Επιμένει να πυροδοτεί την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις η Άγκυρα, τέσσερις μέρες πριν την έξοδο του 4ου πλωτού γεωτρύπανου στην ανατολική Μεσόγειο.
Τούρκοι αναλυτές καλλιεργούν την ιδέα οι γεωτρήσεις του «Αμπντουλχαμίντ Χαν» να πραγματοποιηθούν σε περιοχές που ορίζονται από το τουρκολιβυκό μνημόνιο, ωστόσο η ακριβής τοποθεσία όπου θα κατευθυνθεί το τουρκικό γεωτρύπανο θα ανακοινωθεί την ερχόμενη Τρίτη από τον ίδιο τον Ερντογάν.
Είναι χαρακτηριστικά δημοσιεύματα όπως της εφημερίδας Turkiye με τίτλο: «το ‘Αμπντούλ Χαμίντ’ έκανε τον Έλληνα να τρέμει» αλλά και του κρατικού πρακτορείου Anadolu που έχει τίτλο ‘ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη αποστολή του γεωτρύπανου Αμπντουλχαμίντ Χαν».
Ένας εκ των εμπνευστών της «Γαλάζιας Πατρίδας», ο απόστρατος ναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί δήλωσε πρόσφατα πως καλό θα ήταν το γεωτρύπανο να κατευθυνθεί και μέσα στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.
«Η Τουρκία πρέπει οπωσδήποτε να στείλει το πλοίο Αμπντουλχαμίτ Χαν κοντά στην περιοχή που συμφωνήθηκε με τη Λιβύη».
Οι κινήσεις της Αθήνας
Στο επιτελείο στην Αθήνα εξετάζουν έξι σενάρια για έξι σημεία στα μπορεί να κατευθυνθεί το τουρκικό γεωτρύπανο, με το επικρατέστερο τις τελευταίες ώρες να αφορούν το τεμάχιο 6 στην Κυπριακή ΑΟΖ για το οποίο υπάρχουν πληροφορίες για τον εντοπισμό κοιτάσματος.
Οι ΗΠΑ παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς την εξελισσόμενη ένταση ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα και δεν είναι διόλου τυχαία η έλευση στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας του Ανώτατου Διοικητή των Συμμαχικών Δυνάμεων της Ευρώπης, Στρατηγού Κρίστοφερ Καβόλι.
Ο Καβόλι είχε προηγουμένως συναντηθεί με τον Χουλουσί Ακάρ και τον Γιασάρ Γκιουλέρ στην Άγκυρα.
Στην Αθήνα ο Καβόλι αφού κατέθεσε στεφάνη στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη έγινε δεκτός στο υπουργείο από τον αρχηγό του ΓΕΕΘΑ. Με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο συζητήθηκαν οι πολιτικές προεκτάσεις της έντασης που προκαλούνται από αναθεωρητικές χώρες στην περιοχή.
«Συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και υπογραμμίστηκε η σημασία αποφυγής ενεργειών που θίγουν τη συνοχή της Συμμαχίας και δεν προάγουν το πνεύμα συλλογικής ασφάλειας».
Σε στρατιωτικό επίπεδο, το ελληνικό πολεμικό ναυτικό καλλιεργώντας τη συμμαχία με τη Γαλλία, συνεκπαιδεύτηκε στα ανοιχτά της Μασσαλίας με το γαλλικό πολεμικό ναυτικό, στέλνοντας μια φρεγάτα και ένα πλοίο γενικής υποστήριξης.