Η τουρκική προκλητικότητα είναι στο επίκεντρο της συνάντησης μεταξύ του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ιταλού ομολόγου του, Μάριο Ντράγκι.
Η Αθήνα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να κάνει πίσω και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να εγείρει και πάλι το ζήτημα των κυρώσεων για την στάση της Τουρκίας, όπως αυτές προκύπτουν μέσα από τους θεσμούς και το διεθνές δίκαιο.
Με φόντο τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Μάριο Ντράγκι, στο Palazzo Chigi, η Αθήνα εκθέτει με ψυχραιμία τη διεθνοποιήση των τουρκικών προκλήσεων και θέτει σε πλήρη ισχύ το δίκτυο των χωρών, οι οποίες σε διπλωματικό επίπεδο διάκεινται θετικά απέναντί μας στο ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας.
Η θέση της Ιταλίας ιστορικά την τοποθετεί με ίσες αποστάσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, καθόσον και οι ενεργειακοί και οι αμυντικοί δεσμοί της με την Τουρκια είναι υπαρκτοί, αλλά δε θα πρέπει να λησμονείται, ότι σε κάθε περίπτωση όπου έχει χρειαστεί η Ιταλία, έχει υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.
Ποια η θέση της Τουρκίας
Από την άλλη, ο Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται εξίσου αποφασισμένος να δυναμιτίσει το κλίμα και να μετατρέψει σε αρένα τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ με τα θέματα που αφορούν την Ελλάδα και την επερχόμενη είσοδο της Σουηδίας και της Φινλανδίας στην Ευρωπαϊκή ‘Ενωση.
Πρακτικά, ο φάκελος του Ερντογάν με τα ζητήματα του Αιγαίου περιλαμβάνει από την αποστρατικοποίηση των νησιών μέχρι και την επίσκεψη Ελλήνων αξιωματικών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.