Έκρυθμη είναι η κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο "Άγιος Ανδρέας" της Πάτρας μετά το τραγικό περιστατικό με τον άδικο θάνατο του 49χρονου Θεόδωρου Νεμουτιάνου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στους γιατρούς επικρατεί διάχυτη αναστάτωση, αφού κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει ότι το νοσηλευτικό ίδρυμα θα βρισκόταν στη δίνη μιας τόσο τραγικής υπόθεσης.
Μάλιστα, το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών δέχεται υβριστικά τηλεφωνήματα από πολίτες, που τηλεφωνούν οργισμένοι και καταφέρονται εναντίον γιατρών και νοσηλευτών.
“Καλούν ανώνυμα πολίτες στο τηλέφωνο των Επειγόντων και μας εξυβρίζουν, υπάρχει οργή για το προσωπικό του νοσοκομείου”, αναφέρει γιατρός στον “Άγιο Ανδρέα”.
Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, εξαιτίας του αυξημένου όγκου ασθενών που καλούνται να αντιμετωπίσουν τις τελευταίες ημέρες.
Η ώρα των ευθυνών
Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται ο πειθαρχικός έλεγχος των εμπλεκομένων στην υπόθεση. Οι ποινές αλλά και οι αλλαγές προσώπων που υπηρετούν σε καίρια πόστα του Νοσοκομείου θα αρχίσουν να ανακοινώνονται εντός των επόμενων ωρών και θα αφορούν σε πρόσωπα που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στην υπόθεση και για τα οποία κρίθηκε πως πρέπει να υποστούν συνέπειες.
Σύμφωνα με πληροφορίες ανάμεσα στη λίστα των «πέντε» είναι και η νοσηλεύτρια που συνομίλησε με τον 49χρονο και του ζήτησε να απευθυνθεί για το πρόβλημα της υγείας του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας στο Ρίο το οποίο εφημέρευε.
Η συγκεκριμένη φέρεται να αντιμετωπίζει την ποινή της δυνητικής αργίας, ενώ από στο «κάδρο» των ευθυνών μπαίνει και δεύτερη νοσηλεύτρια η οποία βρισκόταν στο χώρο που επισκέφθηκε ο Θοδωρής Νεμουτιάνος. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η δεύτερη νοσηλεύτρια η οποία φέρεται ως εμπλεκόμενη στο περιστατικό, και αντιμετωπίζει ποινή σύμφωνα με την εργασιακή σχέση που έχει με το Νοσοκομείο.
Παράλληλα καταλογίζονται ευθύνες σε πρόσωπα που βρίσκονται σε διευθυντικές και άλλες θέσεις του Νοσοκομείου, για τα οποία αναμένεται να ληφθούν μέτρα αντικατάστασής τους. Στις έρευνες με συγκεκριμένες ενέργειες αντικατάστασης προσώπων μπαίνει η Νοσηλευτική Υπηρεσία του Νοσοκομείου, ενώ με την έναρξη της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, αναμένεται να ερευνηθούν τυχόν ευθύνες προσώπων που βρίσκονται και σε άλλες Υπηρεσίες του «Αγίου Ανδρέα», καθώς επίσης και σε παράγοντες που έχουν διοικητικές θέσεις.
Υπενθυμίζεται πως ήδη έχει παραιτηθεί μετά από αίτημα του Υπουργού Υγείας ο διοικητής του Νοσοκομείου Ηλίας Θεοδωρόπουλος. Όπως αναφέρουν πηγές του Υπουργείου Υγείας για την υπόθεση και σε σχέση με την διερεύνηση των ευθυνών, δεν πρόκειται να υπάρξουν εκπτώσεις, ενώ εκτός από τις ποινές για όσους προκύψουν ευθύνες, θα δοθεί βαρύτητα στο σκέλος της αποτελεσματικής λειτουργίας του Νοσοκομείου σε σχέση με το χειρισμό σοβαρών περιστατικών όπως αυτό του 49χρονου.
Στην Ασφάλεια ο φάκελος της υπόθεσης
Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία των καταθέσεων, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργεί η Ασφάλεια Πατρών. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκεί έχουν ήδη καταθέσει οι γιατροί που συμμετείχαν στην προσπάθεια επαναφοράς του άτυχου 49χρονου στο Νοσοκομείο του Ρίου και τις επόμενες ώρες αναμένεται να καταθέσουν συγγενικά πρόσωπα του Θοδωρή Νεμουτιάνου.
Παράλληλα έχει ήδη εντοπιστεί και έχει κληθεί να καταθέσει, ο ιδιώτης παθολόγος που σύμφωνα με τους συγγενείς του νεκρού, εξέτασε τον άτυχο άνδρα λίγες ώρες πριν αφήσει την τελευταία του πνοή και, σύμφωνα με τους ίδιους, του είπε ότι πάσχει από απλή ψύξη.
Ο γενικός γραμματέας νοσοκομειακών γιατρών, Παναγιώτης Παπανικολάου μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» σχετικά με το τραγικό περιστατικό.
Μεταξύ άλλων επισήμανε πως πρέπει να υπάρχει πάντοτε ένας εφημερεύων γιατρός σε ένα νοσοκομείο που δεν εφημερεύει, αν και αυτό αποτελεί ιατρική οδηγία και δεν αναγράφεται στο πρωτόκολλο.
«Άντρας μέσης ηλικίας που έχει έναν άτυπο περίεργο πόνο από την κοιλιά και πάνω, έστω και αν λέει πως έχει ψύξη, θεωρείται έμφραγμα του μυοκαρδίου ή και οξύ στεφανιαίο επεισόδιο, μέχρι αποδείξεως του εναντίου» εξήγησε ο κ. Παπανικολάου.
Στη δική του τοποθέτηση ο γραμματέας της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας, Στέλιος Τσόχατζης τόνισε και ο ίδιος πως δεν υπάρχει πρωτόκολλο σχετικά με τα εφημερεύοντα νοσοκομεία.
«Ένας γιατρός οφείλει να παράσχει τις υπηρεσίες του όπου και αν βρίσκεται είτε εφημερεύει το νοσοκομείο του, είτε όχι» συμπλήρωσε.
«Επειδή βλέπουμε μια ιδιαίτερη ευαισθησία του κυρίου υπουργού όσον αφορά τον τραγικό θάνατο του συνανθρώπου μας, νομίζω ότι όλη αυτή η ιστορία γίνεται για επικοινωνιακούς λόγους» δήλωσε στη συνέχεια ο κ. Τσόχατζης.