Μακριά από το φυσικό του περιβάλλον, αλλά και έξω από το κλουβί του, ο δραπέτης χιμπατζής, τρέχει έντρομος και γεμάτος αδρεναλίνη στο χώρο στάθμευσης ακριβώς έξω από το Αττικό ζωολογικό πάρκο.
Στην περιοχή επικρατεί πανικός. Φοβισμένο το ζώο, τρομαγμένοι και οι επισκέπτες του πάρκου. Λίγα λεπτά αφότου κατάφερε να πηδήξει τα κάγκελα, ο χιμπατζής θανατώνεται από το προσωπικό ασφαλείας.
Το άτυχο ζώο βρέθηκε σε κοντινή απόσταση με τους επισκέπτες του πάρκου, ενώ από τα μεγάφωνα φώναζαν να παραμείνουν όλοι κλεισμένοι στα αυτοκίνητα τους, στη συνέχεια επικράτησε πανικός.
«Θύελλα» αντιδράσεων στα social media
Η θανάτωση του ζώου προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο twitter, με πολλούς να επικρίνουν τόσο την απόφαση για την εξόντωση του, όσο και το γεγονός ότι αντί να βρίσκεται ελεύθερο στη φύση, βρισκόταν σε κλουβί.
«Ένας #χιμπατζής χαμογελάει όπως ένας άνθρωπος… Τα ζώα δεν μας αξίζουν, αν δεν είμαστε ικανοί να συμβιώσουμε μαζί τους…», αναφέρει χρήστης στο Twitter.
Αντίστοιχο περιστατικό υπήρξε και τον Δεκέμβριο του 2018, όταν δύο τζάγκουαρ θανατώθηκαν, αφότου έφυγαν από τον ελεγχόμενο χώρο φύλαξής τους.
«Ήταν αδύνατο να το ναρκώσουμε»
Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο πάντως σε ανακοίνωση του υποστηρίζει ότι επειδή ο χιμπατζής βρισκόταν σε μη ελεγχόμενη κατάσταση, δεν υπήρχε άλλη λύση από την θανάτωσή του.
«Οδηγήθηκε σε απομονωμένο χώρο στην περίμετρο ασφαλείας του Πάρκου, όπου και κρίθηκε απαραίτητη η εξουδετέρωση του 20 λεπτά αργότερα. Είναι μια τραγική ημέρα για το Πάρκο, που οδήγησε στην απώλεια του αγαπητού σε όλη την οικογένεια του Πάρκου ζώου», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο.
Ο ιδρυτής του πάρκου μίλησε το πρωί στο MEGA και ανέφερε το λόγο για τον οποίο το ζώο δεν ναρκώθηκε και επιλέχθηκε η εξουδετέρωση του: «Ένα ζώο που είναι σε μία κατάσταση εξάρσεως, φόβου , ανυσηχίας με πολύ ψιλή αδρεναλίνη, δεν μπορείς να το ναρκώσεις».
Το απόγευμα πάντως έξω από το πάρκο συγκεντρώθηκαν μέλη φιλοζωικών οργανώσεων για να διαμαρτυρηθούν για την εξόντωση του χιμπατζή.
Ήταν επιθετικός στην αγέλη
Ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο με αφορμή τη θανάτωση του χιμπατζή.
Όσοι συγκεντρώθηκαν ζήτησαν να κλείσουν όλα τα ζωολογικά πάρκα και έκαναν λόγο για δολοφονία του χιμπατζή.
Στο MEGA μίλησε ο Αντώνης Μπάλας, υπεύθυνος θηλαστικών Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, για την απόφαση του πάρκου να θανατώσει τον χιμπατζή. Όπως εξήγησε ο ίδιος, οι ανθρωποι του πάρκου, οι οποίοι είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι, φέρουν μαζί τους δύο όπλα, μία καραμπίνα και ένα αναισθητικό όπλο, το οποίο ρίχνει βελάκια και δεν είναι τόσο εύκολο στη χρήση του.
Το αναισθητικό όπλο στοχέυει κυρίως στο να περιορίσει το ζώο να μη φτάσει στην τοπική κοινότητα, ώστε να μην υπάρξουν ανθρώπινα θύματα.
«Το ζώο κρυβόταν σε θάμνους και μετά από πολλές προσπάθειες κινήθηκε επιθετικά σε προσωπικού του πάρκου. Τότε πάρθηκε η απόφαση ότι έπρεπε να θανατωθεί», δήλωσε.
Ο χιμπατζής ήταν 25 χρονών και ζύγιζε 70 κιλά. Όπως δήλωσε ο κος Μπάλας, ήταν δυνατό ζώο και επιθετικό στην υπόλοιπη αγέλη, η οποία προσπαθούσε να τον απομονώσει και να τον ρίξει από την ιεραρχία. Δύο αρσενικοί χιμπατζήδες κατάφεραν να του επιτεθούν και το ζώο μέσα στο φόβο του να σωθεί, πέρασε τον φράχτη του πάρκου.