Με τον Δημήτρη Λιγνάδη να μετρά ήδη ένα 24ωρο εκτός φυλακής, οι αντιδράσεις και οι συζητήσεις για την κατά πλειοψηφία απόφαση δικαστών και ενόρκων να του χορηγηθεί αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση, συνεχίζονται.
Ο Δημήτρης Λιγνάδης με το αποφυλακιστήριο στο χέρι βγήκε χθες το μεσημέρι από τις φυλακές Κορυδαλλού μετά την καταβολή εγγυοδοσίας 30.000 ευρώ. Μέχρι την έκδοση ετυμηγορίας σε δεύτερο βαθμό μετά την έφεση που άσκησε στην πρωτόδικη καταδίκη του, θα πρέπει να δίνει το παρών τρεις φορές το μήνα στο ΑΤ της περιοχής του και του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα.
«Διότι η (καθ’ όλα θεμιτή – ως εξ εύλογης απορίας – προερχόμενη) εξήγηση στη κοινωνία – με απλά λόγια – και κυρίως από όσους ήταν εκεί και γνωρίζουν – της διάταξης του άρθρου 497 Κ.Π.Δ (ανασταλτική δύναμη έφεσης) κατόπιν εκδόσεως μίας καταδικαστικής απόφασης με ποινή καθείρξεως έως 15 έτη, σε συνδυασμό με την προηγηθείσα αυτής, έκδοση ενός εντάλματος σύλληψης και της επιβολής του περιοριστικού όρου της προφυλάκισης σε έναν κατηγορουμενο – ΟΠΟΙΟΣ κι είναι αυτός….- είναι δυνητικά απλούστατη κι όχι απλοική, εφ’ όσον στη δικαστηριακή – ποινική – καθημερινότητα απαντάται υπό τις αναφερόμενες προκείμενες περιστάσεις – συχνά», δήλωσε η Μαρία Κουρτέση, δικηγόρος των καταγγελλόντων.
Οι «βολές» πάντως που δέχθηκαν οι δικαστές για την κρίση τους προκάλεσαν και την παρέμβαση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.
Τα επόμενα βήματα
Μετά την απόφαση του δικαστηρίου η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, Μαρία Γκανέ, ζήτησε τα πρακτικά και την απόφαση προκειμένου να μελετήσει το ενδεχόμενο άσκησης έφεσης.
Έφεση μπορεί να ασκηθεί μόνο για την κατά πλειοψηφία αθώωση του Δημήτρη Λιγνάδη για τον βιασμό ενός 16χρονου το 2011 και για το ύψος των ποινών που του επιβλήθηκαν για τους βιασμούς των δύο 17χρονων.
Το ΣΕΗ χθες πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα για την αποφυλάκιση Λιγνάδη.
«Μπορεί να σεβόμαστε τις αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης αυτό δεν σημαίνει ότι η ελληνική δικαιοσύνη δεν μπορεί να μην ελέγχεται. Υπάρχουν δίοδοι για να ελεγχθεί η Δικαιοσύνη και να δούμε γιατί πάρθηκε αυτή η απόφαση», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΗ Σπύρος Μπιμπίλας.
Στο μεταξύ, ο επικεφαλής των Πειθαρχικών Συμβουλίων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών άσκησε πειθαρχική δίωξη σε βάρος του κ. Κούγια και του Γιάννη Βλάχου, ο οποίος εκπροσωπούσε θύματα στην υπόθεση, για την συμμετοχή τους σε τηλεοπτικές εκπομπές.