Οι δύο δολοφονίες στο μικροσκόπιο.
Το Live News αποκαλύπτει όλα όσα διαπίστωσαν και έγραψαν στο τελικό τους πόρισμα, οι ιατροδικαστές Καρακούκης και Καλόγρηας. Για τη δολοφονία της Μαλένας το 2019 και το μαρτυρικό τέλος της Ίριδας, δυο χρόνια μετά στην κούνια του σπιτιού της…
Όπως αποκαλύπτεται μέσα από τα νέα έγγραφα που εξασφάλισε το Live News, τα δύο παιδιά πέθαναν από ασφυξία, όταν ένα χέρι πλησίασε κι τους έκλεισε ξαφνικά το στόμα, με τις Αρχές να θεωρούν για την ώρα ως μοναδική ύποπτη την 33χρονη μητέρα τους, που ετοιμάζεται να καταθέσει. Τη γυναίκα που ήδη κατηγορείται και για τη δολοφονία της μεγαλύτερης κόρης της, Τζωρτζίνας, με χορήγηση κεταμίνης.
Το τελικό συμπέρασμα των δύο έμπειρων ιατροδικαστών είναι αποκαλυπτικό.
«Ακολουθώντας την τυπική ιατροδικαστική μεθοδολογική προσέγγιση για αιφνίδιους μη αναμενόμενους θανάτους, βρέφους, νηπίου, παιδιού και αφού ολοκληρώσαμε το σύνολο των ενεργειών που αναλυτικά περιγράφονται ανωτέρω, καταλήγουμε με επιστημονική ασφάλεια και για τις δύο περιπτώσεις, των Μαρίας Ελένης Δασκαλάκη και αβάπτιστου θήλεος Δασκαλάκη, στην κατάδειξη του ασφυκτικού μηχανισμού δια αποφράξεως των έξω στομίων των αεροφόρων οδών ως αιτίας θανάτου αυτών», αναφέρει το πόρισμα των ιατροδικαστών.
Οι ιατροδικαστές μάλιστα ξεκαθαρίζουν πως από τη μελέτη που έκαναν διαπίστωσαν πως οι δολοφονίες ήταν μελετημένες.
«Η ως άνω απόφραξη, έχει όλα τα στοιχεία της ισχυράς πιέσεως των έξω στομίων των αεροφόρων οδών και ως εκ τούτου, αποκλείει τον ατυχηματικό χαρακτήρα και αντιθέτως επιβεβαιώνει τον δια εγκληματικής ενέργειας μηχανισμό θανάτου, ανθρωποκτονία».
Οι ιατροδικαστές υπογραμμίζουν ότι δεν υπάρχει παθολογικό αίτιο πίσω από τους δύο θανάτους και επισημαίνουν ότι δεν εντοπίστηκε δηλητήριο που να τα σκότωσε, όπως συνέβη με την Τζωρτζίνα.
«Και στις δύο περιπτώσεις δεν διαπιστώθηκε τόσο από τον νεκροψιακό, νεκροτομικό έλεγχο, όσο και από τον ενδελεχή εργαστηριακό έλεγχο, παθολογική αιτία θανάτου. Και στις δύο περιπτώσεις, δεν διαπιστώθηκε από τον ενδελεχή τοξικολογικό έλεγχο ύπαρξη φαρμάκου ή δηλητηρίου, που να σχετίζεται αιτιωδώς με τον θάνατο», αναφέρει το πόρισμα.
Για το έγκλημα του 2019 με θύμα τη Μαλένα, οι ιατροδικαστές αναφέρονται στα σημάδια στο πρόσωπο του παιδιού, στον αποκλεισμό μιας σειράς άλλων πιθανών αιτίων θανάτου, αλλά και στην ηπατική ανεπάρκεια που πριν από 3 χρόνια είχε ανακοινωθεί ως αιτία του αναπάντεχου τέλους της.
«Ο όρος ηπατική ανεπάρκεια συνιστά κλινικοεργαστηριακή και όχι παθολογοανατομική διάγνωση και προϋποθέτει αντίστοιχη προϋπάρχουσα κλινική εικόνα ηπατικής ανεπάρκειας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υφίσταται καμία σχετική ένδειξη. Επιπρόσθετα το παιδί ήταν σε άριστη κλινική κατάσταση ολίγον προ του θανάτου, όπως προκύπτει από τον ιατρικό φάκελο νοσηλείας του. Τέλος να σημειωθεί ότι η ηπατική ανεπάρκεια δεν δύναται να αποτελέσει αιτία αιφνίδιου ανακοπτικού θανάτου».
Οι ιατροδικαστές δίνουν απαντήσεις σε όλα και εξηγούν πως προήλθαν αυτά τα σημάδια στη μύτη και στο πρόσωπο της μικρής. Η αποκάλυψη που είχε κάνει το Live News πριν από 2 εβδομάδες για τα νύχια του αδικοχαμένου παιδιού επιβεβαιώνεται και μέσα από το πόρισμα.
«Οι εκδορές είναι πρόσφατες εν ζωή γενόμενες, χρώματος ερυθρού, χωρίς στοιχεία απορρόφησης. Από το φωτογραφικό υλικό προκύπτει ότι οι όνυχες της Μαρίας Ελένης Δασκαλάκη ήταν κομμένοι κοντά, με αποτέλεσμα να απομακρύνεται πιθανότητα πρόκλησης από το ίδιο το παιδί. Επίσης, με δεδομένο ότι ως άνω εκδορές έχουν τους χαρακτήρες εν ζωή γενομένων βλαβών, δεν είναι συμβατές με πρόκληση τους κατά την διάρκεια της ανάνηψης κατά την οποία το παιδί ήταν άσφυγμο, απνοϊκό, χωρίς ζωτικά σημεία, νεκρό».
