Για την επόμενη μέρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και τα όσα κέρδισε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, μίλησε στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA ο υποναύαρχος ε.α. Στέλιος Φενέκος.
Ο Τούρκος πρόεδρος δεν έκανε καμία αναφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, και δεν έθεσε το θέμα, όπως αναμενόταν από πολλούς, της αποστρατιωτικοποίησης νησιών του Αιγαίου.
Αυτό που κυριάρχησε στη Σύνοδο ήταν η υπαναχώρηση της Τουρκίας σε σχέση με την είσοδο στο ΝΑΤΟ Φινλανδίας και Σουηδίας, αλλά και τα ανταλλάγματα που πήρε ο Ερντογάν για να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση.
Πάντως, στην Αθήνα επικρατεί ικανοποίηση καθώς στη συνάντηση που είχε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, εστάλη μήνυμα για την ανάγκη διατήρησης της σταθερότητας στο Αιγαίο, όπως επισημάνθηκε σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Το ερώτημα εφεξής, είναι εάν ο Τούρκος πρόεδρος θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα σε μία αποκλιμάκωση της έντασης ή θα επιχειρήσει και πάλι να δυναμιτίσει το κλίμα.
«Η Τουρκία πάντα προσπαθούσε να βάλει πόδι στον τρόπο λήψης αποφάσεων της ΕΕ»
«Συνήθως στις μεγάλες διασκέψεις όλοι πάνε με λιγότερες προσδοκίες και μικρότερη ατζέντα. Ήταν αναμενόμενο ότι θα κινηθεί κάπως έτσι ο Ερντογάν. Περίμενα ότι θα έθετε θέμα για την Ελλάδα, που δεν το έκανε, κάτι που για εμάς είναι θετικό. Ο Ερντογάν επιχειρεί συμμαχία με τις Φινλανδία και Σουηδία. Η Τουρκία πάντα προσπαθούσε να βάλει πόδι στον τρόπο λήψης αποφάσεων της ΕΕ. Πάντα έβρισκε απέναντι την Ελλάδα και την Κύπρο. Τώρα κάνει μια άτυπη συμμαχία πάνω στα ζητήματα αυτά της ΕΕ, που είναι η αμυντική ενίσχυση της ΕΕ», σημείωσε ο κ. Φενέκος.
«Ότι θα υπήρχε θετική δήλωση για τα F16 ήταν αναμενόμενο. Ότι η Ελλάδα θα κατέθετε επίσημο αίτημα για την αγορά 20 + 20 μαχητικών F35 δεν είχαμε στο μυαλό μας ότι θα γίνει τόσο άμεσα», συνέχισε.
«Το ΝΑΤΟ για πρώτη φορά θέτει την Κίνα ως δυνητική απειλή»
Το ΝΑΤΟ για πρώτη φορά θέτει την Κίνα και τις συμμαχίες της και τις προσπάθειες επέκτασής της, ως δυνητική απειλή. Αυτό διευρύνει την περιοχή που θα δρα το ΝΑΤΟ και προσπαθεί να επιδιώξει μεγαλύτερη συνοχή με τις ευρωπαϊκές χώρες», εξήγησε ο ίδιος.
«Δε νομίζω ότι θα υπάρξει ηθελημένο θερμό επεισόδιο με την Τουρκία το καλοκαίρι»
Μιλώντας, τέλος, για τα όσα πρέπει να αναμένουμε από την πλευρά της Τουρκίας το καλοκαίρι, ο κ. Φενέκος είπε ότι «Η αίσθησή μου είναι ότι το καλοκαίρι θα είναι στο ίδιο επίπεδο προκλήσεων με το 2019. Θα βγουν τα ερευνητικά σκάφη, θα γίνουν διελεύσεις. Δε νομίζω ότι θα υπάρξει ηθελημένο θερμό επεισόδιο που να πάμε σε σύγκρουση μέσα στο καλοκαίρι. Αλλά οι προκλήσεις θα συνεχιστούν. Το στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ θέτει ζητήματα της προστασίας της κυριαρχίας των περιοχών. Η Τουρκία παραβιάζει πολλά από τα άρθρα του στρατηγικού δόγματος. Κατά την άποψή μου, η Τουρκία θα συνεχίσει να κάνει ό,τι κάνει, αλλά με μεγάλη προσοχή για να μην περάσει τα όρια».