Παγωμένο το Πανελλήνιο παρακολουθεί τη μία γυναικοκτονία να διαδέχεται την άλλη.
Ζάκυνθος, Ρέθυμνο, Περιστέρι. Δύο γυναίκες είδαν το νήμα της ζωής τους να κόβεται από το χέρι του συντρόφου τους. Άλλη μία γυναίκα, μόλις 17 ετών, βρέθηκε δολοφονημένη στο σπίτι της. Οι Αρχές έχουν στρέψει τις υποψίες τους στον σύντροφο της νεαρής κοπέλας, ο οποίος είναι άφαντος μέχρι στιγμής…
Το αίτημα της κοινωνίας είναι επιτακτικό και ζητά την ενσωμάτωση του όρου γυναικοκτονία στον ποινικό κώδικα της χώρας.
Η εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» φιλοξένησε τον Παύλο Μαρινάκη, γραμματέα Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, και τον Γιάννη Αμανατίδη, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, σε μία κουβέντα γύρω από το ζήτημα των γυναικοκτονιών.
«Ο όρος γυναικοκτονία στην πραγματικότητα είναι ανθρωποκτονία με θύμα τη γυναίκα. Χρησιμοποιείται για την ανάλυση ανθρωποκτονιών όταν το θύμα είναι γυναίκα λόγω της προσπάθειας για επιβολή από τον σύζυγο, όχι απλά επειδή είναι γυναίκα. Στην πραγματικότητα το αδίκημα είναι ανθρωποκτονία. Δεν μπορεί να ο ποινικός κώδικας να διαχωρίσει την ανθρώπινη ζωή», δήλωσε ο Παύλος Μαρινάκης.
Σύμφωνα με τον κο Μαρινάκη, εκείνο που έχει σημασία είναι το κράτος να λάβει δράσεις που θα θωρακίσουν το νομικό σύστημα και θα προστατεύσει τα θύματα.
Στη συνέχεια εξαπέλυσε πυρά κατά τις αντιπολίτευσης, τονίζοντας πως επί κυβέρνηση Μητσοτάκη σε λειτουργία είναι 44 συμβουλευτικά κέντρα, τα οποία δεν λειτουργούσαν επί προηγούμενων κυβερνήσεων, ενώ υπάρχουν 19 ξενώνες φιλοξενίες, νέα γραμμή βοήθειας και ετοιμάζεται το Panic Button.
Ακόμη, υπογράμμισε πως μέχρι το 2019 η ποινή που προβλεπόταν για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας – άρα και της γυναικοκτονίας, σύμφωνα με την επιχειρηματολογία του – ήταν ισόβια. Ωστόσο, δήλωσε πως η προηγούμενη κυβέρνηση με νόμο του 2019 επέτρεψε στο δικαστήριο να επιβάλει για το εν λόγω αδίκημα ποινή 10 χρόνια κάθειρξης
Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Αμανατίδης κάλεσε την κυβέρνηση σε συζήτηση ώστε να εισαχθεί ο όρος γυναικοκτονία στον ποινικό κώδικα της χώρας.
«Η καταγραφή του όρου γυναικοκτονία και η θεσμοθέτησή του θα δώσει περισσότερη ώθησε στην ελληνική πολιτεία για να διερευνήσει, να πάρει μέτρα και να ενισχύσει τις υποστηρικτικές δομές», δήλωσε στο MEGA.
«Η κριτική μας σε εσάς είναι ότι θα μπορούσαν με περισσότερο γρήγορους ρυθμούς να τρέξουν τα αιτήματα για τις δομές και το υποστηρικτικό πλαίσιο. Εμείς επανακαταθέτουμε τροπολογία για την εισαγωγή του όρου στον ποινικό κώδικα και θα μας βρείτε υποστηρικτές σε ένα δίκτυο για τα ζητήματα αυτά».
Για την ενέργεια και το ρεύμα
Η ενεργειακή κρίση έχει προκαλέσει κόντρα μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, ενώ την ίδια στιγμή τα νοικοκυριά στενάζουν κάτω από το αβάσταχτο βάρος της ακρίβειας.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Αμανατίδης αναφέρθηκε στα υπερκέρδη των εταιριών ενέργειας, τα οποία «ματώνουν τα νοικοκυριά», όπως δήλωσε ο ίδιος.
«Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η κυβέρνηση αρνείται ακόμα να κάνει και την φορολόγηση που έχει η ίδια ψηφίσει κατά 90% των υπερκερδών των εταιριών», είπε.
Ο Παύλος Μαρινάκης, γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, τόνισε πως η κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα για την ενέργεια που ξεπερνούν τα 8 δισεκ. ευρώ. Κάποια από τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση αφορούν το πλαφόν στα πάγια μέχρι 5 ευρώ, την υποχρέωση των προμηθευτών ενέργειας να δηλώνουν την καθαρή τιμή της ενέργειας και τη δυνατότητα του καταναλωτή να αλλάζει προμηθευτή από μήνα σε μήνα.