Η σύνοδος που ξεκίνησε απόψε στη Μαδρίτη θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη και αναμένεται να αγγίξει τον υπαρξιακό πυρήνα της Συμμαχίας μετα νεα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η Ρωσική απειλή αλλά και τα τετελεσμένα που έχουμε ήδη από τον πόλενο που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Στην Μαδρίτη η Βορειοατλαντική συμμαχία επιχειρεί από την μία να προσαρμόσει τις δομές της στις νέες προκλήσεις που έχει φέρει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και από την άλλη να κάμψει τις τουρκικές ενστάσεις για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στις τάξεις της.
Αναχωρώντας για την Μαδρίτη ο Ταγίπ Ερντογάν επέμεινε πως η Τουρκία δεν θα κάνει πίσω στα όσα ζητά από τις δύο χώρες. Φαίνεται πως μόνο απλό δεν θα είναι να ξεπεραστεί ο σκόπελος ενός τουρκικού βέτο.
«Θα υπάρξει τετραμερής συνάντηση με τον κύριο Στόλτενμπεργκ. Θα έχουμε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Φινλανδίας και την Πρωθυπουργό της Σουηδίας και θα δούμε που βρισκόμαστε. Δεν θέλουμε λόγια αλλά αποτελέσματα» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.
Ο πρόεδρος της Φινλανδίας έκανε πάντως λόγο για κάποια πρόοδο στις συζητήσεις των τελευταίων ημερών.
«Η γενική εικόνα είναι πως σε κάποιο επίπεδο τουλάχιστον οι συνομιλίες πηγαίνουν καλύτερα, το οποίο σημαίνει πως υπάρχει κοινή κατανοήση σε κάποιο βαθμό, δεν είμαι ούτε αισιόδοξος ούτε απαισιόδοξος».
Με τον πόλεμο την Ουκρανία να βρίσκεται στον πέμπτο μήνα, το ΝΑΤΟ βιάζεται να εντάξει στους κόλπους του τη Σουηδία και τη Φινλανδία, μια εξέλιξη που θα φέρει τη συμμαχία ακόμα πιο κοντά στη Μόσχα και θα αυξήσει κατά 1.300 χιλιόμετρα τα σύνορά της με τη Ρωσία. Στο τραπέζι βρίσκονται και οι προτάσεις του Γενικού Γραμματέα, Γενς Στολντεμπεργκ, για αλλαγές στις δυνάμεις ταχείας επέμβασης με επταπλασιασμό τους από 40 σε 300.000 στρατιώτες- μία πρόταση που ενέχει και πολλαπλασιασμό στα κόστη που θα επωμιστούν οι χώρες μέλη.
Η Μόσχα απέναντι στο ενισχυμένο νατοϊκό μπλοκ αντιπαραθέτει και πάλι απειλές.
«Αν απλώσει χέρι στην Κριμαία χώρα του ΝΑΤΟ θα πρόκειται για σύγκρουση με ολόκληρη τη Βορειοατλαντική Συμμαχία, για τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, για ολοκληρωτική καταστροφή» δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η διαστημική υπηρεσία της Ρωσίας που έδωσε στην δημοσιότητα δορυφορικές φωτογραφίες και συντεταγμένες μεταξύ άλλων του Λευκού Οίκου και του Πενταγώνου.