"Ενεργειακή γέφυρα" για τις βαλκανικές χώρες χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό, ενώ ο Βούλγαρος ομόλογός του Πετκόφ τόνισε ότι το έργο βάζει τέλος στο ρωσικό μονοπώλιο.
Σε μία κρίσιμη συγκυρία και με την Ευρώπη να αναζητά τρόπους απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Βουλγαρίας εγκαινίασαν τον αγωγό IGB, στην Κομοτηνή, που θα μεταφέρει αζέρικο φυσικό αέριο.
Οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Βουλγαρίας σε μια συμβολική αλλά και ουσιαστική κίνηση ανοίγουν την στρόφιγγα του αγωγού φυσικού αερίου IGB.
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ενεργειακή γέφυρα που συνδέει το Νότο με το Βορρά στην πιο κρίσιμη συγκυρία λόγω της ενεργειακής κρίσης που προκαλεί η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία.
«Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία καθιστά ήδη αναγκαία όσο ποτέ τη συντονισμένη δράση των χωρών της ηπείρου μας απέναντι στη συνειδητή επιλογή της Μόσχας να μετατρέψει τις φυσικές πηγές σε μοχλό άσκησης πολιτικών πιέσεων σε έναν ωμό εκβιασμό» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Οι υπογραφές έπεσαν το 2009. Μέσω του αγωγού TAP αζέρικο φυσικό αέριο φτάνει στην Ελλάδα και μέσω του IGB – ο οποίος έχει μήκος (χάρτης) 182 χλμ – το φυσικό αέριο καταλήγει από Κομοτηνή στην Στράτα Ζαγόρα της Βουλγαρίας. Σε πρώτη φάση ο αγωγός έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει 3 δις κυβικά ανά έτος και σε δεύτερη φάση 5 δις κυβικά.
Ενώ ο πρωθυπουργός τόνισε: «Ταυτόχρονα είναι και ένας αγωγός αξιών που θα μεταφέρει το μήνυμα της εθνικής ασφάλειας, της βαλκανικής αλληλεγγύης, της διακρατικής συνεργασίας και ευημερίας των λαών».
Ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός αναβαθμίζει τη θέση της χώρας μας ως πύλης για την εισροή ενέργειας στην Ευρώπη τη στιγμή που η ΕΕ εργάζεται για την απεξάρτησή της από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.