Για δεύτερο 24ώρο συνεχίζεται η σήμανση και απομάκρυνση πυρομαχικών και βλημάτων που έχουν διασκορπιστεί από τα συντρίμμια του αεροσκάφους Antonov που κατέπεσε το βράδυ του Σαββάτου στην Καβάλα.
Ο στρατός έχει αναλάβει την εξουδετέρωση των βλημάτων που θα γίνει επιτόπου στον χώρο, με τη συνδρομή της Πυροσβεστικής.
Οι έρευνες εκτείνονται σε μία περίμετρο οκτακοσίων μέτρων από το σημείο της συντριβής.
Τα τελευταία δέκα λεπτά
Το μοιραίο αεροσκάφος ενημέρωσε για πρώτη φορά, στις 22:37, ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα και σκοπεύει να επιστρέψει στη Σερβία. Πέντε λεπτά αργότερα (22: 42), ο κυβερνήτης ανέφερε ότι έχει πάρει φωτιά ο κινητήρας 4.
Στις 22:45 επικοινωνεί με τον πύργο ελέγχου στην Χρυσούπολη Καβάλας και ζητάει την άδεια να κατευθυνθεί προς το αεροδρόμιο.
Κυβερνήτης: MayDay MayDay MayDay – Πτήση: ΜΕΜ3032 – Έχω φωτιά στον κινητήρα Νο 4 – Ζητώ άδεια για άμεση προσγείωση
Πύργος: Ελήφθη ΜΕΜ 3032 – Σε ποιο αεροδρόμιο θα κατευθυνθείτε;
Κυβέρνητης: Στην Χρυσούπολη
Δύο λεπτά αργότερα, στις 22:47, χάνεται από τα ραντάρ το στίγμα του αεροσκάφους. Στα ερασιτεχνικά πλάνα φαίνεται πως το Antonov είχε τυλιχτεί στις φλόγες πριν πέσει στο έδαφος.
Εξηγήσεις ζητάει η Αθήνα
Με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, οι Έλληνες πρέσβεις ζητάνε εξηγήσεις από τη Σερβία αλλά και την Ουκρανία γιατί δεν ενημερώθηκαν οι αρμόδιες ελληνικές Αρχές για το είδος του φορτίου.
Ελλιπές ήταν και το σχέδιο πτήσης που κατέθεσε η ουκρανική εταιρία πριν απογειωθεί το αεροσκάφος από το Νις της Σερβίας. Η πτήση είχε χαρακτηρισμό «Ferry» που δηλώνει ότι ήταν άδεια από επιβάτες και φορτίο.
Εάν είχε δηλωθεί το πραγματικό φορτίο, θα έπρεπε να δοθεί ειδική άδεια από τις αρμόδιες Αρχές για να εισέλθει στο ελληνικό FIR καθώς και λεπτομερή αναφορά του φορτίου.
Διευκρινήσεις ζητάει ο Σύριζα για το φορτίο του ουκρανικού Antonov.
«Είναι αδιανόητο η Ελλάδα να διακινδυνεύει στέλνοντας όπλα στην Ουκρανία και αυτά να είναι πιθανό να καταλήγουν μαζί με άλλων χωρών στη μαύρη αγορά».
Συνεχίζονται οι έρευνες
Ο εντοπισμός του ενός μαύρου κουτιού του αεροσκάφους ενδέχεται να βοηθήσει τους ειδικούς στην έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας. Να σημειωθεί ότι τα σύγχρονα αεροσκάφη φέρουν δύο ειδικούς καταγραφείς.
Το Voice Recorder καταγράφει όλες τις συνομιλίες του κυβερνήτη μέσω ασυρμάτου αλλά και τις συνομιλίες που έχουν τα μέλη του πληρώματος μεταξύ τους, ενώ το Data Recorder πιάνει κάποια δεδομένα της πτήσης όπως το υψόμετρο, τη θέση των πτερυγίων, την λειτουργία των κινητήρων και τη γενικότερη κατάσταση του αεροσκάφους.
Ο καταγγραφέας του αεροσκάφους που εντοπίστηκε θα σταλεί σε ειδικό εργαστήριο για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν χρήσιμα στοιχεία που θα βοηθήσουν στην έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος.