Κλιμακώνεται η ένταση στις σχέσεις Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών λόγω της επίσκεψης της προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν.
Άρματα μάχης του κινεζικού στρατού αναπτύσσονται σε παραλία απέναντι από την Ταϊβάν, περνώντας ανάμεσα στον κόσμο που απολαμβάνει τη θάλασσα.
Λίγες ώρες αργότερα και ενώ η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής προσγειωνόταν στην Ταϊβάν μέσα στη νύχτα, ο κινεζικός στρατός άρχιζε μεγάλης κλίμακας ασκήσεις.
Οι κινεζικές προειδοποιήσεις στους Αμερικανούς να μην παίζουν με τη φωτιά δεν απέτρεψαν το ταξίδι της υπ’ αριθμόν τρία της αμερικανικής ηγεσίας στην Ταϊπέι. Η Νάνσι Πελόσι συναντήθηκε με την πρόεδρο της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ Ουέν, και διαβεβαίωσε για την σθεναρή στήριξη της Ουάσιγκτον στην κυβέρνησή της.
«Θέλουμε η Ταϊβάν να είναι πάντα ελεύθερη και ασφαλής και δεν πρόκειται να υπαναχωρήσουμε».
Επίδειξη ισχύος από το Πεκίνο
Σε μια επίδειξη ισχύος το Πεκίνο δέσμευσε έξι ζώνες γύρω από την Ταϊβάν για μεγάλα αεροναυτικά γυμνάσια με πραγματικά πυρά. Τρεις από τις έξι ζώνες είναι εντός των 12 μιλίων από τις ακτές της Ταϊβάν.
Την ίδια ώρα πλέουν στην ευρύτερη περιοχή αμερικανικά πολεμικά πλοία με επικεφαλής το αεροπλανοφόρο Ρόναλντ Ρίγκαν.
«Οι ένοπλες δυνάμεις της Κίνας θα κάνουν διάλογο με τις ΗΠΑ και με τους αποσχιστές της Ταϊβάν στην γλώσσα που καταλαβαίνουν», είπε ο εκπρόσωπος ΥΠΕΞ Κίνας.
Το Πεκίνο θεωρεί την Ταϊβάν τμήμα της Κίνας και εκτιμά ότι το ταξίδι της Πελόζι σηματοδοτεί αμερικανική στροφή από την πολιτική της «μιας Κίνας» στην αναγνώριση ανεξαρτησίας της Ταϊβάν.
Αμερικανοί αναλυτές λένε ότι ήταν μήνυμα στους Κινέζους να μην ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ρωσίας που εισέβαλε στην Ουκρανία. Η κρίση φέρνει πιο κοντά το Πεκίνο με τη Μόσχα που κατήγγειλε την Ουάσιγκτον ως διεθνή ταραξία.
«Είναι ξεκάθαρη προβοκάτσια. Δεν πρόκειται για μια πολιτική υποστήριξης εφήμερων ελευθεριών και δημοκρατίας, αλλά για καθαρή προβοκάτσια».
Η Πελόζι δεν έμεινε ούτε ολόκληρη ημέρα στην Ταϊβάν. Αναχώρησε το μεσημέρι για την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα όμως το ταξίδι της άνοιξε βαθύ ρήγμα στις ήδη δύσκολες σινοαμερικανικές σχέσεις, ενόψει και του συνεδρίου του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος όπου ο πρόεδρος Σι φιλοδοξεί να εξασφαλίσει τρίτη πενταετή θητεία και δε θα ήθελε να φανεί υποχωρητικός απέναντι στην Αμερική.