Η Ευρώπη δοκιμάζεται πολλαπλώς, με την Ιταλία, τη χώρα με το δεύτερο μεγαλύτερο χρέος στην Ευρωζώνη, να εισέρχεται σε πολιτική κρίση μετά την παραίτηση του Μάριο Ντράγκι.
Το παρατεταμένο χειροκρότημα, η συγκίνηση στο πρόσωπο του Μάριο Ντράγκι αλλά και το ευχαριστώ του πρωθυπουργού της Ιταλίας έγραψαν τον επίλογο του έμπειρου τεχνοκράτη στα ινία της Ιταλίας.
«Ακόμη και οι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν καρδιά και συγκινούνται κάποιες φορές. Σας ευχαριστώ, σας ευχαριστώ για όλη την δουλειά που κάναμε όλο αυτό τον καιρό», δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι.
Οι μόλις 95 ψήφοι στήριξης που έλαβε ο «Σούπερ Μάριο» τον ώθησαν στην οριστική έξοδο. Η συνάντηση με τον Σέρτζιο Ματαρέλα και η επιμονή του Ντράγκι αυτή την φορά να γίνει δεκτή η παραίτησή του δεν άφησαν περιθώριο στον Πρόεδρο της χώρας. Η μόνη παράκληση προς τον πρώην κεντρικό τραπεζίτη της Ευρώπης ήταν να παραμείνει στην θέση του την κρίσιμη για την Ιταλία στιγμή μέχρι τις εκλογές.
Το κίνημα των 5 αστέρων, η Λέγκα και το Φόρτσα Ιτάλια αποφάσισαν να οδηγήσουν την χώρα σε εκλογές παρά τις τεράστιες προκλήσεις που δημιουργεί η ενεργειακή κρίση. Οι Ιταλοί υποστηρίζουν πως η συγκεκριμένη περίοδος δεν ενδείκνυται για πολιτικά παιχνίδια.
Η Ιταλία η χώρα με το δεύτερο μεγαλύτερο χρέος στην Ευρωζώνη καλείται τώρα να μπει σε προεκλογική περίοδο με τους πολιτικούς αναλυτές να δίνουν ως πιθανότερη περίοδο τα τέλη Σεπτεμβρίου ή τις αρχές Οκτωβρίου.
Τους επόμενους πέντε μήνες, η κυβέρνηση Ντράγκι είχε σχεδιάσει να ολοκληρώσει αρκετές πολιτικά βεβαρημένες μεταρρυθμίσεις, μεταξύ άλλων στον τομέα του ανταγωνισμού και της Δικαιοσύνης, προκειμένου να λάβει την επόμενη δόση των μεταπανδημικών κονδυλίων της Ένωσης, ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η κυβέρνηση έπρεπε επίσης να ψηφίσει τον προϋπολογισμό, ώστε να αντιμετωπίσει την εκτόξευση του κόστους ζωής και την άνευ προηγουμένου ενεργειακή κρίση, η οποία επιδεινώνεται και στην Ιταλία από τη σύγκρουση στην Ουκρανία.