Δεν πρόλαβαν να σβήσουν τα φώτα της συνόδου στη Μαδρίτη και ο Ταγίπ Ερντογάν έβγαλε το δυτικό του κοστούμι εξαπολύοντας μία ακόμα προσωπική επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Αερομαχία» στη Μαδρίτη
«Ο Μητσοτάκης έκανε επισκέψεις σε νησιά και νησίδες. Και αυτά τα νησιά προσπαθεί να τα εξοπλίσει. Αυτό αντιτίθεται στην συνθήκη της Λωζάνης και των Παρισίων» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.
«Δεν θα μπω σε προσωπική αντιπαράθεση μαζί του» είχε διαμηνύσει νωρίτερα ο Έλληνας πρωθυπουργός.
«Το “Μητσοτάκης γιοκ” το άκουσα στο παρελθόν, το άκουσα και με άλλα λόγια. Πρέπει να συναντιόμαστε, πρέπει να μιλάμε και να αντιμετωπίζουμε την κατάσταση πολιτισμένα, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Τι ζήτησε ο Μπάιντεν από τον Ερντογάν
Ο Πρόεδρος Μπάιντεν, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση από τον Λευκό Οίκο στη συνάντησή που είχαν ζήτησε από τον Ταγίπ Ερντογάν, ήρεμα νερά στο Αιγαίο και όχι επιθετικές κινήσεις στη Συρία.
- Σταθερότητα στο Αιγαίο
- Όχι επιθετικές κινήσεις στη Συρία
«Η Ελλάδα προκαλεί την ένταση»
Ενώπιον διεθνούς ακροατηρίου ο Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε για άλλη μία φορά την Ελλάδα ότι προκαλεί την ένταση στην περιοχή.
«Από την στιγμή που η Ελλάδα δεν προκαλεί εμείς δεν επιθυμούμε την ένταση. Η Ελλάδα που έχει παραβιάσει 147 φορές τον εναέριο χώρο μας πρέπει να λογοδοτήσει για αυτό» είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.
Αντίστοιχα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως δεν θα δούμε γεγονότα όμοια με αυτά του 2020.
«Δεν είναι προς όφελος της Ελλάδας μια Τουρκία που είναι τελείως απομονωμένη. Δεν θέλουμε μια Τουρκία που δεν συνομιλεί» προσέθεσε.
«Σήμα» Μπάιντεν για τα F-16
Ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε άνω κάτω τη σύνοδο του ΝΑΤΟ για να άρει την απειλή του Βέτο για Σουηδία και Φινλανδία, έκρυψε κάτω από το χαλί τη φιλορωσική του στάση στο Ουκρανικό και εν τέλει πήρε ΚΑΙ το σήμα από τον Πρόεδρο Μπαίντεν για τα f16 – το μπαλάκι όμως βρίσκεται στο Κογκρέσο.
«Πρέπει να τους πουλήσουμε αυτά τα F-16 και να εκσυγχρονίσουμε και τα αεροσκάφη που έχουν ήδη. Δεν είναι προς το συμφέρον μας να μην το κάνουμε και τους είπα πως δεν αλλάζω την θέση μου καθόλου από τον περασμένο Δεκέμβριο. Δεν υπάρχει ζήτημα quid pro quo σε αυτό το ζήτημα και χρειάζομαι την έγκριση του Κογκρέσου για να μπορέσω να το κάνω και πιστεύω πως μπορούμε να το κάνουμε» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Παρά τις όποιες πιέσεις του Αμερικανού προέδρου ,όπως είναι τώρα ο συσχετισμός δυνάμεων στο Κογκρέσο φαντάζει δύσκολο να προχωρήσει η πώληση νέων αεροσκαφών στην Άγκυρα καθώς βρίσκονται σε ισχύ οι κυρώσεις για την προμήθεια των ρωσικών S400.
«Η αγορά είναι μακρά διαδικασία που δεν απαιτεί μόνο τη βούληση της Τουρκίας αλλά και την έγκριση της Γερουσίας» επισήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Να σημειωθεί ότι η Τουρκία έχει αποβληθεί από το πρόγραμμα των F35 ενώ παρά τις αμερικανικές πιέσεις έχει προχωρήσει στην παραγγελία και άλλων συστημάτων s400 από την Ρωσία.