Η Γ.Γ Ομοσπονδίας πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας-ΠΕΔΥ και μέλος Δ.Σ Ι.Σ Πειραιά, Βαρβάρα Ανεμοδουρά και η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Σχολής Δημόσιας Υγείας Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Ελένη Πατσουλά, μίλησαν στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την εξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού.
Η κ. Ανεμοδουρά μίλησε για τα κρούσματα του κορωνοϊού και την αύξηση των «σκληρών» δεικτών.
«Δεν θα πρέπει να ανησυχούμε, το λέω με βεβαιότητα. Ο κόσμος όταν προγραμματίσει τις διακοπές του, να προσέχει αλλά να μην ανησυχήσει. Έχουμε μία μεγάλη μεταδοτικότητα, όμως δεν είναι σοβαρά τα νοσήματα. Επειδή είχαμε μάθει να βγάζουμε την διάγνωση ότι νοσούμε από το τεστ, πλέον στην και Ο5 και Ο2 που έχουμε τώρα, τα τεστ μπορεί να βγαίνουν αρνητικά για συνεχόμενες μέρες, ενώ έχουμε συμπτώματα και μεταδίδουμε. Εάν έχουμε κόπωση, αυτό το βρόγχος της φωνής, ένα μπούκωμα ιδιαίτερο. Αξιολογούμε τα συμπτώματα, προσέχουμε, φοράμε τη μάσκα μας και εάν έχουμε άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί», ανέφερε αρχικά.
«Η νόσος κρατάει περίπου 5 μέρες και εν συνεχεία τα τεστ αρνητικοποιούνται και δεν μεταδίδουν και μετά οι άνθρωποι θα πρέπει να προσέχουν και στις διακοπές», πρόσθεσε.
Η κ. Πατσουλή αναφέρθηκε στον ρόλο της διατήρησης της μάσκας στους κλειστούς χώρους.
«Οι μάσκες στους κλειστούς χώρους και ενόψει του τουρισμού δεν έπρεπε να φύγουν. Μία κλινική μελέτη λέει ότι εάν ένας φοράει μάσκα, με δική του ευθύνη, έχει 90% προστασία ο ίδιος, εάν φορούν και οι 2 έχουν προστασία 100%. Εξακολουθώ και βλέπω πολλούς συμπολίτες μας να είναι πειθαρχημένοι και σε σχέση με άλλους συμπολίτες μας από την Ευρώπη. Πρέπει να συνεχίσουμε την απόσταση και τη μάσκα», δήλωσε.
Για το κάποια ενδεχόμενη νέα μετάλλαξη η κ. Ανεμοδουρά είπε πως, «ένας ιός για να ξεφύγει μεταλλάσσεται. Μπορεί να έχει μεγάλη μεταδοτικότητα και να μην είναι βαριά η νόσηση. Το είδαμε και στα παιδιά. Έκανα υψηλό πυρετό 2-3 μέρες και μετά τελείωσε. Οι συμπολίτες μας πρέπει να αξιολογούν τα συμπτώματα. Καλό είναι να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας για τα συμπτώματα. Δεν κάνουν οι βιταμίνες, είναι και αυτές φάρμακα. Η ενυδάτωση, η ξεκούραση βοηθάνε πολύ. Τα αντιϊκά φάρμακα έχουν συγκεκριμένες κατηγορίες που θα συνταγογραφηθούν».
Το ανρητικό PCR σημαίνει όι δεν έχει ιικό φορτίο, αλλά εξαρτάται πότε λήφθηκε το PCR. Ο δείκτης του ιικού φορτίου είναι η αρνητικοποίηση του τεστ. Τη μάσκα τη φοράμε όταν έχουμε κρίσεις, μπορεί να έχουμε εκκρίσεις και βήχα, που είναι σύνηθες μετά από μία νόσηση για την προστασία των γύρω μας», διευκρίνισε.
Ο ιός του Δυτικού Νείλου
Για τον ιό του Δυτικού Νείλου, η κ. Πατσουλά επεσήμανε πως, «Έχουμε 13 περιστατικά από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Μεταδίδεται το νόσημα από ένα τσίμπημα κουνουπιού. Έχουμε προγράμματα καταπολέμησης κουνουπιών, αλλά και σημασία έχει να γνωρίζουμε τι κουνούπια υπάρχουν, και κατά πόσο είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ανησυχούμε, το 80% που θα τσιμπηθούν και θα έχουν τον ιό, δεν θα καταλάβουν τίποτα, ενώ μόνο ένα 20% μπορεί να έχει πυρετό. Τα νοσοκομεία είναι σε εγρήγορση και γνωρίζουν ότι υπάρχει ο ιός και έχουν πάρει μέτρα».
«Πρέπει να γίνονται ψεκασμοί κατά την άνοιξη για να πεθαίνουν οι προνύμφες, να γίνουν κουνούπια», κατέληξε.