Επιμένει στην εμπρηστική ρητορική ο Τούρκος πρόεδρος.
Οι προκλήσεις συνεχίζονται από την τουρκική ηγεσία με κάθε ευκαιρία και αφορμή. Αυτήν τη φορά ήταν ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος με δήλωσή του για τα 99 χρόνια από την υπογραφή της συνθήκης της Λωζάνης, ανακινεί ζήτημα περί τουρκικής μειονότητας.
«Την τελευταία περίοδο, τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας ιδίως, οι όροι που καταγράφονται στη Συνθήκη αγνοήθηκαν ή σκόπιμα αλλοιώθηκαν από την Ελλάδα. Δεν είναι δυνατόν η χώρα μας να αποδεχθεί αυτήν την κατάσταση, η οποία είναι ασύμβατη με τις σχέσεις καλής γειτονίας και την αρχή της υπακοής στη Συνθήκη».
H ανάγνωση και ερμηνεία Ερντογάν της Λωζάνης βρήκε αμέσως την έκφρασή της στην επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας στην Θράκη, με την τουρκική διπλωματία να μιλά επισήμως για συναντήσεις με εκπροσώπους της τουρκικής μειονότητας.
«Θωρακίζεται» η Ελλάδα
Με την Ελλάδα να εντάσσεται πλέον στο μπλοκ των χωρών των F-35, το μπλόκο της αμερικανικής Γερουσίας στα τουρκικά F-16 κάνει την Άγκυρα όλο και πιο νευρική.
Ο διευθυντής επικοινωνίας του Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε ιδιαίτερα εριστικός χαρακτηρίζοντας τις τουρκικές υπερπτήσεις και παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας απάντηση στις ελληνικές παραβιάσεις, όπως είπε, από τα ελληνικά μαχητικά.
«Αν η Τουρκία ήθελε να παίξει ένα παιχνίδι τόσο επικίνδυνο όσο η Ελλάδα, θα είχατε ει τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη στους ουρανούς της Αττικής».
3.954 παραβιάσεις και 136 υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους μετρά ο Νίκος Δένδιας ο οποίος βλέπει καλύτερες ημέρες για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τις εκλογές στη γείτονα χώρα, στην οποία επικρατεί αυτήν την ώρα μια πλειοδοσία αναθεωρητισμού και έξαρσης του εθνικισμού.
«Ευελπιστώ ότι μετά τις εκλογές στην Τουρκία, ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος, θα επικρατήσουν συνθήκες, οι οποίες θα μπορούσαν να επιτρέψουν σταδιακή βελτίωση των σχέσεων».
Εξωφρενικό να συζητά κανείς την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου απαντά ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, και ενόψει της εξόδου του νέου τουρκικού γεωτρύπανου, ο κ. Παναγιωτόπουλος προσβλέπει σε ήρεμα νερά στο Αιγαίο.
«Θέλω να πιστεύω πως ναι. Όπως λένε και στο ΝΑΤΟ ελπίζουμε για το καλύτερο αλλά προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο. Επομένως διατηρούμαστε σε εγρήγορση. Δεν θα έλεγα σε συναγερμό ή επιφυλακή, αλλά σε εγρήγορση».
Παρά τη συμβολή στη συμφωνία για τα σιτηρά της Ουκρανίας, ο Ερντογάν παραμένει «πονοκέφαλος» για τον πρόεδρο Μπάιντεν γράφουν οι ΝΥΤ και σύμφωνα με τον αρθρογράφο η πολιτική του Τούρκου προέδρου «τρελαίνει» τη διοίκηση του Αμερικανού προέδρου, μεταξύ άλλων και για τις προκλήσεις απέναντι στην Ελλάδα.