Η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, μίλησαν στο «Κοινωνία Ώρα ΜEGA», για τις τουρκικές προκλήσεις και για τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, τη στιγμή που το «πολιτικό θερμόμετρο» όλο και ανεβαινει.
Η κ. Σπυράκη μίλησε για τις τουρκικές προκλήσεις και τον χάρτη της Τουρκίας που παρουσίασε ο εταίρος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος περιλαμβάνει ακόμη και την Κρήτη.
«Είναι προφανές τι ενοχλεί την Τουρκία. Την ενοχλούν οι συμμαχίες αλλά και οι εξοπλισμοί. Και στις 2 παραμέτρους, η ελληνική κυβέρνηση και ο Έλληνας πρωθυπουργός, φαίνεται ότι κάνουν πολύ καλή δουλειά, και φαίνεται πως το εκτόπισμα της Ελλάδας έχει μεγαλώσει πάρα πολύ και συγχρόνως διατηρεί η κυβέρνηση την ψυχραιμία της, έτσι ώστε να μην μπούμε στην λογική της αντιπαράθεσης με την Τουρκία», ανέφερε αρχικά.
«Ο κ. Ακάρ λέει ότι «πρέπει να απαλλαγούν οι Έλληνες από τον έρωτά τους για εξοπλισμούς και συμμαχίες». Οι εξοπλισμοί διατίθενται από τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, πολλά κεφάλαια προκειμένου η χώρα να εξασφαλίσει την αποτρεπτική της ικανότητα και τα χρήματα αυτά πιάνουν τόπο, καθώς διαμέσου της αποτροπής διασφαλίζεται η ειρήνη και η ευημερία και η σταθερότητα της Ελλάδας και της περιοχής. Οι συμμαχίες είναι πάρα πολύ γερές και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και στο πλαίσιο της ΕΕ. Ο πρωθυπουργός έχει αναφέρει ότι ο γνώμονας της χώρας μας είναι το Διεθνές Δίκαιο. Δεν είμαστε αντίπαλοι της Τουρκίας, η Τουρκία είναι ένας σύμμαχος που επιθυμεί να αποσταθεροποιήσει την συμμαχία όσο αφορά στο ΝΑΤΟ», συμπλήρωσε η κ. Σπυράκη.
Ο κ. Κατρούγκαλος, αναφέρθηκε επίσης, στις προκλήσεις της γειτονικής χώρας και στην στάση του Ερντογάν.
«Ορισμένες από τις αντιδράσεις τις ΕΕ, δεν είναι στο πλαίσιο των ίσων αποστάσεων, αλλά πιο κοντά στην Τουρκία. Όταν μιλάμε για κόκκινες γραμμές, ας θυμηθούμε το καλοκαίρι του 2020, που τα μηνύματα που στέλνονταν ήταν πάρα πολλές φορές συγκεχυμένα. Στις δηλώσεις Μπαχτσελί ο πολιτικός κόσμος αντέδρασε ως όφειλε. Στην εξωτερική πολιτική είναι ένα συνεχές,. όταν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση , το ευρωπαϊκό συμβούλιο είχε εκδώσει μία απόφαση με την οποία είχε αποφασίσει κυρώσεις για την Τουρκία. Η ΝΔ είχε πει τότε ότι είναι εκτός της άμεσης στρατηγικής της οι κυρώσεις και σε μία δεύτερη φάση, όταν τις υιοθέτησε, απέτυχε να τις πάρει», σχολίασε.
«Η επιθετικότητα της Τουρκίας πρέπει να έχει κόστος. Η κυβέρνηση δημιουργεί μία εικονική πραγματικότητα ως προς την πραγματική κατάσταση της Τουρκίας και στην απομόνωσή της. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στηρίξει την αναβάθμιση των F-16 που την ξεκινήσαμε εμείς, ψηφίσαμε στις Belharra, ψηφίσαμε τα Rafale, ωστόσο δεν ψηφίσαμε τα 6 πρόσθετα Rafale, καθώς ήταν εκτός του σχεδιασμού των Ενόπλων Δυνάμεων», επεσήμανε ο κ. Κατρούγκαλος.
