Δεν έχει τέλος η οικολογική καταστροφή στο δάσος της Δαδιάς, με τη φωτιά να καίει για 7η μέρα.
Δέντρα παραδομένα στην πύρινη λαίλαπα. 38.000 στρέμματα γης έχουν γίνει στάχτη. Η φωτιά συνεχίζει ανεξέλεγκτη να «καταπίνει» το δάσος για 7η μέρα.
Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν οι ρίψεις νερού. Μια νέα μεγάλη αναζωπύρωση στο νοτιοδυτικό μέτωπο, που οδηγεί προς το πυροφυλάκιο της Λευκίμμης, σημειώθηκε χτες.
«Σήμερα είναι η πιο κρίσιμη μέρα της μάχης που δίνουν οι επίγειες και οι εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις. Στόχος είναι σε κάθε περίπτωση να σβήσει η εστία και το μέτωπο που έχει δημιουργηθεί στο νότιο τμήμα του πυρήνα του δάσους της Δαδιάς», είπε ο Δημήτρης Πέτροβιτς, αντιπεριφερειάρχης Έβρου.
Εκτός των επίγειων και εναερίων δυνάμεων, δημιουργούνται επιπλέον αντιπυρικές ζώνες με χωματουργικά μηχανήματα βαρέως τύπου προκειμένου να έχουν καλύτερη πρόσβαση οι δασοκομάντος και τα πεζοπόρα τμήματα εντός πυκνού δασικού οικοσυστήματος που εμποδίζει την πρόσβαση των πυροσβεστών.
«Λόγω της εκτεταμένης διάνοιξης αντιπυρικών ζωνών με χωματουργικά μηχανήματα βαρέως τύπου, έχει αποτραπεί η πιθανότητα να μεταδοθεί προς το παρόν η πυρκαγιά από την Α2 ζώνη στην Α1 ζώνη που βρίσκεται ο σκληρός πυρήνας του δάσους και είναι η αποικία του σπάνιου είδους του μαυρόγυπα με τις φωλιές του», σημείωσε ο Γιάννης Αρτοποιός, εκπρόσωπος Τύπου Πυροσβεστικής.
Στο έλεος της φωτιάς και τα ζώα
Στο πέρασμά της η καταστροφική πυρκαγιά αφήνει πίσω της αμέτρητα νεκρά ζώα, την ώρα που πυροσβέστες και διασώστες μάχονται σε αντίξοες συνθήκες για να σώσουν ό,τι σώζεται.
«Σκεφτείτε ότι στην περιοχή που κάηκε υπήρχαν ενεργές φωλιές αρπακτικών, μαυροπελαργού οι οποίες φωλιές προφανώς κάηκαν , οι οποίες είχαν και νεοσσούς που δεν είχαν πετάξει ακόμα», λέει η Ελένη Μακρυγιάννη, προϊσταμένη της Μονάδας Διαχείρισης του Πάρκου.
Ο δυνατός αέρας που πνέει από το πρωί στην περιοχή, κάνει το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων εξαιρετικά δύσκολο.
Στην περιοχή επιχειρούν πάνω από 300 πυροσβέστες, στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, εθελοντές αλλά και υλοτόμοι που εργάζονται για τη δημιουργία μιας νέας μεγάλης αντιπυρικής ζώνης για να σταματήσουν την εξάπλωση της φωτιάς.
Λέσβος
Μια νέα αναζωπύρωση στην Βρίσα σημάνει συναγερμό στην Πυροσβεστική.
Λίγες ώρες αφού οι κάτοικοι σε Βρίσα και Σταυρό είχαν επιστρέψει στα σπίτια τους, η νέα αναζωπύρωση φέρνει και πάλι την εκκένωση στον οικισμό. Το 112 στις 15.55 προειδοποιεί τους κατοίκους να εκκενώσουν προς Πολυχνίτο…
«Βλέπετε ότι η αναζωπύρωση είναι πάρα πολύ μεγάλη, στην περιοχή πνέουν ισχυροί νότιοι άνεμοι. Κοιτάξτε, οι καπνοί έχουν σκεπάσει την περιοχή και τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Η περιοχή είναι πολύ δύσβατη και μόνο από αέρος μπορεί να ελεγχθεί».
Στη μάχη της πυρόσβεσης επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις, ενώ αναμένεται να ενισχυθούν για να μην ξεφύγει πάλι το μέτωπο.