Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βαρεμένος μίλησαν στο «Κοινωνία Ώρα ΜEGA» για τις δηλώσεις του υφυπουργού Παιδείας, Άγγελου Συρίγου για το Πολυτεχνείο, αλλά και για τα ελληνοτουρκικά.
Ο κ. Μηταράκης μίλησε για τα ελληνοτουρκικά αλλά και για το μπλόκο των ΗΠΑ για τα F-16.
«Είναι πολύ σημαντικό σε αυτή την έντονη περίοδο που υπάρχει με την Τουρκία, είναι ότι η χώρα μας έ4χει ισχυρές συμμαχίες. Κυρίως μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, αυτή η σχέση που ήταν ήδη πολύ ισχυρή, δείχνει πόσο αποτελεσματικά κινείται υπέρ των ελληνικών συμφερόντων. Για την αντιμετώπιση των κρίσεων χρειάζεται να υπάρχουν ισχυρές συμμαχίες, η Ελλάδα θα πρέπει να επενδύσει σε εξοπλισμούς για να υπάρχει μια ισορροπία στο Αιγαίο, και τρίτον δεν πρέπει να αφήσουμε τα Τουρκία να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ και τις διεθνείς συμμαχίες, και τους εξοπλισμούς τα καταψήφισε, και στο θέμα του μεταναστευτικού έχει μία αμφιταλαντευόμενη γλώσσα», ανέφερε αρχικά ο κ. Μηταράκης.
Ο Γιώργος Βαρεμένος αναφέρθηκε στην ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή και στα ελληνοτουρκικά.
«Ο κ. Μητσοτάκης έκανε μια θλιβερή εμφάνιση που δεν ταιριάζει σε πρωθυπουργό. Θα έλεγα στον κ. Μητσοτάκη να σταματήσει το φαινόμενο εκτραχηλισμού της πολιτικής ζωής. Όταν λέει ότι δεν μπορούμε να έχουμε μία παρατεταμένη πολιτική ένταση και ο ίδιος να οξύνει το κλίμα με απαράδεκτες εκφράσεις και υπονοούμενα για την αξιωματική αντιπολίτευση»,
»Στα ελληνοτουρκικά, εμείς ζητάμε από τις ΗΠΑ με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο να καταγγείλει τις προκλήσεις της Τουρκίας. Φυσικά εμείς, με κάθε τρόπο ζητάμε να καταγγελθούν οι προκλήσεις και να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα. Η πολιτική της ΝΔ έχει τινάξει στον αέρα κάθε ισορροπία που είχε κάθε πολιτική, μπαίνοντας με χονδροειδή τρόπο, όσον αφορά στην αποστολή όπλων στην Ουκρανία. Το BBC μετέδωσε ότι η Ελλάδα είναι στην 4η θέση που έχει εχθρότητα με την Ρωσία. Η Τουρκία εμφανίζεται ως ειρηνοποιός αυτή τη στιγμή και εμείς κινδυνεύουμε από αυτή την παγίδα. Ακούσαμε ότι η Ελλάδα είναι «ευπρεπής» και η Τουρκία «πολύτιμη», δήλωσε αρχικά.
«Η χώρα μας αυτή τη στιγμή έχει μία ισχυρή θέση στη συμμαχία, σε μία εποχή που υπάρχει μία προσπάθεια αναθεωρητισμού, η οποία ξεκίνησε από την παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Ελλάδα για ακόμη μία φορά είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας, είναι συλλογική η στήριξη στην κυβέρνηση για την στήριξη της Ουκρανίας και το ΝΑΤΟ συνολικά συμβάλει στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Αποδεικνύεται από τα γεγονότα ότι η Ελλάδα έχει ισχυρές συμμαχίες και υπεροπλία στο Αιγαίο, με τα Ραφάλ και τις φρεγάτες. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάντα ένα λόγο καταγγελτικό, χωρίς να στηρίζει τη χώρα στις δύσκολες στιγμές που υπάρχουν», σχολίασε ο κ. Μηταράκης.
Μηταράκης: «Ο κ. Συρίγος δεν αμφισβήτησε το Πολυτεχνείο, μυθοποίησε το πώς αναλύθηκε στη Μεταπολίτευση»
Για την τοποθέτηση του Άγγελου Συρίγου για το Πολυτεχνείο, ο κ. Μηταράκης ότι, « είναι ιστορικό γεγονός ότι η Χούντα δεν έπεσε όταν έγινε το Πολυτεχνείο, αντιθέτως άλλαξε το καθεστώς Παπαδόπουλου με το καθεστώς Ιωαννίδη και αυτό είναι Ιστορία. Έχω ακούσει πολλά σχόλια για τον κ. Συρίγο και επειδή άκουσα με πολλή προσοχή αυτή την 4λεπτη παρέμβασή του, μίλησε με πολύ σεβασμό για αυτούς που αγωνίστηκαν στο Πολυτεχνείο και αναγνώρισε την συμβολή τους, χωρίς να απαξιώνει κάποιο γεγονός. Μίλησε για δύο ιστορικά θέματα, για το Κυπριακό το οποίο, οδήγησε στην κατάρρευσης της Χούντας με τεράστια επίπτωση για τον ελληνισμό, δυστυχώς άρχισε ένα πολύ μεγάλο μέρος της Κύπρου να παραμένει κατεχόμενο, και αυτό είναι σημαντικό και επίσης είπε ότι το Πολυτεχνείο, μετά την κατάρρευση της Χούντας, μυθοποιήθηκε και έγινε αντικείμενο πολιτικής, μετά τη Μεταπολίτευση. Αναφέρθηκε και το σύνθημα που κάποιοι προσπαθούσαν να εφαρμόσουν, το “Η Χούντα δεν έπεσε το ‘73”, το οποίο δείχνει ότι η επαναστατική γυμναστική έγινε μετά την κατάρρευση της Χούντας. Ήταν μία ιστορική ομιλία, πάρα πολιτική ομιλία, και μίλησε ως καθηγητής Πανεπιστημίου. Ήταν ώριμη, μειλίχια και με επιχειρήματα η τοποθέτησή του».
«Ο κ. Συρίγος δεν αμφισβήτησε το Πολυτεχνείο, μίλησε για το «μετά», μυθοποίησε το πώς αναλύθηκε, πώς ερμηνεύθηκε και πώς εξηγήθηκε το Πολυτεχνείο στη Μεταπολίτευση και το πώς έγινε βάση της Μεταπολιτευτικής πολιτικής στο εσωτερικό», συνέχισε.
Βαρεμένος: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αμφισβητεί τα θεμέλια της Μεταπολίτευσης»
Από την άλλη, ο κ. Βαρεμένος επεσήμανε πως, « πώς του ήρθε του κ. Συρίγου να κάνει μία τέτοια αναδρομή; Είναι επιλογή της κυβέρνησης και όχι ένα ολίσθημα του κ. Συρίγου, διότι επιχειρεί να κολακεύσει τους ακροδεξιούς ψηφοφόρους. Τους κορόιδεψε προεκλογικά με την Συμφωνία των Πρεσπών και άλλους τέτοιους μύθους για να κερδίσει τις εκλογές και τώρα πάει να τους κολακεύσει με επικίνδυνο τρόπο. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αμφισβητεί τα θεμέλια της Μεταπολίτευσης και να τα χαρακτηρίσει μύθους, είναι ιστορία. Η ακροδεξιά αμφισβήτησε το Πολυτεχνείο».