Σε περίοδο έξαρσης της τουρκικής επιθετικότητας και ενώ η Άγκυρα ζεσταίνει τις μηχανές του γεωτρύπανου, μήνυμα στην Τουρκία έστειλε από την Αθήνα η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, τονίζοντας ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών.
Με το 4ο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας, όπως αποκάλυψε το MEGA, να προχωρά στις πρώτες δοκιμές εν πλω, ο χρόνος μετρά αντίστροφα για έναν θερμό Αύγουστο.
Με δεδομένο τον τουρκικό αναθεωρητισμό, ο Νίκος Δένδιας επεσήμανε στην Γερμανίδα ομόλογό του τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν από την πώληση υποβρυχίων στην Τουρκία.
Γερμανικό μήνυμα σε Τουρκία
Η Γερμανίδα ΥΠΕΞ έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα πριν το ταξίδι της στην Τουρκία.
«Τα νησιά του Αιγαίου είναι ελληνικό έδαφος και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να το αμφισβητήσει αυτό».
Είχε προηγηθεί η νέα επίθεση της Τουρκίας στην Ελλάδα δια στόματος Ακάρ για την υπόθεση των F-16.
«Με αδιανόητο τρόπο που δεν συνάδει με τις σχέσεις καλής γειτονίας η Ελλάδα -είμαστε και σύμμαχοι με την Ελλάδα στο ΝΑΤΟ και η κοινή συμμαχική μας σχέση συνεχίζεται εδώ και χρόνια- μιλάμε για μια Ελλάδα με τον ίδιο τον πρωθυπουργό της στο Κογκρέσο να λέει μην δίνετε F-16 στην Τουρκία. Με μια δυσνόητη επιζήμια ρητορική».
Στην Αθήνα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης επεσήμαναν τις ανησυχίες τους.
«Σημαντικότερο θα ήταν να είχαμε δεσμεύσεις και όχι τόσο σε διμερές επίπεδο. Σε επίπεδο ΕΕ», είπε ο Γιώργος Κατρούγκαλος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ.
Μητσοτάκης σε Μπέρμποκ: Οι τουρκικές προκλήσεις δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου με την υπουργό Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Annalena Baerbock.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, όπως το ενεργειακό, οι εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία, η τουρκική προκλητικότητα και το μεταναστευτικό.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε τις θέσεις της χώρας μας για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και για την ανάγκη λήψης λήψη μέτρων ώστε οι αγορές της ενέργειας να επανέλθουν σε ομαλή λειτουργία, ενώ ανταλλάγησαν απόψεις και για την πρόσφατη πρόταση του για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού μηχανισμού μείωσης της κατανάλωσης στη βιομηχανία έναντι αποζημίωσης.
Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η κρίση στις τιμές της ενέργειας είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα που απαιτεί ευρωπαϊκή λύση. Επιπλέον, παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση προκειμένου να καταστεί πύλη της Ε.Ε. για τη μεταφορά ενέργειας.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ανταλλάγησαν απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τον συντονισμό των ευρωπαϊκών ενεργειών για την στήριξη του Κιέβου.
Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας για τις τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Επανέλαβε την πάγια θέση της χώρας μας ότι η Ελλάδα επιθυμεί ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας.
Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι οι τουρκικές προκλήσεις και αμφισβητήσεις κυριαρχίας αποτελούν απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα και δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές ούτε από την Ελλάδα, ούτε από την Ε.Ε.
Δένδιας: Όχι γερμανικά υποβρύχια στην Τουρκία
Εφ’ όλης της ύλης ήταν η συζήτηση και στο υπουργείο Εξωτερικών με τον Νίκο Δένδια, ο οποίος ήταν παρών και στην πρώτη συνάντηση. Εξετάσαμε τις διμερείς μας σχέσεις τόσο σε σχέση με τα «μελανά όσο και τα φωτεινά τους σημεία» ανέφερε ο ΥΠΕΞ.
Ο ΥΠΕΞ σημείωσε ότι η Γερμανία είναι ένας από τους στενότερους εταίρους της Ελλάδας στην ΕΕ, με τις διμερείς οικονομικές σχέσεις των δύο κρατών να ενισχύονται διαρκώς. Έκανε αναφορά στο εμπόριο, τον τουρισμό, την ενέργεια, με έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ενδεικτικό το πρότζεκτ της Αστυπάλαιας και φωτοβολταϊκά πάρκα.
