Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει το ενδεχόμενο της ανεξέλεγκτης επιστροφής κινεζικού πυραύλου στη Γη.
Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αεροπορική Ασφάλεια που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή 28 Ιουλίου, 7 χώρες βρίσκονται στην ζώνη επικινδυνότητας που μπορεί να πέσουν τα συντρίμμια του πυραύλου. Ανάμεσά τους και η Ελλάδα.
«Μέσα σε αυτή την περιοχή βρίσκεται και η χώρα μας όμως η πιθανότητα κάποια από αυτά τα συντρίμμια να πέσουν μέσα σε αυτή την περιοχή είναι εξαιρετικά μικρή», δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Αστρονομικής Επιτροπής, Σπύρος Βασιλάκος.
Να σημειωθεί ότι, δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα αποτελεί ενδεχόμενο σημείο πτώσης διαστημικών υπολειμμάτων.
Παγκόσμια ανησυχία
Ένας κινεζικός πύραυλος αναμένεται να προσγειωθεί ανεξέλεγκτος μέσα στις επόμενες δύο μέρες.
Πρόκειται για τον κινεζικό πύραυλο Long March 5B, ο οποίος είχε εκτοξευθεί στις 24 Ιουλίου έχει μήκος περίπου 30 μέτρα και το βάρος του υπολογίζεται σε έως και 22 τόνους και, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αεροπορική Ασφάλεια τα συντρίμμια του μπορεί να επανεισέλθουν στη γήινη ατμόσφαιρα με έναν ανεξέλεγκτο τρόπο.
«Μοιάζει με τυφώνα. Μόνο όταν πλησιάζει πολύ κοντά το φαινόμενο γνωρίζουμε το πραγματικό δρόμο που θα ακολουθήσει», είπε ο εκπρόσωπος της Aerospace, Λάελ Γούντς.
Τις τελευταίες δεκαετίες υπάρχουν κάποια συστήματα ελέγχου πάνω στους πυραύλους, έτσι ώστε η επανείσοδός τους να γίνεται ελεγχόμενα κάτι όμως που δεν ισχύει για τον συγκεκριμένο.
«Για τον κινεζικό πύραυλο δεν έχουμε τέτοιες πληροφορίες ότι έχει αυτά τα συστήματα ελέγχου επανείσοδός στη Γη και επομένως βγήκε μια σχετική ανακοίνωση, έτσι ώστε να υπάρχει μια σχετική εγρήγορση», συμπλήρωσε ο κ. Βασιλάκος.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, αν τα συντρίμμια τελικά φτάσουν σε κάποιο σημείο της Γης είναι πολύ μικρά, όμως είναι δυνητικά επικίνδυνα γιατί έχουν πολύ μεγάλες ταχύτητες.