Χωρίς ουσιαστική απόφαση για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού και των αυξανόμενων τιμών κατέληξε η χθεσινή σύνοδος κορυφής, εντείνοντας περαιτέρω τις ανησυχίες για έναν δύσκολο χειμώνα.
Οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν ότι ο χειμώνας θα είναι δύσκολος, αλλά διαφώνησαν στο πώς θα αντιμετωπιστεί η μπόρα που έρχεται.
Τα δυο βασικά θέματα είναι οι αυξανόμενες τιμές των προϊόντων και το αν θα έχουμε ενέργεια τον ερχόμενο χειμώνα.
Σχετικά με τον πληθωρισμό, ο ευρωπαϊκός βορράς διαφώνησε με τη μείωση των φόρων και τις γενναίες κυβερνητικές παρεμβάσεις, λέγοντας ότι αυτά επιδεινώνουν τα δημοσιονομικά των χωρών.
Από την άλλη, η υπόλοιπη Ευρώπη και δη ο νότος λένε ότι πρέπει να υποστηριχτούν με κάθε κόστος οι επιχειρήσεις και ειδικά οι ευάλωτοι πολίτες, με πολλούς ηγέτες να κάνουν λόγο για φόβο κοινωνικών αναταραχών στην Ευρώπη σύντομα.
Για την ενεργειακή ακρίβεια συγκεκριμένα, Ελλάδα και Ιταλία ζήτησαν να μπει πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου, με χώρες σαν τη Γερμανία να απαντά ότι αυτό ενέχει τον κίνδυνο να κόψει η Ρωσία την προμήθεια φυσικού αερίου συνολικά.
Απροετοίμαστη η γραφειοκρατία των Βρυξελλών για την ενεργειακή «μπόρα»
Σχετικά με τη ρωσική ενέργεια, τόσο η Γερμανία όσο και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες προειδοποίησαν ότι δεν ξέρουμε εάν θα έχουμε ενέργεια το χειμώνα.
Έχουμε ωμή παραδοχή των Βρυξελλών ότι δεν έχει καμία μελέτη που να λέει τι επιπτώσεις θα έχει στις τσέπες μας η απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Με λίγα λόγια, οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών βγαίνουν δημόσια και κάνουν δηλώσεις περί απεξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια αλλά δε μας λένε και, ακόμη χειρότερα, δε γνωρίζουν ούτε οι ίδιοι, ποιο θα είναι το οικονομικό κόστος.
Στους διαδρόμους της Κομισιόν ήδη κυκλοφορούν σενάρια για παροχή ενέργειας με δελτίο, δηλαδή αντί για πλαφόν στις τιμές, να μπει πλαφόν στην κατανάλωση, σε περίπτωση που η Μόσχα παίξει το σκληρό χαρτί να διακόψει το φυσικό αέριο.
Η Μόσχα αντιδρά στην ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας
Σε πολιτικό επίπεδο, η σύνοδος κατέληξε σε συμφωνία να χορηγηθεί καθεστώς υποψήφιας χώρας σε Ουκρανία και Μολδαβία.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα είπε ότι η απόφαση επιβεβαιώνει την πρόθεση της Δύσης να περιορίσει τη Ρωσία προωθώντας το σχέδιο γεωπολιτικής μονοπώλησης τους ευρασιατικού χώρου.
Σε γενικές γραμμές, πάντως, «δεν ιδρώνει το αυτί» της Μόσχας, που έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η ΕΕ δεν είναι στρατιωτική αλλά οικονομική ένωση και με τη συμμετοχή της σε αυτή, η Ουκρανία θα γίνει αποικία της Δύσης.
Επίσης, η Ρωσία γνωρίζει πολύ καλά ότι η πλήρης ένταξη δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει σε λιγότερο από 15 χρόνια από τώρα.