Με μια πρώτη «νίκη» του Νότου έκλεισε η συμφωνία των «27» για το φυσικό αέριο.
Τα πολιτικά συμπεράσματα από τη σημερινή συμφωνία είναι ποικίλα. Αρχικά, η Γερμανία μετά από πολύ καιρό δεν επιβάλει την γραμμή της καθώς η αρχική συμφωνία που ήταν κομμένη και ραμμένη στις ανάγκες της, ανατράπηκε συλλήβδην.
Έτσι, δεν έχουμε οριζόντια μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου όπως ήθελε το Βερολίνο αλλά πολλές εξαιρέσεις.
Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία και νησιωτικές χώρες όπως η Μάλτα, Κύπρος, Ιρλανδία παίρνουν εξαιρέσεις.
Γερμανία, Αυστρία, Ιταλία και Ουγγαρία είναι οι αδύναμοι κρίκοι της Ευρώπης αυτήν την στιγμή, διότι εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο και εάν κλείσουν οριστικά την στρόφιγγα οι Ρώσοι τότε οι οικονομίες τους θα καταρρεύσουν.
Η Ουγγαρία ήταν η μόνη χώρα που καταψήφισε την πρόταση.
Διπλωματικές πηγές είπαν στο MEGA ότι τα υπόλοιπα κράτη δεσμεύθηκαν να στηρίξουν με φυσικό αέριο τη Γερμανία εάν χρειαστεί, διότι εάν καταρρεύσει η γερμανική οικονομία θα κλυδωνιστεί η Ευρωζώνη συνολικά.
Δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι τα κράτη δεν έδωσαν στην Κομισιόν τη δυνατότητα να επιβάλει υποχρεωτική μείωση κατανάλωσης φυσικού αερίου σε όλους εάν κλείσουν οριστικά την στρόφιγγα οι Ρώσοι.
Εάν γίνει κάτι τέτοιο, τότε θα πρέπει να συμφωνήσουν εκ νέου τα κράτη σε υποχρεωτική μείωση και όχι η Κομισιόν.
Το τρίτο συμπέρασμα είναι ότι πλέον μπαίνει για τα καλά στο μυαλό όλων ότι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για την διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου.
Τα νέα πάντως από το ΔΝΤ δεν είναι καλά: παρά τις κυρώσεις, η ρωσική οικονομία τα πάει πολύ καλύτερα από ό,τι προβλεπόταν χάρη στα έσοδα από τις υψηλές τιμές ενέργειας.
Αντίθετα, η ευρωπαϊκή οικονομία πλήττεται πιο πολύ από όλους.