Ο πιλότος και εμπειρογνώμων Αεροπορικών Ατυχημάτων, Παντελής Φραγκούλης, και ο Καθηγητής Ρύπανσης και Υποβάθμισης Εδαφών του ΑΠΘ, Γιώργος Ζαλίδης, μίλησαν στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για το επικίνδυνο φορτίο που έφερε το Antonov, το οποίο κατέπεσε στην Καβάλα.
Σε ένα θρίλερ διάρκειας εξελίσσεται το θέμα με την πτώση του μοιραίου αεροσκάφους Antonov το βράδυ του Σαββάτου στην Καβάλα. Η έρευνα και η περισυλλογή των ευρημάτων συνεχίζεται από τον στρατό, και η διαδικασία αναμένεται να πάρει αρκετό χρόνο, καθώς το Antonov μετέφερε 11.5 τόνους πολεμικού υλικού.
Ο πρόεδρος της κοινότητας των Αντιφιλίππων μίλησε για τα προβλήματα που έχουν προκύψει στην περιοχή από την αεροπορική τραγωδία.
«Τα προβλήματα θα συνεχιστούν για πολλές μέρες, όπως μας ενημέρωσε ο στρατός, για την περισυλλογή των βλημάτων αλλά και για την προστασία των συμπολιτών μας και των αγροτών. Ξεκίνησαν περιμετρικά του μοιραίου αεροσκάφους από εχθές το απόγευμα και σιγά σιγά θα προχωρήσουν προς το σημείο της πτώσης. Είναι θλιβερό που χάθηκαν 8 ζωές και όλοι σκεφτόμαστε αυτό πρώτα και μετά τις σοδειές. Σίγουρα κανένας πιλότος δεν θα ήθελε να ρίξει το αεροσκάφος σε κατοικημένη περιοχή γιατί θα είχαμε περισσότερα θύματα», δήλωσε.
Ο πιλότος και Εμπειρογνώμων Αεροπορικών Ατυχημάτων, Παντελής Φραγκούλης αναφέρθηκε στο πού θα πρέπει να εστιάσει η έρευνα για το δυστύχημα.
«Έχουμε τρία σημεία που πρέπει να εστιάσουμε. Η πρόσκρουση του αεροσκάφους στο έδαφος, που εκεί ή θα μετρήσουμε ό,τι έχει απομείνει από το αεροσκάφος και από τα βλήματα που κουβαλούσε, οι επιτροπές εξετάζουν τα ευρήματα που ενδιαφέρουν για την διερεύνηση και η επιτροπή του στρατού που περισυλλέγει τα βλήματα. Το δεύτερο σημείο είναι η νεκροψία – νεκροτομή στις σορούς και τα πρώτα ευρήματα θα μας δώσουν κάποια ασφαλή συμπεράσματα, σχετικά με το εάν οι πιλότοι είχαν εισπνεύσει καπνό από τη φωτιά που ξέσπασε στο αεροπλάνο, εάν είχαν προλάβει να βάλουν τις μάσκες με τις οποίες είναι εφοδιασμένο το αεροπλάνο, και εάν μέχρι την τελευταία στιγμή είχαν τις αισθήσεις τους. Το αεροπλάνο ήταν σε μία ελεγχόμενη κάθοδο, γνωρίζοντας πλέον ότι το αεροπλάνο ήταν χαμένο. Δεν νομίζω ότι είχαν τον έλεγχο γιατί από την πρώτη στιγμή είπαν ότι χάνουν τα όργανα το ένα μετά το άλλο», ανέφερε αρχικά ο κ. Φραγκούλης.
