Η life strategist Μάρεα Λαουτάρη, εξήγησε στην «Ελένη» γιατί είναι τόσο δύσκολες οι σχέσεις και πώς μπορεί ένα ζευγάρι να διαχειριστεί μία κρίση.
Η κ. Λαουτάρη έθιξε αρχικά το ζήτημα των σχέσεων και την «ανισσοροπία» που δημιουργείται στα επαγγελματικά του ζευγαριού.
Στο εάν υπάρχει θέμα εάν σε ένα ζευγάρι, η γυναίκα έχει καλύτερη αμοιβή σε σχέση με τον άνδρα, η κ. Λαουτάρη επεσήμανε πως, «μπορεί να μην κάνει η γυναίκα τον άνδρα να φέρεται συμπλεγματικά, δεν έχει να κάνει με τα χρήματα μόνο. Έχει να κάνει με τη διαφοροποίηση του επιπέδου, και μπορεί να έχει να κάνει και με τη μόρφωση ή η καλλιέργεια. τα ζευγάρια που πάνε καλύυτερα σε βάθος χρόνου, είναι αυτά που πάνω κάτω είναι στο ίδιο επίπεδο».
«Οι πολύ μεγάλες διαφοροποιήσεις αναγκαστικά δίνουν δύναμη στο ένα από τα 2 μέλη, είτε είναι ο άντρας είτε η γυναίκα, και εκεί αρχίζει και δημιουργείται πρόβλημα στη σχέση. Εάν ο ένας είναι περιορισμένος στο σπίτι, και ο άλλος κάνει ταξίδια, τότε δημιουργείται μία διαφοροποίηση και πρόβλημα στη σχέση λόγω ανισσοροπίας», πρόσθεσε.
Πώς μαθαίνουμε για τις σχέσεις; – Ο ρόλος της «συναισθηματικής ηγεσίας»
«Όταν η σχέση είναι καλή, αυτό σημαίνει ότι ο καθένας γνωρίζει για τον εαυτό του πράγματα και θέλει να προσφέρει σε αυτή τη σχέση. Δεν υπάρχει σχολείο σχέσεων, δεν μπορείς να μάθεις από κάπου πώς να συμπεριφέρεσαι σε μία σχέση. Πώς μαθαίνουμε για τις σχέσεις; Μαθαίνεις από την οικογένειά σου. Εάν έχεις μία καλή οικογένεια, τότε μαθαίνεις από αυτή τη σχέση. Το 90%, ωστόσο, των οικογενειών, είναι δυσλειτουργικές. Οι πληροφορίες δεν προέρχονται από καλές εμπειρίες, οπότε μεγαλώνουμε και δεν ξέρουμε πώς να συμπεριφερθούμε στις σχέσεις μας, και αναπαράγουμε τα πρότυπα και τις εμπειρίες που είχαμε εμείς απ΄το σπίτι.
Το άλλος πρόβλημα είναι οι υψηλές προσδικίες. Όχι ο καθένας από τον ίδιο του τον εαυτό αλλά από τον σύντροφό του. Για να μπορέσεις να αλλάξεις κάτι, συναισθηματικά θα πρέπει να μπορείς να διαχειρίζεσαι τα συναισθήματά σου. Η συναισθηματική ηγεσία ή κοινώς διαχείριση συναισθημάτων, είναι πολύ σημαντική. Δεν είμαστε αρκετά ρεαλιστές. Εστιάζουμε στο αρνητικό και το κάνουμε χειρότερο μέσα μας. Πρέπει να αναρωτηθούμε πώς με ρεαλισμό μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις κρίσεις», επεσήμανε η κ. Λαουτάρη εξηγώντας τον όρο συναισθηματική ηγεσία.