Σε σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και κινήσεις αποκλιμάκωσης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου καλούν την Άγκυρα οι «27» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το θέμα της τουρκικής επιθετικότητας να τίθεται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στη Σύνοδο Κορυφής, που ξεκινά σήμερα.
Ο πρωθυπουργός θα θέσει το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων στους ομολόγους του κατά τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής, η οποία αναμένεται να συμπεριλάβει στο κείμενο συμπερασμάτων καταδίκη για τη συμπεριφορά της Τουρκίας.
Τι αναφέρεται στο προσχέδιο συμπερασμάτων
Σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων, αποσπάσματα του οποίου δημοσιεύει το EURACTIV, οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να καταδικάσουν εκ νέου τη νέα κλιμάκωση της Τουρκίας κατά της Ελλάδας.
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει τη βαθιά ανησυχία του για τις επαναλαμβανόμενες πρόσφατες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας. Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών της ΕΕ», αναφέρεται.
Υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα συμπεράσματά του και τη δήλωση της 25ης Μαρτίου 2021, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προωθήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας σε μια βιώσιμη τρόπος».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει το ζήτημα των πρόσφατων τουρκικών προκλήσεων, όπως είχε κάνει άλλωστε και στην έκτακτη Σύνοδο στις 30-31 Μαΐου, μετά τη λήξη της οποίας είχε δηλώσει πως οι προκλήσεις της Τουρκίας δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές και εφόσον συνεχιστούν, θα τεθούν στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου προκειμένου να υπάρξει ξεκάθαρη καταδίκη τους.
Μητσοτάκης: Η Ελλάδα υπέρ της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ
Υπέρ της ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ με ορόσημο το 2033 τάχθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες όπου η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων προηγείται του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε ότι θα είναι μια δύσκολη διαδικασία αλλά πρόσθεσε ότι με τον ορισμό καταληκτικής ημερομηνίας θα γνωρίζουν οι πολίτες των χωρών αυτών ότι μπορούν να προσβλέπουν σε κάτι.