«Θέλουμε η κυβέρνηση να διατηρήσεις τις αλλαγές σε ένα εθνικό μέτωπο απέναντι στην Τουρκία. Δεν βοηθάει η απροθυμία του κ. Μητσοτάκη, να συγκαλέσει ένα συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, ούτως ώστε να δημιουργηθεί μία κοινή άποψη για όλα τα θέματα. Η Τουρκία δεν είναι απομονωμένη», δήλωσε.
«Καταλαβαίνω την διάθεση του ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίσει την πρόταση για τα Rafale και τα F-16. Ακόμα ηχεί στα αυτιά μας η απορία γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προχώρησε στην αναβάθμιση των F-16. Σε ό, τι αφορά στα Rafale όλοι θυμόμαστε το επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ ότι η Ελλάδα θα βρεθεί με την Γαλλία να συμμαχεί στην Αφρική, και να έχει τη ρήτρα της αμοιβαίας συνδρομής. Αυτά είναι προφάσεις, προκειμένου να μην συνταχθούμε στην ανάγκη και στην πραγματικότητα που θέλει την αύξηση της δύναμης αποτροπής», απάντησε η κ. Σπυράκη, αναφορικά με την τοποθέτηση του κ. Κατρούγκαλου για την αναβάθμιση των F-16.
«Έχει σημασία να έχουμε ένα ενιαίο πολιτικό μέτωπο στην Ελλάδα, γιατί έχουμε έναν «απρόβλεπτο» γείτονα, η ηγεσία του οποίου πάει σε εκλογές. Είμαστε έτοιμοι για παν ενδεχόμενο και η αποτρεπτική δύναμή μας είναι ψηλά», σημείωσε.
Οι πρόωρες εκλογές και ο παράγοντας «πολιτικής αστάθειας» της αντιπολίτευσης
Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και την απόφαση του πρωθυπουργού να προχωρήσει σε εκλογές στο τέλος της 4ετίας, η κ. Σπυράκη είπε πως, «η απόφαση του πρωθυπουργού είναι πολυπαραμετρική. Από την πρώτη μέρα που εκλέχθηκε ο κ. Μητσοτάκης μιλά για την θεσμικότητα και τους εκλογικούς κύκλους και αυτό έχει σημασία για την Ελλάδα. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝ.ΕΛ, κυβέρνησε αθροιστικά περισσότερο από μία 4ετία, συγκεκριμένα 4 έτη και 9 μήνες, εξαιτίας ενός εκλογικού νόμου που έδινε υψηλό αριθμό εδρών στη Βουλή και κυβέρνησε απερίσπαστα. Εάν δεν έχανε τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα κυβερνούσε μέχρι τον Οκτώβριο».
Για τον χαρακτηρισμό ως «παράγοντα αστάθειας» την απόφαση του κ. Μητσοτάκη για εκλογές στο τέλος της 4ετίας, ο κ. Κατρούγκαλος εξήγησε ότι, «χαρακτηρίσαμε ως παράγοντα αστάθειας τα “ήξεις- αφίξεις”. Μιλούσε ο κ. Μητσοτάκης για τοξική αντιπολίτευση, και την ίδια στιγμή, μέχρι πριν τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι θα εξαντλήσει την 4ετία, όλοι οι υπουργοί του, έλεγαν “ετοιμαστείτε” και θα έδιναν και ημερομηνίες. Αυτό το κλίμα δημιουργεί ένα κλίμα αβεβαιότητας».
Τέλος, όσο αφορά στις συμμαχίες, κατέληξε πως, «Στις συμμαχίες πρέπει να υπάρχει σύγκλιση συμφερόντων. Η ελληνική κυβέρνηση δίνει γη και ύδωρ για την επ’ αόριστον παραμονή των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα, το οποίο το ζητούσαν οι ΗΠΑ από όλους τους Έλληνες πρωθυπουργούς, και την έδωσε μόνο ο κ. Μητσοτάκης και σε αντάλλαγμα παίρνει υποχώρηση από την υποστήριξη των ΗΠΑ στον EastMed, τον πρόεδρο Μπάιντεν να ζητά να εξοπλιστεί η Τουρκία με πώληση και αναβάθμιση των F-16 και το State Department να δηλώνει ότι δε μπορεί να καταγράφει τις παραβιάσεις τον ελληνικό εναέριο χώρο, γιατί όπως λέει δεν είναι πλήρως οριοθετημένη η θάλασσα».