Οι ιατροδικαστές βάζουν τα δεδομένα κάτω και καταλήγουν. Αποκλείουν τη παθολογική αιτία θανάτου, το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου, λόγω της ηλικίας της μικρής, αποκλείουν τη δηλητηριάση και τον βίαιο θάνατο με μηχανικά, ηλεκτρικά η άλλα μέσα και καταλήγουν:
«Οδηγούμαστε στη διάγνωση του βίαιου/στερητικού μηχανισμού θανάτου (ασφυκτικού). Η δι’ αποκλεισμού διάγνωση ασφυκτικού μηχανισμού θανάτου σε βρέφη/νήπια είναι σύμφωνα και με την παγκόσμια πρακτική και εμπειρία ο συνήθης τρόπος απόδοσης αιτίας θανάτου σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Η διάγνωση επιβεβαιώνεται από τα περαιτέρω ευρήματα από το νεκροψιακό/ φωτογραφικό έλεγχο (εκδορές στο ριζορίνιο, εντύπωμα δεξιάς παρειάς) και οδηγεί τη διαγνωστική σκέψη σε ασφυξία δι’ αποφράξεως στον έξω στομίων των αεροφόρων οδών».
Το πάγιο επιχείρημα της 33χρονης για πρόκληση των τραυμάτων κατά τη διάρκεια της ανάνηψης καταρρίπτεται οριστικά.
«Με δεδομένο ότι ως άνω εκδορές έχουν τους χαρακτήρες εν ζωή γενομένων βλαβών, δεν είναι συμβατές με πρόκλησή τους, κατά τη διάρκεια της ανάνηψης».
Δυο χρόνια μετά τη δολοφονία της Μαλένας, χάθηκε και η Ίριδα στην κούνια του σπιτιού της. Και σε αυτή την περίπτωση οι ιατροδικαστές μιλούν για έγκλημα που προήλθε από ασφυξία…
«Από το φωτογραφικό υλικό, προκύπτουν κακώσεις κατά το στοματικό βλεννογόνο – άνω χείλος του στόματος αριστερά της μεσότητας. Δίδεται η εντύπωση δύο εκδορών στη βάση του αριστερού ρώθωνα. Οι ως άνω κακώσεις παρέχουν χαρακτήρες αιμορραγικής διήθησης δηλαδή είναι εν ζωή γενόμενες κακώσεις. Σύμφωνα με τα έγγραφα του ΕΚΑΒ που μας ετέθησαν υπόψη, όταν το πλήρωμα του ΕΚΑΒ έφτασε στο σημείο το βρέφος είχε μυδρίαση, ήταν άσφυγμο και είχε ψυχρό δέρμα, δηλαδή ήταν ήδη νεκρό κατά την ανεύρεση», υποστηρίζεται στο πόρισμα.
Και σε αυτή την περίπτωση οι ιατροδικαστές καταλήγουν στο συμπέρασμα πως τα τραύματα στο πρόσωπο του βρέφους, δεν προήλθαν κατά τη διάρκεια της ανάνηψης.
«Οι άνω κακώσεις δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας ανάνηψης που διενεργήθηκε, καθώς συνιστούν εν ζωή γενόμενες κακώσεις ήτοι προ του θανάτου του βρέφους. Τα ευρήματα που περιγράφονται στην σχετική Ιατροδικαστική Έκθεση και συγκεκριμένα ότι «πέριξ των χειλέων παρατηρούνται ευρήματα ενδεικτικά δερματίτιδας εξ επαφής / εκζεματοειδούς αντίδρασης (τα χείλη εμφανίζουν στοιχεία αποξήρανσης)» δεν αξιολογούνται από εμάς».
Όπως έκαναν και στην περίπτωση της Μαλένας, οι ιατροδικαστές στάθηκαν και αποδόμησαν την αρχική αιτία θανάτου, που στην περίπτωση της Ίριδας, ήταν η αγενεσία φλεβόκομβου…
«Από την ιστολογική επανεκτίμηση που διενεργήθηκε σχετικά με την καρδιά αναφέρεται ότι δεν παρατηρούνται ιστοπαθολογικές αλλοιώσεις που να αφορούν τον φλεβόκομβο και τον κολποκοιλιακό κόμβο».
Η Ίριδα εκείνο το κυριακάτικο πρωινό δολοφονήθηκε με το πανάκι που είχε δίπλα της, για να κοιμάται. Η έκθεση είναι και σε αυτό το σημείο αποκαλυπτική…
«Το πανάκι έφερε κηλίδες αίματος, ενώ διαπιστώθηκε η παρουσία σιέλου. Τα ως άνω βιολογικά υλικά ανήκουν στο αβάπτιστο θήλυ Δασκαλάκη. Η παρουσία ικανής ποσότητας αίματος στο ως άνω πανάκι συνδέεται ευθέως με το ανευρεθέν τραύμα στο βλεννογόνο του στόματος του βρέφους και συνηγορεί υπέρ προηγηθείσας ασκήσεις ισχυρής πίεσης με αυτό. Σημειώνεται ότι ως προκύπτει από την έκθεση νεκροψίας- νεκροτομής δεν ανευρέθη οροαιματηρό υγρό στον αυλό της τραχείας».
Όλα αυτά θα προσπαθήσει να αντικρούσει την ερχόμενη εβδομάδα η 33χρονη κατηγορούμενη, μέσα από την κατάθεσή της με τη βοήθεια πια μόνο του Όθωνα Παπαδόπουλου, καθώς ο δεύτερος δικηγόρος που είχε Κωνσταντίνος Ζάρδας αποφάσισε να αποχωρήσει από την υπεράσπισή της.