Η Ευρώπη εξακολουθεί να βρίσκεται στη δίνη του οικονομικού τυφώνα που έχει προκαλέσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο πληθωρισμός καλπάζει, το ευρώ χάνει σημαντικό μέρος της δυναμικής του και οι τιμές τόσο στα καύσιμα όσο και στα είδη πρώτης ανάγκης εκτοξεύονται.
Στην δίνη των συνεπειών της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία βρίσκεται ολόκληρος ο δυτικός κόσμος.
Μπορεί οι κυρώσεις προς την Ρωσία να είναι οι μεγαλύτερες που έχουν επιβληθεί ποτέ αλλά τα απόνερα τους φαίνεται πως έχουν φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση την Ευρώπη. Με τον πληθωρισμό να καλπάζει, τις τιμές των καυσίμων να χτυπούν κόκκινο και αυτές των καταναλωτικών αγαθών να έχουν εκτοξευθεί ο Αυστριακός Καγκελάριος σκιαγράφησε με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση, προκαλώντας σάλο.
«Εάν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί τότε έχουμε μόνο δύο επιλογές: το αλκοόλ ή τα ψυχοφάρμακα. Και η επιλογή του αλκοόλ είναι οκ», δήλωσε ο Καρλ Νεχάμερ.
Με την Ευρώπη να βρίσκεται σε εξαιρετικά δεινή θέση λόγω της εξάρτησής της από την ρωσική ενέργεια η απόφαση για επαναφορά στον λιγνίτη φαντάζει απλά ως ημίμετρο στην πολύ δύσκολη ενεργειακή εξίσωση του ερχόμενου χειμώνα.
Η ενεργειακή κρίση πιέζει σημαντικά και το κοινό νόμισμα. Οι υψηλότερες τιμές ενέργειας βλάπτουν την οικονομία της Ευρώπης, οδηγώντας το ευρώ χαμηλότερα. Με τη σειρά του, το ασθενέστερο ευρώ κάνει τις εισαγωγές ενέργειας ακόμη πιο ακριβές δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο ο οποίος εκτινάσσει το κόστος ζωής.
Την ίδια στιγμή η Ρωσία ανακοίνωσε νέο πλεόνασμα ρεκόρ τρεχουσών συναλλαγών. Τα 70,1 δισεκατομμύρια δολάρια που βρίσκονται στα ρωσικά ταμεία οφείλονται μόνο εν μέρει στην απαγόρευση εξαγωγών.
Για ακόμη μία φορά η Ευρώπη εμφανίζεται διχασμένη μπροστά στον κοινό κίνδυνο. Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας ανακοίνωσε μονομερή απαγόρευση εξαγωγών ενέργειας για αδιευκρίνιστο χρονικό διάστημα.