Σε πολιτική συμφωνία για τον περιορισμό της χρήσης φυσικού αερίου κατέληξε η Ευρωπαϊκή Ένωση, απαντώντας έτσι στον εκβιασμό της Μόσχας που απειλεί με ενεργειακό μπλακ άουτ.
Η συνήθως κερδισμένη στις διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών Γερμανία, αυτήν τη φορά έχασε. Η τελική συμφωνία των υπουργών Ενέργειας για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου δίνει τη δυνατότητα στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και στην Ελλάδα να εξαιρεθούν από την υποχρέωση της μείωσης με βάση την τελευταία 5ετία ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης με επιστολή του προς την Κομισιόν προτείνει πανευρωπαϊκό μηχανισμό που θα αποζημιώνει τους βιομηχανικούς καταναλωτές.
«Δείχνοντας στη Ρωσία την αποφασιστικότητά μας και επαναπροσδιορίζοντας τον τρόπο με τον οποίο η αγορά φυσικού αερίου αντιμετωπίζει την Ευρώπη. Είναι μια σημαντική ευκαιρία ώστε να κάνουμε μια τολμηρή κίνηση για να προστατεύσουμε τις οικονομίες μας και τους πολίτες μας, πριν από τον προσεχή χειμώνα».
Τι προβλέπει η συμφωνία των «27»
Η μείωση στην κατανάλωση κατά 15% υπάρχει αλλά είναι εθελοντική και δίνεται η δυνατότητα εξαίρεσης στον τρόπο υπολογισμού της μέσης κατανάλωσης όπως ήθελε η Ελλάδα.
Οι ευρωπαίοι έφτασαν σε συμφωνία με πολλές εξαιρέσεις και θα υπολογίσει τη μείωση της κατανάλωσης με βάση το 2021 και όχι την τελευταία 5ετία που είναι ο γενικός κανόνας.
«Καταλήξαμε σε έναν κανονισμό που εξετάζει τις ιδιαίτερες συνθήκες της κάθε χώρας και εξυπηρετεί τον πρωταρχικό στόχο της ΕΕ, τη μείωσης της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο με τρόπου που να μην θέτει σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή και την παραγωγική βάση της Ευρώπης», σημείωσε ο Κώστας Σκρέκας, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Γερμανία και Ολλανδία φαίνεται να είναι οι χαμένοι της υπόθεσης, ενώ η Πολωνία δηλώνει ουδέτερη.
Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα βγαίνουν κερδισμένοι καθώς η συμφωνία προβλέπει ότι τα κράτη μέλη μπορούν επίσης να ζητήσουν παρέκκλιση εάν έχουν υπερβεί τους στόχους πλήρωσης αποθήκευσης αερίου, εάν εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το αέριο ως πρώτη ύλη για κρίσιμες βιομηχανίες ή εάν η κατανάλωση αερίου τους έχει αυξηθεί τουλάχιστον κατά 8% το περασμένο έτος σε σύγκριση με τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας.
Η Ελλάδα προτείνει ένα νέο πανευρωπαϊκό μοντέλο σχεδιασμού στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας που αποσυνδέει τις τιμές του ρεύματος από αυτές του φυσικού αερίου έχοντας την υποστήριξη της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Ρουμανίας και της Κύπρου.