Στην παραδοχή ότι έγιναν λάθη από υπηρεσιακούς όμως παράγοντες όσον αφορά στην κατοχύρωση του όρου TurkAegean από την Τουρκία, προχώρησε ο πρωθυπουργός δηλώνοντας ότι κάποιοι εντός της διοίκησης δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους ωστόσο, όπως είπε, η χώρα έχει το οπλοστάσιο για να διορθώσει το λάθος.
Την ώρα που στο υπουργείο Ανάπτυξης αναζητούνται οι ευθύνες για το πώς διέφυγε της ελληνικής προσοχής η κατοχύρωση του εμπορικού σήματος Turkaegean από την Τουρκία, ο Έλληνας πρωθυπουργός κάνει λόγο για υπηρεσιακό λάθος που υπάρχει τρόπος να διορθωθεί.
«Προφανώς και υπάρχουν ευθύνες γιατί δεν υπήρξε νωρίτερα αντίδραση. Θέλω να είμαι πολύ σαφής. Οι ευθύνες εδώ πέρα είναι υπηρεσιακές. Κάποιοι άνθρωποι εντός της διοίκησης δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους. Πιστεύω ότι έχουμε στη διάθεσή μας ένα νομικό οπλοστάσιο για να διορθώσουμε αυτό το οποίο έγινε», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης επιμένει ότι οι αρμόδιοι υπάλληλοι της τότε Διεύθυνσης Σημάτων την άφησαν στο σκοτάδι.
«Λυπούμαι πάρα πολύ για αυτό που συνέβη, ζητώ συγνώμη από όσους στεναχώρησα για το ότι συνέβη αυτό το πράγμα, αλλά δεν είχα καμία απολύτως ενημέρωση, το έμαθα αφού είχε συμβεί» είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.
«Όμως ο κ. Μητσοτάκης δέσμιος του κ. Γεωργιάδη του βάζει πλάτη γιατί τον φοβάται και μετακυλίει κι αυτός τις ευθύνες στους υπαλλήλους. Αναλαμβάνει έτσι και ο ίδιος την πολιτική ευθύνη των χειρισμών του Υπουργού Ανάπτυξης, του φιάσκου που ακολούθησε και των συνεπειών του» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Και ο λαϊκισμός και η τοξικότητα στην αντιπολίτευση πρέπει να έχουν όριο. Δεν θέλω να ακούω ότι υπάρχουν ζητήματα κυριαρχίας που θίγονται από εμπορικό σήμα. Να τα λένε οι τούρκοι αυτά, αλλά Έλληνες όχι» είπε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης.
Το TurkAegean «ταξιδεύει» στον διεθνή Τύπο
Την ίδια ώρα, στη γείτονα έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για να καθιερώσουν τον όρο turkaegean με πληρωμένες καταχωρήσεις ακόμα και στους Financial Times.
«Η ολιγωρία και η σοβαρή υστέρηση επαγρύπνησης είναι αδικαιολόγητη και αναμφίβολα δεν καμουφλάρεται πίσω από την επιχειρηματολογία του Πρωθυπουργού ότι το εν λόγω σήμα δεν είχε τουριστική απήχηση», σημειώνει το ΠΑΣΟΚ.
O αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, ζήτησε με καθυστέρηση από τον Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν να αναλάβει άμεσα δράση για τη διόρθωση και αποκατάσταση του εν λόγω ζητήματος.
«Οι εσωτερικοί έλεγχοι και οι διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Πνευματικής Ιδιοκτησίας ( EUIPO ) δεν αποδείχθηκαν επαρκείς για τον εντοπισμό και την κοινοποίηση μιας υπόθεσης με προφανείς και δυνητικά σοβαρές επιπτώσεις στις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ, στα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους μέλους της ΕΕ – της Ελλάδας- αλλά και για την προστασία των καταναλωτών και του τουριστικού τομέα της ΕΕ» δήλωσε ο κ. Σχοινάς.
Σημειώνεται πάντως ότι η τουρκική προσπάθεια να κατοχυρωθεί η συγκεκριμένη ονομασία είχε γίνει αντιληπτή, τουλάχιστον από τα μέσα ενημέρωσης. Όπως φαίνεται και από τις αναρτήσεις στο in.gr στις 4 Ιουλίου 2021, δηλαδή πριν από έναν χρόνο με τίτλο: ««Turkaegean»: Η Τουρκία επικεντρώνει την τουριστική της καμπάνια στο Αιγαίο» και στις 19 Νοεμβρίου 2021 με τίτλο: «Turkaegean – Η τουριστική καμπάνια για το «τουρκικό Αιγαίο» και πώς αξιοποιείται», το ερώτημα πώς διέφυγε της προσοχής των ελληνικών αρχών γίνεται επιτακτική ανάγκη να απαντηθεί.