Με τον άσπονδο φίλο του και διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, αναγκάστηκε να συναντηθεί ο Τζο Μπάιντεν παρά τις ψυχρές σχέσεις που διατηρεί με το βασίλειο μετά τη φρικτή δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.
Η πρώτη συνάντηση του προέδρου Μπάιντεν με τον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν τέσσερα χρόνια μετά τη δολοφονία Κασόγκι έγινε με μία χειραψία – γροθιά.
Ο Αμερικανός πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι έκανε τη συνάντηση με βαριά καρδιά γιατί άμεση προτεραιότητα έχει η αύξηση της παραγωγής πετρελαίου εξαιτίας του ρωσικού ενεργειακού εκβιασμού.
Πριν γίνει πρόεδρος είχε αποκαλέσει κράτος – παρία το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας. Υποστήριξε ωστόσο ότι είπε ευθέως στον Σαλμάν ότι είναι υπεύθυνος για τη δολοφονία του διακεκριμένου Σαουδάραβα δημοσιογράφου.
«Έκανα ξεκάθαρη την άποψη μου.Του είπα ευθέως ότι δεν γίνεται ένας Αμερικανός πρόεδρος να παραμένει σιωπηλός σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν ανακόλουθο με αυτό που είμαστε και αυτό που είμαι», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν.
Το γύρο του κόσμου έκαναν τα πρωτοφανή μέτρα προστασίας που ελήφθησαν για τον Τζο Μπάιντεν στον πρώτο σταθμό της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή.
Ούτε κουνούπι δεν περνούσε από τους δρόμους του Ισραήλ οι οποίοι που ελέγχονταν 24 ώρες το 24ωρο.
Μία τεράστια πομπή από συνοδευτικά αυτοκίνητα τον ακολουθούσε παντού. 16 χιλιάδες άνδρες και γυναίκες είχαν ακροβολιστεί σε κάθε γωνιά ενώ είχαν μαζί τους και εκπαιδευμένα σκυλιά.
Ο Μπάιντεν έφυγε από τη Σαουδική Αραβία με στόχο να φέρει ένα καλό νέο νέο πίσω στις ΗΠΑ.
Τον περιορισμό της ανόδου των τιμών του μαύρου χρυσού παγκοσμίως και τη μείωση του πληθωρισμού.
Την προηγούμενη εβδομάδα επίσης έκλεισε τον δρόμο στην Κίνα αφού υπέγραψε αθόρυβα συμφωνία με το βασίλειο να την απομακρύνει τη σαουδαραβική αγορά των 5G δικτύων.