Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο επισκέφτηκε χθες κλιμάκιο που συστάθηκε από την Περιφέρεια, προκειμένου να διαπιστωθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ο χιμπατζής οδηγήθηκε σε θανάτωση, αλλά και την φύλαξη των ζώων.
Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε η κτηνίατρος Άννα Κατωγυρίτη, η οποία ανέφερε ότι όταν ένα άγριο ζώο δραπετεύσει από ζωολογικό κήπο η ύψιστη προτεραιότητα είναι να προφυλαχτεί η ανθρώπινη ζωή.
«Ένα καταφύγιο άγριων ζώων μέσα στην ζούγκλα είναι διαφορετικό από ένα ζωολογικό κήπο που είναι σε αστικό κέντρο. Οι ζωολογικοί κήποι έχουν άλλες προτεραιότητες. Αν εκτίθεται η ανθρώπινη ζωή όταν δραπετεύσει ένα ζώο, η θανάτωση του ζώου, η εξουδετέρωση – μία λέξη που δεν συμφωνώ – είναι μέσα στο πρωτόκολλο. Αν έκαναν τα πάντα για το ηρεμήσουν δεν το ξέρω και αυτή είναι η δουλειά των πραγματογνωμόνων», δήλωσε.
Η κα Κατωγυρίτη τόνισε πως όταν ένα ζώο βρίσκεται σε ένταση και με την αδρεναλίνη στα ύψη, η αναισθησία αργεί να πιάσει.
«Σε κέντρα αποκατάστασης, που ο σκοπός τους είναι η προστασία του είδους και όχι η έκθεσή του, περιμένουμε όσο χρειαστεί. Μπορεί να χρειαστεί και δύο ώρες για να ηρεμήσουμε το ζώο», συμπλήρωσε.
Την υπόθεση ανέλαβε ο δικηγόρος Αλέξης Κούγιας, ο οποίος εδώ και αρκετά χρόνια είναι νομικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας Φιλοζωικών Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού.
«Υπάρχουν τα εξής ερωτήματα: Εάν έκαναν ότι πρέπει να κάνουν και πως διέφυγε ο δυστυχής χιμπατζής. Το ότι διέφυγε δεν το αμφισβητεί κανείς. Έφυγε από ένα χώρο που είναι ασφαλισμένος. Υπάρχουν ειδικές προβλέψεις για αυτές τις περιπτώσεις και υπάρχουν τα μέσα ώστε σήμερα ο χιμπατζής να ήταν στη ζωή και να χαίρονταν τα παιδιά, ανεξάρτητα εάν ήταν δυστυχισμένος και φυλακισμένος», δήλωσε ο δικηγόρος.
Όπως τόνισε και ο Αλέξης Κούγιας, η θανάτωση του χιμπατζή είναι ποινικό αδίκημα.