Στο «μικροσκόπιο» της Δικαιοσύνης τίθεται ξανά ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου.
Η έφεση της αντιεισαγγελέως Βασιλικής Χαλβά βάζει εκ νέου την υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη στο «μικροσκόπιο» της δικαιοσύνης, καθώς ανοίγει τον δρόμο να δικαστεί από μηδενική βάση και όχι για δύο αλλά για τρεις υποθέσεις βιασμού, με ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την ποινική του μεταχείριση.
Η εισαγγελική λειτουργός άσκησε έφεση τόσο για το αθωωτικό σκέλος της απόφασης για τη μία υπόθεση βιασμού, όσο και ως προς το ύψος της ποινής για τις άλλες δύο περιπτώσεις βιασμού για τις οποίες κρίθηκε ένοχος πρωτοδίκως ο ηθοποιός.
«Η άσκηση έφεσης από την εισαγγελία άνοιξε τον δρόμο για την επανεκδίκαση της υπόθεσης στο σύνολό της από ανώτερους δικαστές και για την τελική και πλήρη δικαίωση όλων των θυμάτων. Η προοπτική αυτή ανακούφισε τα θύματα και βεβαίωσε την εμπιστοσύνη τους στον θεσμό. Με αυτούς τους κανόνες λειτουργεί η Δικαιοσύνη. Τους σεβόμαστε για να πορευόμαστε ευνόμως ως κράτος, ως κοινωνία.
»Δυστυχώς ο κατηγορούμενος επιδεικνύει ανάρμοστη ασέβεια προσβάλλοντας σκαιώς και αδίκως τους λειτουργούς της πρωτίστως τους ευσυνείδητους εισαγγελείς που διερεύνησαν και στήριξαν την κατηγορία», σημειώνει ο Γιάννης Βλάχος, συνήγορος πολιτικής αγωγής.
Έντονη αντίδραση Κούγια
Την έντονη αντίδραση του συνηγόρου του ηθοποιού και σκηνοθέτη, Αλέξη Κούγια, προκάλεσε η έφεση σε μία από τις αθωωτικές κρίσεις του δικαστηρίου, που εξαπέλυσε πυρά κατά της αντιεισαγγελέως με μια μακροσκελή ανακοίνωση στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Προσβάλλει την τακτική δικαιοσύνη και τους τακτικούς δικαστές και δημιουργεί ανασφάλεια στους πολίτες έναντι των δικαστικών αποφάσεων, καταστρέφοντας την αρχή ασφάλειας δικαίου του ποινικού κώδικα».
Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε επιβάλει στον Δημήτρη Λιγνάδη για τους δύο βιασμούς ποινή φυλάκισης 12 έτη. Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, χωρίς την έφεση που έγινε, δε θα μπορούσε να επιβάλει μεγαλύτερη ποινή.
Είναι ωστόσο μια κίνηση που δεν ανατρέπει την απόφαση της αποφυλάκισής του για την οποία υπάρχει θύελλα αντιδράσεων.
Ανατροπή στην αποφυλάκιση του Δημήτρη Λιγνάδη μπορεί να φέρει μόνο ο Άρειος Πάγος και αυτό όταν καθαρογραφεί η απόφαση, μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει έως και μήνες