Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν μετά την προσβολή τους από τον κορωνοϊό οδήγησαν πολλούς ασθενείς με σύνδρομο «long covid» να δημιουργήσουν σύλλογο, αλλά και σελίδα στο facebook.
Η ζωή της Αλίκης Αθανασίου άλλαξε δραματικά τον Ιανουάριο του 22 όταν νόσησε με κορωνοϊό. Δεν νοσηλεύτηκε, δεν πήρε οξυγόνο, δεν μπήκε στο νοσοκομείο. Πέρασε όμως βαριά πνευμονία… και δεν ανέκαμψε ποτέ αφού ο ιός της άφησε το σύνδρομο long Covid.
«Επέστρεψα στη δουλειά μου μου μετά από 1,5 μήνα και δυστυχώς δεν μπόρεσα να βγάλω ένα τρίωρο με πάρα πολλούς πόνους στο στήθος στους πνεύμονες και στην πορεία βγήκαν και άλλα προβλήματα γνωστικής λειτουργίας δεν μπορούσα να κάνω αφαίρεση και πολλούς μυϊκούς πόνους» σημείωσε η κυρία Αθανασίου, συμπληρώνοντας: «Δεν μπορώ να ανακάμψω και να ξαναβρώ ούτε το 50% των δυνάμεων μου».
Η μετά Covid καθημερινότητα της Αλίκης, μητέρας δύο παιδιών προσαρμόστηκε στη νέα σκληρή πραγματικότητά. Εγκατέλειψε την πρωινή δουλειά της και πλέον εργάζεται μόνο από το σπίτι.
Οι ειδικές ασκήσεις αναπνοής και διαφράγματος που κάνει μαζί με άλλους ασθενείς στη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου βελτιώνουν όπως λέει την ποιότητά ζωής της.
«Οι αναπνοές που κάνουμε εδώ με έχουν βοηθήσει πάρα πολύ στο να γίνουν οι διατάσεις που πρέπει για το θώρακα στην αρχή δεν μπορούσα να βγάλω το πρόγραμμα παρ’ όλο που είμαι στον αθλητισμό και δεν καπνίζω βλέπω ότι βελτιώνομαι» συμπλήρωσε η Αλίκη Αθανασίου.
Για πολύ μεγάλο διάστημα οι ασθενείς με long Covid έδιναν μια σιωπηλή μοναχική μάχη. Στη συνέχεια ανακάλυψαν ότι δεν είναι μόνοι και μοιράστηκαν την περιπέτεια τους στο νεοσύστατο σύλλογο ασθενών με long Covid αλλά και στη σελίδα τους στο Facebook.
«Η καθημερινή δυσκολία μας είναι τεράστια μπορεί να φαινόμαστε καλά εσείς μπορείτε να ανέβετε μια σκάλα για μένα είναι σαν να κάνω αναρρίχηση σε βουνό» πρόσθεσε η Μάρθα Κατσαρού.
Ομάδα γιατρών με επικεφαλής την καθηγήτρια πνευμονολογίας Παρασκευή Κατσαούνου στο κέντρο αναφοράς long Covid του Ευαγγελισμού προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα αίτια που προκαλούν τα ανεξήγητα συμπτώματα στους ασθενείς.
«Και στην Ελλάδα και διεθνώς αναγνωρίστηκε σαν σύνδρομο έχουμε μάθει πολλά δεν αντιμετωπίζονται πλέον σαν κατά φαντασία ασθενείς γίνεται ιατρική διάγνωση των συμπτωμάτων και ανάλογα αντιμετωπίζονται» υπογράμμισε η κυρία Κατσαούνου.
Η εικόνα μιας νέας πανδημίας μέσα στην πανδημία έρχεται σιγά σιγά στο προσκήνιο, ενώ όπως λένε οι επιστήμονες δεν βαδίζουν πλέον σε αχαρτογράφητα νερά.