Στις φλόγες τυλίχθηκε το Ελληνικό Νοσοκομείο Βαλουκλή στην Κωνσταντινούπολη. Η καταστροφή είναι ολοκληρωτική καθώς το κτίριο δεν άντεξε, με τη φωτιά να είναι μεγάλη και να επεκτείνεται συνεχώς.
Το κτίριο εκκενώθηκε, ενώ κάποιοι ασθενείς μεταφέρθηκαν έξω είτε σε αναπηρικά καροτσάκια είτε στις αγκαλιές των πυροσβεστών. Συνολικά βγήκαν από το νοσοκομείο 102 άτομα χωρίς να τραυματιστεί κανείς.
Αρχικά τα αίτια της φωτιάς δεν είχαν διευκρινιστεί, ωστόσο στη συνέχεια αναφέρθηκε ότι η πυρκαγιά ενδέχεται να προκλήθηκε από πρόβλημα στο σύστημα ηλεκτροδότησης του νοσοκομείου.
Επί τόπου μετέβη ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, ενώ περίπου 80 ασθενείς χρειάστηκε να μεταφερθούν μακριά από το φλεγόμενο κτίριο.
Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το CNN Turk επικαλούμενο πυροσβέστες η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο περίπου στις 14:20 χωρίς να υπάρξουν θύματα.
Η πυρκαγιά με βάση και τις εικόνες που μεταδίδουν τα τηλεοπτικά δίκτυα εκδηλώθηκε στην σκεπή του νοσοκομείου και επεκτάθηκε γρήγορα στην εξωτερική του επένδυση.
Όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ οι ασθενείς και οι ηλικιωμένοι που βρίσκονταν στο Μπαλουκλί έχουν μεταφερθεί σε άλλα νοσοκομεία. Σύμφωνα με το CNN Turk από την πτέρυγα του γηροκομείου απομακρύνθηκαν 102 άνθρωποι.
Ασθενείς μεταφέρθηκαν αγκαλιά
Οι εικόνες από την εκκένωση του νοσοκομείου είναι συγκλονιστικές, καθώς κάποιοι ασθενείς με κινητικά προβλήματα χρειάστηκε να μεταφερθούν με αναπηρικό καροτσάκι, ή ακόμα και στις πλάτες άλλων πολιτών, για να καταφέρουν να διασωθούν.
Ερντογάν: Το νοσοκομείο θα επισκευαστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα
Τη λύπη του για την πυρκαγιά που ξέσπασε στο νοσοκομείο Μπαλουκλί στην Κωνσταντινούπολη εξέφρασε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αρχίατρο Στάθη Λεάνα.
Σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της τουρκικής προεδρίας ο Ερντογάν εξέφρασε την λύπη του για τη φωτιά στο Ελληνικό Νοσοκομείο του Μπαλουκλί και ευχήθηκε «περαστικά», κατά πώς είθισται στην Τουρκία.
Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις από την πρώτη στιγμή, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι δεν υπήρξαν απώλειες ζωών και περιουσίας, καθώς και ότι η φωτιά κατασβέστηκε και στο σημείο λαμβάνονται όλα τα μέτρα προστασίας.
Ο Ερντογάν, όπως επισημαίνεται, έλαβε λεπτομερή πληροφόρηση για την κατάσταση του νοσοκομείου, τους ασθενείς και το προσωπικό. Δεσμεύτηκε δε ότι «το νοσοκομείο θα επισκευαστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τούρκος πρόεδρος ανέθεσε στον υπουργό Υγείας Φαχρετίν Κοτζά να προχωρήσει στις απαραίτητες μελέτες για το Ελληνικό Νοσοκομείο Μπαλουκλί.
Για τις εξελίξεις σχετικά με το νοσοκομείο απάντησε και ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν. Ο Καλίν ανέφερε ότι η πυρκαγιά ξέσπασε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία «στο ιστορικό αυτό νοσοκομείο».
«Με τις εντολές του Προέδρου μας, παρενέβησαν άμεσα στο περιστατικό, το Υπουργείο Εσωτερικών μας, η Νομαρχία μας Κωνσταντινούπολης και οι πυροσβέστες μας, έθεσαν τη φωτιά υπό έλεγχο. Επί του παρόντος, οι εργασίες κατάσβεσης συνεχίζονται. Δεν υπάρχει απώλεια ζωής ή τραυματισμός. Οι ασθενείς εκεί απομακρύνθηκαν γρήγορα» πρόσθεσε ο Καλίν.
Ενημέρωσε δε ότι «και πάλι, με εντολή του Προέδρου μας, σχεδόν 80 ασθενείς παραπέμπονται στο Νοσοκομείο Επειγόντων Περιστατικών Murat Dilmener. Θα συνεχίσουν να λαμβάνουν φροντίδα εκεί. Έτσι, έναντι αυτής της έκτακτης ανάγκης, λήφθηκαν επειγόντως τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην κινδυνεύσει η υγεία των ασθενών μας, ιδιαίτερα των ηλικιωμένων ασθενών που χρειάζονται φροντίδα».
Η δήλωση του Οικουμενικού Πατριάρχη
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά στο κτίριο του Γηροκομείου, που αποτελεί τμήμα των Φιλανθρωπικών Καταστημάτων Μπαλουκλί, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Η Ομογένειά μας δέχθηκε σήμερα ένα μεγάλο πλήγμα. Ένα από τα σημαντικότερα φιλανθρωπικά ιδρύματά της, στο οποίο έβρισκαν περίθαλψη και ζεστασιά οι ηλικιωμένοι αδελφοί μας, υπέστη σημαντικές ζημιές από καταστροφική πυρκαγιά. Δοξολογούμε τον Θεό που δεν είχαμε θύματα, και ευχαριστούμε τις Κρατικές και Αυτοδιοικητικές αρχές και τα στελέχη των πυροσβεστικών δυνάμεων, τους εργαζομένους στο γηροκομείο και στο παρακείμενο νοσοκομείο, καθώς και όλους όσοι εθελοντικά βοήθησαν στη διάσωση των τροφίμων, αλλά και στη μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.
»Σημασία έχουν οι ανθρώπινες ζωές. Τα κτήρια, οι εγκαταστάσεις, τα υλικά πράγματα μπορούν να αποκατασταθούν. Αισθανόμεθα πόνο για ό,τι συνέβη, αλλά θα ξεπεράσουμε και αυτή την δοκιμασία. Και πάλι, ευχαριστούμε από την καρδιά μας όλους όσοι βοήθησαν αυτή την δύσκολη στιγμή, και όλους εκείνους που δηλώνουν έτοιμοι να μας ενισχύσουν για την αποκατάσταση των ζημιών. Μας συγκινεί το ενδιαφέρον τους, και κυρίως η με κάθε τρόπο συμμετοχή τους στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσιμης κατάστασης. Τους ευχαριστούμε που βρίσκονται στο πλευρό μας. Ο Θεός να τους έχει καλά».
Το νοσοκομείο των Ρωμιών της Πόλης
Το νοσοκομείο του Μπαλουκλί. Το νοσοκομείο των Ρωμιών. Η είδηση ότι το ρωμέικο νοσοκομείο καίγεται το πρωί της Πέμπτης έκανε αρκετούς να δακρύσουν. Κυρίως τους μεγαλύτερους. Που έφυγαν από την Κωνσταντινούπολη παιδιά ή νέοι και έφτασαν να ασπρίζουν τα μαλλιά τους στην Αθήνα με τις θύμισες της δικής τους πατρίδας που άφησαν πίσω.
Το νοσοκομείο του Μπαλουκλί ήταν και είναι σημείο αναφορά για τους Ρωμιούς της Πόλης. Και χαραγμένο στη μνήμη των Κωνσταντινουπολιτών που αναγκάστηκαν να έρθουν στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος, αλλά και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης που αφορούν το Μπαλουκλί, το Ρωμαίικο Νοσοκομείο και Γηροκομείο, σημειώνουν ότι ανήκει στα «Μείζονα Ιδρύματα του Ελληνισμού της Πόλης», γνωστά και ως Βακούφια.
Ιδρύθηκε το 1753 από τη συντεχνία των παντοπωλών για την αντιμετώπιση της πανούκλας. Το κτίριο αρχικά ήταν ξύλινο και βρισκόταν στον κήπο του σημερινού ευρωπαϊκού λυκείου.
Αυτό το κτίριο σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του νοσοκομείου, baliklirum.com πιθανότατα κάηκε ολοσχερώς στην πυρκαγιά το 1790 και χτίστηκε ένα μεγαλύτερο με οικονομική δωρεά του Πατριάρχη Νεόφυτου και υπό την αιγίδα του Γεωργίου Μουρούζη, ο οποίος αναφέρεται ως ο επίσημος μεταφραστής της Υψηλής Πύλης.Το Μπαλουκλί ενώθηκε με τα άλλα ρωμέικα ιδρύματα, όπως το «Χοσπιτάλιον των Γκεμιτζίδων» (ναυτικών) στο Γαλατά και το «Νοσοκομείον της πανώλης» στο Πέρα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τα φιλανθρωπικά ιδρύματα με κέντρο το σημερινό Μπαλουκλί, όπως αναφέρουν ιστορικά στοιχεία που αναπαράγονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.