Η Χειρουργός Ουρολόγος - Ανδρολόγος Ματίνα Βλάχου, μίλησε στο «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για τους λίθους στους νεφρούς και πώς μπορούμε να προλάβουμε την δημιουργία τους.
Η κ. Βλάχου εξήγησε πώς δημιουργούνται οι λίθοι στους νεφρούς.
«Η αύξηση της θερμοκρασίας, που σημαίνει ότι το σώμα μπορεί να αφυδατωθεί πιο εύκολα, ότι χρειαζόμαστε μεγαλύτερες ποσότητες νερού, το νερό πρέπει να το πίνουμε ισόποσα κατανεμημένα, κατά τη διάρκεια της μέρας, όλα αυτά συντελούν στην δημιουργία λίθων. Οι ποσότητες των ούρων πρέπει να είναι αρκετά μεγάλες ώστε να διαλύονται τα άλατα μέσα σε αυτά, ανέφερε αρχικά.
Με τον τρόπο ζωής μας μπορούμε να μειώσουμε την πιθανότητα εμφάνισης λίθων;
Η κ. Βλάχου απαντά πως, «το βασικότερο ερώτημα που κάνουν οι ασθενείς στους ουρολόγους είναι το «πόσο νερό πρέπει να πίνω». Σε αυτό το ερώτημα δεν υπάρχει απάντηση, πρέπει να υπολογίσουμε πρωτίστως το πόσο πρέπει να αποβάλουμε. Πρέπει να αποβάλουμε περί τα δύο λίτρα ούρα το 24ωρο. Οι ανάγκες μας διαφέρουν και είναι ανάλογα με τη ζωή που κάνουμε. Το αλάτι ξεγελάει λίγο τους νεφρούς και παρασύρει το ασβέστιο μέσα στα ούρα. Έτσι, εάν κάποιος έχει προδιάθεση ή υπερασβεστιουρία, δεν πρέπει να μειώσει το ασβέστιο αλλά να σταματήσει να τρώει αλάτι».
«Όσον αφορά στο κρέας, ισχύει για όλες τις πρωτεΐνες, ακόμα και για τα συμπληρώματα των πρωτεϊνών, που συνήθως το καλοκαίρι αυξάνεται η χρήση τους λόγω της αύξησης της άσκησης και των αναγκών για το καλοκαίρι. Αυτό οδηγεί στην αύξηση των πουρινών, αύξηση του ουρικού οξέως στα ούρα και αυτό μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία λίθων στους νεφρούς», συμπλήρωσε η εξειδικευμένη ιατρός.
«Ο καφές και το αλκόολ προκαλούν λίθους γιατί προκαλούν κάποιο βαθμό αφυδάτωσης. Προκαλούν αρχικά, διούρηση και μετά αφυδατώνουν τον οργανισμό. Εάν ενυδατώσουμε τον οργανισμό κατάλληλα και αντισταθμίσουμε αυτό την κατάσταση, τότε μπορούμε να προλάβουμε την δημιουργία προβλημάτων», κατέληξε.