει τον θάνατο της μικρής σε ηπατική ανεπάρκεια. Μια διάγνωση που όχι μόνο δέχτηκε αυστηρή κριτική αλλά διαψεύστηκε στην πορεία από το πόρισμα Καρακούκη και Καλόγρηα.
«Είναι η πρώτη φορά που βλέπω ιατροδικαστή να βάζει τον επαγγελματικό του εγωισμό πάνω από την εξιχνίαση μιας υπόθεσης» υπογράμμισε ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων.
Τρία χρόνια μετά τον θάνατο της, αποκαλύπτεται πως τελικά το υγιέστατο κοριτσάκι με άριστες εξετάσεις, που έπαιζε, γέλαγε και έτρωγε κανονικά δεν πέθανε αιφνιδίως από ηπατική ανεπάρκεια αλλά από ένα χέρι που αποφάσισε να του κόψει πρόωρα το νήμα της ζωής, στερώντας του την ανάσα.