Δύσκολη ήταν η σημερινή μέρα για το θέμα της ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανιών. Οι συζητήσεις κατέληξαν σε αδιέξοδο, με τον Ζοζεπ Μπορέλ να κάνει λόγο για μια κακή μέρα και τις ηγεσίες Σερβίας, Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας να μην κρύβουν την δυσαρέσκειά τους.
Η Αθήνα, αντιμέτωπη με την προκλητική και προβοκατόρικη στάση της Άγκυρας στην περιοχή, προσπαθεί να κρατήσει την ευρωπαϊκή προοπτική ζωντανή για τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, έτσι ώστε να αποκρουστεί κάθε προσπάθεια αναθεωρητισμού.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε στο ευρωπαϊκό συμβούλιο την εφαρμογή χρονοδιαγράμματος για τις υπό ένταξη χώρες.
Η απογοήτευση ήταν εξόφθαλμη στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το αδιέξοδο που κατέληξαν οι συζητήσεις για τα δυτικά Βαλκάνια, σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν πρέπει να σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις.
Στο «πάγο» τα δυτικά Βαλκάνια
Στον «πάγο» μπαίνουν οι ενταξιακές συζητήσεις που είχαν ξεκινήσει με την Σερβία και το Μαυροβούνιο, με τον Σέρβο πρόεδρο να δηλώνει ότι δεν τον ενοχλεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, έχοντας πάντοτε το βλέμμα του καρφωμένο στη Μόσχα.
Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία βρίσκονται εδώ και χρόνια σε καθεστώς υποψήφιας χώρας. Το βέτο από την Σόφια εξόργισε τον Αλβανό πρωθυπουργό, ο οποίος διατηρεί άριστες και προνομοιακές σχέσεις με τον Ταγίπ Ερντογάν.
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης διχάστηκαν για τα δυτικά Βαλκάνια και επέλεξαν να παγώσουν κάθε διαδικασία. Την ίδια στιγμή βέβαια επέλεξαν την έναρξη των συνομιλιών ένταξης με Ουκρανία και Μολδαβία, μία κίνηση με σαφή συμβολισμό και ξεκάθαρη γεωπολιτική στρατηγική.
Οι χώρες κυρίως του ευρωπαϊκού νότου με πρωτοβουλία Μητσοτάκη – Ντράγκι επαναφέρουν στη Σύνοδο και το θέμα της επιβολής πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, σε μία προσπάθεια να μειωθεί το κόστος της ενέργειας με συντονισμένες κινήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση την ώρα που η Μόσχα σφίγγει όλο και περισσότερο τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου.