Να εντάξει ακόμα πιο βαθιά στον κύκλο της επιρροής της το Ιράν και την Τουρκία επιχειρεί η Ρωσία, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να επισκέπτεται την Τεχεράνη, στο πρώτο εκτός ρωσικών συνόρων ταξίδι του μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
Με τον πρόεδρο του Ιράν στο κέντρο, Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντιμίρ Πούτιν φωτογραφήθηκαν στην πρώτη επίσημη συνάντηση, εκτός Μόσχας, του Ρώσου προέδρου με χώρα μέλος του ΝΑΤΟ από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία.
Μπορεί για πρώτη φορά από τον περασμένο Φεβρουάριο ο Ρώσος πρόεδρος να ταξίδεψε εκτός Ρωσίας έχοντας στις βαλίτσες του σχέδιο για περαιτέρω εναγκαλισμό της Τουρκίας, αλλά η αναμονή στην οποία τον επέβαλε ο Ταγίπ Ερντογάν σίγουρα δεν υπήρχε στον προγραμματισμό του.
Επί σχεδόν ένα λεπτό όρθιος και νευρικός μπροστά σε φωτογραφικούς φακούς και τηλεοπτικά συνεργεία, ο Ρώσος πρόεδρος περίμενε τον Τούρκο ομόλογό του. Όταν αυτός εμφανίστηκε, με μία κίνηση ανυπομονησίας άνοιξε τα χέρια του για να ανταλλάξουν χειραψία.
Τα δύο λεπτά αναμονής το 2020, ολόκληρης της τουρκικής αποστολής στο Κρεμλίνο φαίνεται πως δεν είχαν ξεχαστεί από τον Ταγίπ Ερντογάν.
Στην ατζέντα της τριμερούς συνάντησης στην Τεχεράνη τέθηκαν ως θέματα η ρωσοτουρκική συνεργασία για τα σιτηρά της Ουκρανίας αλλά και η ενέργεια.
Ο Ρώσος πρόεδρος εμφανίστηκε καθησυχαστικός αναφορικά με τις ροές αερίου μέσω του Nordstream 1. Δεν παρέλειψε να σηκώσει και πάλι το γάντι προς την Δύση.
«Η Gazprom πάντοτε εκπλήρωνε και θα συνεχίσει να το κάνει τις υποχρεώσεις της. Οι κατηγορίες των συνεργατών μας προς την Ρωσία είναι αβάσιμες και ευθύνονται μόνο τα δικά τους λάθη».
Ο Ταγίπ Ερντογάν αντιλαμβανόμενος τον ρόλο για τον οποίο τον προορίζει ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ζήτησε ρωσική συνδρομή για επιχειρήσεις στα Συριακά εδάφη.
«Ακούω από εσάς φίλοι μου πως κατανοείτε τις εύλογες ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια στην περιοχή. Είμαι ευγνώμον αλλά μόνο με λέξεις δεν υπάρχει αποτέλεσμα».
Πηγές από τη ρωσική πλευρά υπογραμμίζουν πως η επίσημη απάντηση που έλαβε ήταν για ακόμη μία φορά, λιτή, περιεκτική και κυρίως αρνητική.