Για τα ενδεχόμενα λάθη στην διαχείριση της πτήσης είπε πως, «όπως ανέφερε αρχικά ο πιλότος, είχε μία ένδειξη βλάβης, δεν είχε προκληθεί η φωτιά, αυτό τον έκανε – γνωρίζοντας ότι φέρει επικίνδυνο φορτίο, να αλλάξει σχέδιο πτήσης και να πάει σε άλλο αεροδρόμιο, ωστόσο, προτίμησε να πάει πίσω στην Σερβία. Ήταν μία βλάβη που ήταν ελεγχόμενη η οποία εξελίχθηκε πολύ γρήγορα και είχαμε τη φωτιά. Η φωτιά άλλαξε το δρομολόγιό του και πήγε στην Καβάλα»,
»Όταν έχουμε αλλαγή σχεδίου πτήσης από τον κυβερνήτη, ο πιλότος πρέπει να ενημερώσει στο αεροδρόμιο εναλλαγής – στην συγκεκριμένη περίπτωση στο αεροδρόμιο της Καβάλας – έχει επικίνδυνο φορτίο, πράγμα το οποίο σε αυτή την περίπτωση δεν έγινε. Το επικίνδυνο φορτίο αναγράφεται στο σχέδιο πτήσεως και έπρεπε να ενημερώσει, επειδή άλλαξε σχέδιο πτήσης. Επειδή ήταν διερχόμενο από την χώρα μας δεν υποχρεούται να ενημερώσει αλλά επειδή άλλαξε σχέδιο πτήσης, πρέπει να το δηλώσει στο αεροδρόμιο εναλλαγής».
«Από αυτά που ακούστηκαν, από τη Σερβία και το Μπαγκλαντές, είπαν ότι αυτά τα βλήματα ήταν εκπαιδευτικά. Τα εκπαιδευτικά βλήματα δεν έχουν γόμωση εκρηκτική. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είχαν και κάτι άλλο πάνω που ίσως να μην ήταν εις γνώσιν τους και προκάλεσε τις εκρήξεις. Μην ξεχνάμε ότι το αεροσκάφος ήταν γεμάτο με καύσιμα», συμπλήρωσε ο κ. Φραγκούλης.
Ο Καθηγητής Ρύπανσης και Υποβάθμισης Εδαφών του ΑΠΘ, Γιώργος Ζαλίδης τοπθετήθηκε σχετικά με τις επιπτώσεις που έχει στο περιβάλλον η πτώση του Antonov.
Συγκεκριμένα είπε πως, «Είμαστε τυχεροί που δεν είμαστε σε μία περίοδο βροχοπτώσεων. Ο δήμαρχος Παγγαίου κ. Αναστασιάδης επικοινώνησε με το εργαστήριό μας, έχει στείλει εδαφικά δείγματα και φυτικούς ιστούς για εξέταση, δεν πιστεύω ότι έχουν περάσει τα όποια βαριά μέταλλα στο έδαφος. Περιμένουμε και τις αναλύσεις από το Χημείο του κράτους για να κάνουμε και εμείς τις δικές μας αναλύσεις, ώστε να οριοθετήσουμε την περιοχή, ν γνωρίσουμε άμεσα το ποια πιθανόν βαριά μέταλλα έχουν μείνει στο έδαφος, ως αποτέλεσμα της γόμωσης που αναφέρθηκε».
«Όταν τελειώσει η δουλειά του στρατού θα περάσουμε σε μία διαδικασία αποκατάστασης της περιοχής, της έκτασης του 1,5 χιλιομέτρου που κατέπεσε το αεροσκάφος. Δεν υπάρχει κίνδυνος να έχει περάσει κάποια επικίνδυνη ουσία στο έδαφος. Θα το δούμε σε συνδυασμό με τις Αρχές», πρόσθεσε.
Είναι δύσκολο να περάσει οποιασδήποτε ουσία στον φυτικό ιστό μέσα σε 48 ή 72 ώρες. Δεν έχει περάσει οτιδήποτε στην τροφική αλυσίδα. Εάν είναι συνήθη εκρηκτικά, αναφορικά με την γόμωση, έχει εμπειρία το εργαστήριο να δει απομακρυσμένα και να κάνει οριοθέτηση ρύπανσης. Άμεσα θα γίνουν οι ενέργειες απορρύπανσης εάν βρεθεί κάτι», κατέληξε ο κ. Ζαλίδης.