Θλίψη και έντονο προβληματισμό προκαλεί ο θάνατος του 12χρονου Αρτσι ο οποίος έχασε τη ζωή του τέσσερις μήνες μετά το μοιραίο παιχνίδι στο διαδίκτυο που τον έριξε σε κώμα και τελικώς τον οδήγησε σε θάνατο.
Ο χαμός του 12χρονου Άρτσι προκάλεσε παγκόσμια συγκίνηση. Ένα παιδιί που βρισκόταν στη ζωή με μηχανική υποστήριξη τους τελευταίους 4 μήνες, πό τότε δηλαδή που έπεσε αναίσθητος στο δωμάτιο του μετά από ένα μοιραίο διαδικτυακό παιχνίδι.
Μια διαδικτυακή πρόκληση που τελικά του στοίχισε τη ζωή.
Βlackout challenge. Αυτό ήταν το παιχνίδι που συμμετείχε ο μικρός Άρτσι. Έψαχνε την αναγνώριση των διαδικτυακών του φίλων και από τη μια στιγμή στην άλλη βρέθηκε εγκεφαλικά νεκρός.
«Θέλουν να εισπράξουν τα like. Θέλουν να νιώσουν ότι αυτό ειναι μία πρόκληση στην οποία δεν είναι αδύναμα. Η επικοινωνία μας με τα παιδιά θα πρέπει και στην φάση της εφηβείας να είναι δυνατή», δήλωσε η παιδοψυχολόγος Αλεξάνδρα Καπάτου.
Βlackout challenge. Ένα διαδεδομένο παιχνίδι στην εφαρμογή του TikTok, στο οποίο οι χρήστες της πλατφόρμας καλούνται να να χάσουν τις αισθήσεις τους για λίγα δευτερόλεπτα και έπειτα να καταγράψουν σε βίντεο τη στιγμή ευφορίας. Ένα παιχνίδι που έχει αφαιρέσει ζωές, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που στους παίχτες δημιουργείται μόνιμη απώλεια της νευρικής λειτουργίας, μόνιμη νοητική αναπηρία, μιας και ο εγκέφαλός στερείται οξυγόνο.
«Απο την στιγμή που επιτρέπουμε στο παιδί μας να μπαινει στο διαδίκτυο θα πρεπει να γνωρίζουμε πως ειναι σαν να το αφήνουμε σε μια πλατεία με άγνωστους . Αν το καταλάβουμε αυτο απο την αρχή θα μαθουμε να ενημερώνουμε το παιδι απο την αρχη και να παίρνουμε τα κατάλληλα μέτρα προστασίας», εξήγησε η κα Καπάτου.
Τα μάτια τους 14 πρέπει να έχουν οι γονείς των εφήβων σύμφωνα με τους ειδικούς, καθώς οι ύπουλοι διαχειριστές αυτών των σελίδων επικοινωνούν με τους ανήλικους μέσω του WhatsApp και τους πείθουν να μπουν στις δοκιμασίες εκμεταλλευόμενοι το νεαρ της ηλικίας τους.
Σύμφωνα με τον Μανώλη Σφακιανάκη, το νέο επικίνδυνο παιχνίδι του ΤikΤok είναι στο δρόμο. Έφηβοι αναβάτες μηχανής πετάγονται σε οδηγούς για τους τρομάξουν, κάτι που συνέβη και στον ίδιο.
«Έκανα όπισθεν το αυτοκίνητο μου και ενώ είχα βγει σχεδόν τελείως, περνά πίσω μου μία μηχανή και εξαφανίζεται. Εγώ δεν πρόλαβα καν να τον δω. Μου είπαν οι περαστικοί ότι το κάνει και σε όλους για να τρομάζει τους οδηγούς».
Σύμφωνα με τους ειδικούς θα πρέπει να υπάρχει επικοινωνία με τα παιδιά, αλλά και ενημέρωση για τον άγνωστο κόσμο των social media
ενώ ο κίνδυνος αυξάνεται τους καλοκαιρινούς μήνες που μπορεί τα παιδιά να βρίσκονται μακριά απο τη επίβλεψη των γονιών.