Η Δανάη Μπάρκα μαζί με τον Άρη Καβατζίκη επισκέφτηκαν τον πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου της Αγγλίας και Βόρειας Ιρλανδίας και τη σύζυγό του Αλεξία, για να πιουν τσάι.
Ο Μάθιου Λοτζ λέει χαρακτηριστικά πως είναι μεγάλη παράδοση το τσάι για τους Άγγλους. «Εδώ στην Ελλάδα όταν μου προσφέρουν καφέ, πάντα τους λέω “έχετε τσάι με λίγο γάλα;”».
Ο Μάθιου Λοτζ είναι διπλωμάτης εδώ και 25 χρόνια. «Η πρώτη μου θητεία ήταν στην Αθήνα το 1998, γνώρισα τη γυναίκα μου και όταν έμαθα ότι θα επιστρέψω, άρχισαν τα μαθήματα ελληνικών» αναφέρει.
Η γυναίκα του, η Αλεξία θυμάται: «Δούλευα στο βρετανικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη και ο Μάθιου είχε έρθει για να μάθει ελληνικά».
«Στο σπίτι μου, μου έμαθαν ότι πρέπει να τελειώνω πάντα το πιάτο μου και την πρώτη φορά που πήγα στο χωριό στην πεθερά μου, μου έβαζε συνεχώς ραβανί. Εγώ έτρωγα το ραβανί για να τιμήσω όσα έμαθα από το σπίτι μου, αλλά κάποια στιγμή είπα “δεν μπορώ να τρώω τιμώντας και τις δύο παραδόσεις”» δήλωσε χαριτολογώντας ο πρέσβης.
Αναφερόμενος στη βασίλισσα Ελισάβετ, τη χαρακτηρίζει ως οικογένειά του και αποκαλύπτει πως από κοντά είναι καλή και προσιτή. «Εμείς οι πρέσβεις πριν ξεκινήσουμε τη θητεία μας πάμε στο παλάτι για μια ακρόαση μαζί της» συμπληρώνει.
Όπως λέει ο ίδιος, όταν ήταν εκτός Ελλάδος, η εκπομπή «Πάμε Δανάη!» ήταν για εκείνον «ένα παράθυρο στην ελληνική κοινότητα και ήταν καταπληκτικό».
«Όταν ακούω Ελλάδα σκέφτομαι..ήλιος, φιλοξενία, οικογένεια, καλό φαγητό, θάλασσα και άλλα πολλά….» δηλώνει.
Ερωτώμενος για τα γλυπτά του Παρθενώνα λέει πως καταλαβαίνει τη σπουδαιότητά τους.
«Η απόφαση για τα γλυπτά βαραίνει το βρετανικό μουσείο και όχι τη βρετανική κυβέρνηση και σίγουρα όχι εμένα ως πρέσβη» προσθέτει.
Τέλος, αναφέρει πως υπάρχει σεβασμός για την ελληνική άποψη αλλά και για τα συναισθήματα των Ελλήνων για τα γλυπτά και ελπίζει πως θα βρεθεί λύση.
«Είμαστε χώρες με φιλικές σχέσεις αλλά η συγκεκριμένη απόφαση για τα γλυπτά του Παρθενώνα αφορά το βρετανικό μουσείο» σημειώνει.