Τέλος στις ίσες αποστάσεις από τη Γερμανία απέναντι σε Ελλάδα και Τουρκία έβαλε το ταξίδι της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών στη γείτονα και τον «πόλεμο» δηλώσεων που ακολούθησε.
Το «μενού» της επίσκεψης Μπέρμποκ στην Άγκυρα φαίνεται πως ήταν δυσκολοχώνευτο, καθώς η Τουρκία θέλοντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις συνέχισε και σήμερα τις προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδας.
Νίκη της ελληνικής διπλωματίας
Το τέλος των ίσων αποστάσεων και από το Βερολίνο δείχνει πως ο διπλωματικός μαραθώνιος της Αθήνας αποδίδει καρπούς. Η Αθήνα είναι αποφασισμένη να τηρήσει στρατηγική ψυχραιμία.
«Δεν προσωποποιεί τις διαφορές. Μένει στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού πλαισίου που εξυπηρετεί τα συμφέροντά της. Δεν είμαστε επεκτατική χώρα, δεν διεκδικούμε οτιδήποτε από οποιονδήποτε», σημειώνει ο Νίκος Δένδιας.
«Χρειάζεται μια άλλη εξωτερική πολιτική, που θα έχει σταθερό πρόταγμα τη σταθερότητα και την ειρήνη. Και θα συνδυάζει την πιο αποφασιστική στάση απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις με την πιο συστηματική προσπάθεια να ανοίξουμε δρόμους διαλόγου με την Τουρκία», λέει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Αντιστρέφοντας την πραγματικότητα, εργαλιοποιώντας το μεταναστευτικό και θέτοντας σε λειτουργία για μια ακόμα φορά τη μονταζιέρα, η Άγκυρα κατηγόρησε για μια ακόμα φορά την Αθήνα για κακομεταχείριση και επαναπροώθηση μεταναστών στο Αιγαίο, την ώρα που οι ελληνικές Αρχές, σε τουλάχιστον 18 περιστατικά Έρευνας και Διάσωσης το 2022, έχουν διασωσεί πάνω από 850 άτομα που είχαν εισέλθει παρανόμως στα ελληνικά χωρικά ύδατα.
«Πρόβα» κρίσης
Η έξοδος του 4ου πλωτού γεωτρύπανου της Τουρκίας, Αμπντουλχαμίντ, για δοκιμές εν πλω ενόψει του ταξιδιού του στις 9 Αυγούστου έθεσε σε επιφυλακή Λευκωσία και Αθήνα.
Τα τουρκικά κανάλια έχουν εκτεταμένες αναφορές στον επικείμενο πλου του Αμπντουλχαμίντ τονίζοντας μάλιστα πως η εξέλιξη αυτή έχει ανησυχήσει την ελληνική πλευρά.
«Το Αμπντουλχαμίντ Χαν θα πλεύσει στην Ανατολική Μεσόγειο. Η τοποθεσία θα ανακοινωθεί από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν στις 9 Αυγούστου. Η Ελληνική και Ελληνοκυπριακή πλευρά θεωρούν πως υπάρχουν πάνω από έξι πιθανά σημεία. Ο μεγαλύτερος φόβος τους είναι αυτό που αποκαλούν μονομερής ενέργεια και θα είναι μέσα σε τεμάχια που έχουν νοικιάσει σε γαλλικές και ιταλικές ενεργειακές εταιρείες που είναι μέσα στην τουρκική υφαλοκρηπίδα».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν:
«Όπως και το Ορούτς Ρέις, και άλλα πλοία έψαξαν πριν, έτσι και το Αμπντουλχαμίντ Χαν θα ψάξει. Θα πραγματοποιήσουμε ερευνητικές δραστηριότητες σε περιοχές που αδειοδοτήθηκαν από την ‘ΤΔΒΚ’. Έχουμε ήδη το δικαίωμα στα δικά μας χωρικά ύδατα».
Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση η Ελλάδα συνεχίζει το εξοπλιστικό της πρόγραμμα.
Θέμα χρόνου είναι η παράδοση στην Πολεμική Αεροπορία των πρώτων 6 μαχητικών F-16 Viper ενώ σε προχωρημένο στάδιο αναφέρουν πηγές του MEGA είναι και η υπόθεση της επιλογής των κορβετών.
Το κυρίως και πιο σημαντικό αίνιγμα που καλείται να επιλύσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι η οικονομική πλευρά του ζητήματος.