Το MEGA βρέθηκe στο κέντρο επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ και κατέγραψαν τον συντονισμό μίας επιχείρησης διακομιδής ασθενούς στο νοσοκομείο.
Από τη στιγμή που θα χτυπήσει το τηλέφωνο για άμεση βοήθεια – το 166 , μέχρι και την ώρα που θα γίνει η διακομιδή του ασθενούς, το ΕΚΑΒ αναλαμβάνει μία δύσκολη και συγχρόνως ενδιαφέρουσα αποστολή, με επίκεντρο τον άνθρωπο.
Ο υπεύθυνος του κέντρου επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ, Δημήτρης Μαλτέζος μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την δράση του ΕΚΑΒ και την διαδικασία που ακολουθείται πριν και μετά την διακομιδή του ασθενούς.
«Το πρόγραμμα είναι ψηφιακό, όταν έρχεται η κλήση στο 166 καταγράφεται ηλεκτρονικά και έρχεται σε μία οθόνη ψηφιακά που τη βλέπουν οι ασυρματιστές αυτοί που διαχειρίζονται τα ασθενοφόρα, και πρέπει να κατευθύνουν στην περιοχή που είναι το περιστατικό. Τώρα υπάρχουν περιστατικά που είναι σε εξέλιξη και κάποια που είναι σε αναμονή. Όταν τελειώνει το ένα περιστατικό, το ασθενοφόρο πάει σε άλλο, αυτή είναι η διαδικασία», ανέφερε αρχικά.
«Υπάρχει επίσης ένας χάρτης της Αττικής που βλέπουμε σε πραγματικό χρόνο πού βρίσκονται τα ασθενοφόρα και πόσα περιστατικά είναι σε εξέλιξη, ποια είναι ελεύθερα και ποια πάνε να πάρουν κάποιο περιστατικό. Γι’ αυτό υπάρχουν και διαφορετικά χρώματα, τα οποία απεικονίζουν την κάθε κατάσταση ξεχωριστά. Το κόκκινο σημαίνει ότι το ασθενοφόρο έχει περιστατικό και πάει στο νοσοκομείο, το πράσινο έχει χρεωθεί περιστατικό και πάει να το παραλάβει και το μπλε είναι διαθέσιμο, έχει τελειώσει από το προηγούμενο, έχει απολυμανθεί και πάει στο επόμενο. Είναι σε πραγματικό χρόνο, μπορούμε να δούμε με πόσα χιλιόμετρα πηγαίνουν και ποια είναι σταματημένα. Σε καθημερινή βάση, τώρα που υπάρχουν και οι άδειες του προσωπικού, κινούνται περίπου 55 με 60 ασθενοφόρα. Τον υπόλοιπο καιρό που δεν υπάρχουν άδειες είμαστε στο συν 20%», πρόσθεσε.
«Αυτά στην πρωινή και απογευματινή βάρδια, στην νυχτερινή είναι λιγότερα άτομα. Ο χρόνος που θα φτάσει το ασθενοφόρο εξαρτάται από το περιστατικό. Είναι οι αποστάσεις που θα διανύσει το ασθενοφόρο, είναι εάν είναι covid, που εκεί πρέπει να απολυμανθεί θα πάρει άλλα 45 λεπτά με 1 ώρα καθυστέρηση. Μπορεί να ολοκληρωθεί μία διακομιδή από 40 λεπτά έως και 1,5 ώρα. Σε ένα τροχαίο για παράδειγμα το ασθενοφόρο πρέπει να αποσυρθεί για να πλυθεί», είπε χαρακτηριστικά.
Για την αξιολόγηση των περιστατικών ο κ. Μαλτέζος τόνισε πως στο επιχειρησιακό του ΕΚΑΒ γίνεται η διαλογή και επεσήμανε πως, «υπάρχει και γιατρός στο κέντρο επιχειρήσεων που παρεμβαίνει όπου χρειάζεται, και κυρίως αυτό γίνεται από τους ασυρματιστές η διαλογή, που διαχειρίζονται τα ασθενοφόρα. Ο τηλεφωνητής γράφει την κάρτα, την προωθεί και ο ασυρματιστής κάνει τη διαλογή».
«Δεχόμαστε 3500- 3700 κλήσεις το 24ωρο, από αυτές οι 1200 είναι για ασθενοφόρο, είτε είναι προγραμματισμένο είτε όχι, έχουμε επίσης και τα εξιτήρια, που πρέπει να πάμε το9ν ασθενή στο σπίτι του. Έχουμε πολλά τηλεφωνήματα από μοναχικά άτομα, και ιδιαίτερα ηλικιωμένους. Οι άνθρωποι φεύγουν και πάνε διακοπές και προφανώς οι ηλικιωμένοι που μένουν πίσω νιώθουν μία ανασφάλεια και με το παραμικρό μπορεί να τηλεφωνήσουν. Πολλές φορές μπορεί να πάμε στο σπίτι και να μην χρειαστεί να παραλάβουμε έναν ασθενή, θέλουν μία ασφάλεια ότι υπάρχει ένας άνθρωπος δίπλα τους», κατέληξε περιγράφοντας με λεπτομέρεια τον ρόλο και το έργο του ΕΚΑΒ.