Ευχαρίστησε την Μπέρμποκ για την επίσκεψη στην Κομαντατούρ και το μνημείο του Ολοκαυτώματος των Ελλήνων Εβραίων, τονίζοντας ότι «εκτιμούμε την ανάληψη της ιστορικής ευθύνης και από ανθρώπους της γενιάς σου». Συμπλήρωσε ωστόσο ότι αυτή η ανάληψη της ευθύνης θα έπρεπε να είναι συνολική και επεσήμανε ότι για την ελληνική κυβέρνηση και την κοινωνία το ζήτημα των αποζημιώσεων είναι ανοιχτό. Υπογράμμισε δε ότι η ρύθμιση του αφορά θέμα αρχής και θα είναι αμοιβαία επωφελής και για τις δύο χώρες.
Επόμενο «καρφί» από τον Δένδια η αναφορά στις γερμανικές εξαγωγές αμυντικού υλικού στην Τουρκία και δη την παράδοση των υποβρυχίων. Ο ΥΠΕΞ επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας ότι αυτά θα αλλάξουν την ισορροπία δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο, υπέρ μίας χώρας που όπως είπε αν και μέλος του ΝΑΤΟ διατηρεί απειλή πολέμου, casus belli εναντίον Ελλάδας, μίας χώρας που παραβιάζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων κρατών, μίας χώρας που κατέχει παράνομα έδαφος κράτους – μέλουςς της ΕΕ, της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μιας χώρας που κονιορτοποιεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα του Τύπου συμπλήρωσε ο ΥΠΕΞ.
Και η Ελλάδα έχει τα ίδια υποβρύχια αλλά δεν απειλεί και δεν έχει πρόθεση να απειλήσει, συνέχισε ο Δένδιας, προσθέτοντας ότι η χώρα μας δεν καταπατά καμία έννοια διεθνούς δικαίου. Η Ελλάδα δεν είναι αναθεωρητική δύναμη επεσήμανε.
Επίθεση Τσελίκ στον Μητσοτάκη
Προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή την αναφορά του για τις νεο-οθωμανικές αντιλήψεις της Τουρκίας, στη χθεσινή του συνέντευξη στο CNN, έκανε το απόγευμα της Παρασκευής ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ.
Μάλιστα, ο Τσελίκ υποστήριξε ότι ο κ. Μητσοτάκης «στοχοποίησε» τον Ερντογάν και πρόσθεσε ότι «η δήλωση του Μητσοτάκη ότι η Τουρκία ‘αναβιώνει την Οθωμανική Αυτοκρατορία’ είναι μια φράση που χρησιμοποιεί για να καλύψει τις δικές του παράνομες πολιτικές».
Στη συνέχεια, ο Τσελίκ έκανε ειδική αναφορά στο Καστελλόριζο, ισχυριζόμενος ότι αποτελεί παράδειγμα της επιθετικής πολιτικής που «ακολουθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός».
Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «ακολουθεί την επεκτατική και επιθετική πολιτική. Ο Μητσοτάκης απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής με τη μαξιμαλιστική πολιτική του για την Ανατολική Μεσόγειο».
«Υπερασπίζεται τη θέση ότι ένα νησί (σ.σ. το Καστελλόριζο) με έκταση 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα, 2 χιλιόμετρα από την Ανατολία και 580 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Ελλάδα, έχει υφαλοκρηπίδα 40 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Αυτή είναι επιθετική και επεκτατική πολιτική και οι ισχυρισμοί του είναι αντίθετοι με το διεθνές δίκαιο», πρόσθεσε ο τούρκος αξιωματούχος.
Και σημείωσε πως «είναι τραγικό ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός στοχοποιεί τον πρόεδρό μας με τον ισχυρισμό του ‘επεκτατικού’».
Έκανε αναφορά, μάλιστα, στην οικονομική κρίση που βίωσε η Ελλάδα, λέγοντας πως «το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, που δυσκολευόταν να πληρώσει μερικά δισεκατομμύρια ευρώ του ελληνικού χρέους, αύξησε τον εξοπλιστικό προϋπολογισμό της χώρας κατά πέντε φορές, δείχνει σε όλο τον κόσμο ότι η Ελλάδα δεν έχει ειρηνικές διαθέσεις και ακολουθεί επιθετική πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο».