Στην πλήρη εξιχνίασή της οδηγείται η πλέον πολύκροτη υπόθεση στα εγκληματολογικά χρονικά της χώρας, η τριπλή παιδοκτονία στην Πάτρα με δράστη την μητέρα των παιδιών.
Η δολοφονία της Μαλένας και της Ίριδας, αποδεικνύεται σύμφωνα με επιστήμονες, με το πόρισμα των ιατροδικαστών Νίκου Καλογρηά και Νίκου Καρακούκη που παραδόθηκε στο Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής που διενεργεί την προκαταρκτική έρευνα. Σύμφωνα με αυτό, τα δύο κοριτσάκια υπέστησαν ασφυκτικό θάνατο.
Πέρα από τα ευρήματα των ηπατικών αλλοιώσεων και του πνευμονικού οιδήματος και στα δύο παιδιά, στην Ίριδα εντοπίστηκαν στον πνεύμονα ασφυκτικές κηλίδες και στον εγκέφαλο, αιμορραγικές διηθήσεις, επίσης συμβατές με υποξία. Ενισχυτικό της ασφυξίας είναι και το εύρημα στον θύμο αδένα στο μεσοθωράκιο όπου εντοπίστηκαν οφθαλμοφανείς αποδείξεις.
Το πανάκι…
Χαρακτηριστικές είναι και οι εκδορές στην Ίριδα στο άνω χείλος και στην στοματική κοιλότητα που προκλήθηκαν από πίεση. Το αίμα και τα σάλια του βρέφους που βρέθηκαν από την εξέταση DNA, αποδεικνύουν αυτό που από την αρχή έλεγε το «Φως στο Τούνελ». Ότι το πανάκι που το παιδί κρατούσε στον ύπνο του έπαιξε ρόλο στον θάνατό του. Ήταν το φονικό όργανο σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Το ότι η Ίριδα υπέστη ασφυξία προκύπτει και από την ανάλυση που έγινε με συγκεκριμένη χρώση. Επίσης η μπέμπα είχε μία μικρή εκδορά στη μύτη όπως και η Μαλένα που είχε πιο έντονες και αιμορραγικές διηθήσεις που αποδεικνύουν ότι ήταν προθανάτιες.
Με γυμνό χέρι…
Στη Μαλένα, το παιδί που πέθανε πρώτο, είναι χαρακτηριστικές οι εκδορές από νύχι στο ριζορρίνιο και τα εντυπώματα στο δεξί μάγουλο, που επίσης αποδεικνύουν ότι κάποιος έκλεισε το στόμα και την μύτη της, με γυμνό χέρι.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως και τα δύο παιδιά είχαν κομμένα νύχια και οι νυχιές που βρέθηκαν ήταν από ενήλικα με μακριά νύχια πιθανόν από γυναίκα. Για τους ισχυρισμούς της μητέρας ότι θα μπορούσε να είχε γίνει ο τραυματισμός αυτός κατά την ανάνηψη, δεν προκύπτει γιατί πολύ απλά οι γιατροί φορούν γάντια και αυτοί οι τραυματισμοί έγιναν από γυμνό χέρι.
Ανάμεσα στις υπόλοιπες αντιφάσεις είναι και η αναφορά της Ρούλας Πισπιρίγκου στο «Φως στο Τούνελ» για την ώρα θανάτου της Ίριδας, την οποία ισχυρίστηκε ότι της είπε η ιατροδικαστής Αγγελική Τσιόλα, κάτι που η ίδια όμως το διαψεύδει κάθετα και τονίζει ότι δεν ήταν καν γνωστή η ώρα θανάτου του βρέφους.
Αγγελική: Πότε πιστεύεις ότι η μικρή μπορεί να πέθανε με την βλακεία που έκαναν και δεν βρήκαν την ώρα της;
Ρούλα: Οκτώ με εννιά το πρωί. Η ιατροδικαστής το είπε. Είναι μεταξύ εμένα και της ιατροδικαστού.
Αγγελική: Και τι είπε; Ότι γύρω στις οκτώ με εννέα το πρωί βλέπει;
Ρούλα: Μμμ
Πειθαρχικός έλεγχος στους ιατροδικαστές
Από το υπουργείο Δικαιοσύνης εξετάζουν το ενδεχόμενο πειθαρχικού ελέγχου για τους ιατροδικαστές που διενήργησαν τη νεκροψία – νεκροτομή της Ίριδας και της Μαλένας, καθώς η πρόσφατη έκθεση που κατατέθηκε στις Αρχές, φέρει διαφορετικά συμπεράσματα σε σχέση με τις δικές τους.
Αυτές οι διαφοροποιήσεις έχουν προκαλέσει και έναν πόλεμο αλληλοκατηγοριών ανάμεσα στην ιατροδικαστή Πατρών Αγγελική Τσιόλα και την παθολογοανατόμο των Ιωαννίνων Αντιγόνη Μητσέλου, αναφορικά με την διάγνωση της αγενεσίας φλεβοκόμβου.
Σε ότι αφορά το πανάκι που δεν περιέχεται στην έκθεση της Αγγελικής Τσιόλα, η ίδια θυμίζει πως εκείνη ήταν που κινητοποίησε τις Αρχές για τους περίεργους θανάτους με επίσκεψή της στην εισαγγελία Πατρών.
Ενημέρωσε αρμοδίως τους έχοντες την ευθύνη της έρευνας πολλές φορές και μετά τη δική της επιμονή όπως λέει, παρελήφθη τελικά ως πειστήριο, στις αρχές Μαΐου.
Η αδελφή της κατηγορούμενης ρωτήθηκε πολλές φορές στην κατάθεσή της, ξανά και ξανά, για τις επίμαχες ώρες που έχασε την ζωή του το βρέφος της οικογένειας, η Ίριδα, αφού εντός της οικίας βρίσκονταν μόνο οι δύο αδελφές και η Τζωρτζίνα. Όσο για τις αντιφάσεις σε σχέση με τους αρχικούς ισχυρισμούς της για τις ώρες που διαδραματίστηκαν τα γεγονότα, τις απέδωσε στη σύγχυση τα πρώτα 24ωρα από το σοκ.
Ο φάκελος της υπόθεσης, που περιλαμβάνει το πόρισμα των ιατροδικαστών αλλά και τις καταθέσεις μαρτύρων που ελήφθησαν στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης, εστάλη την Πέμπτη 23 Ιουνίου στην Εισαγγελία Αθηνών.
Οι εισαγγελείς καλούνται να τον μελετήσουν και να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.