Μια μέρα μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για τις θεσμικές αλλαγές στην ΕΥΠ, δημοσιεύεται η πράξη νομοθετικού περιεχομένου σύμφωνα με την οποία προβλέπεται ότι τα αιτήματα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών θα εγκρίνονται, εντός εικοσιτετραώρου, και από εισαγγελέα Εφετών, πέραν του εισαγγελέα της ΕΥΠ.
Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπολύει ο Νίκος Ανδρουλάκης, με αιχμή την παρακολούθηση του κινητού του από την ΕΥΠ.
«Προσπαθήσατε όπως αποδεικνύουν τα γεγονότα, να θέσετε σε ομηρία εμένα και μία ολόκληρη Παράταξη για να πετύχετε τους σκοτεινούς σας σκοπούς. Όχι μόνο αποτύχατε παταγωδώς εκθέτοντας διεθνώς τη χώρα, αλλά σήμερα αυτή η περήφανη Παράταξη μαζί με την πλειοψηφία του δημοκρατικού κόσμου της χώρας, σας δείχνει την πόρτα της εξόδου από την εξουσία», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
«Δεν θα δεχθώ ενημέρωση… στο αυτί»
Ο Νίκος Ανδρουλάκης ζητά την άμεση διαβίβαση του φακέλου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και ενημέρωση της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών και της Αρχης Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για τους λόγους της παρακολούθησής του.
Ο κ. Ανδρουλάκης ξεκαθαρίζει ότι δεν θα δεχθεί καμία προφορική ενημέρωση.
«Δεν θα νομιμοποιήσω τις παράνομες πρακτικές της Κυβέρνησης Μητσοτάκη συμμετέχοντας σε μια εξωθεσμική διαδικασία, που δεν είναι ούτε νόμιμη ούτε ηθική. Δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στους Υπουργούς, που ισχυρίζονται ότι δεν συνεργάζομαι και δηλώνουν ταυτόχρονα ότι μπορεί να έχει καταστραφεί ο φάκελος της παρακολούθησής μου. Δεν πρόκειται να δεχθώ ενημέρωση «στο αυτί». Δεν πρόκειται να ανεχθώ «απώλεια» ή αλλοίωση στοιχείων».
Την ίδια ώρα δημοσιεύθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που προβλέπει ότι τα αιτήματα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών για τις νόμιμες παρακολουθήσεις θα εγκρίνονται πέραν του εισαγγελέα της ΕΥΠ και από εισαγγελέα Εφετών, εντός εικοσιτετραώρου. Για το διορισμό του διοικητή της ΕΥΠ καθιερώνεται ακρόαση από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.
Ο Δημήτρης Κουτσουμπας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον γ.γ. του ΑΚΕΛ, Στέφανο Στεφάνου. Ο γ.γ. του ΚΚΕ δήλωσε πως «το επικίνδυνο και διάτρητο θεσμικό πλαίσιο που συνδιαμόρφωσαν όλες οι κυβερνήσεις υπονομεύει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού».
Η Χαριλάου Τρικούπη πάντως κάνει λόγο για μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου χωρίς διαβούλευση που διατηρώντας το στρεβλό καθεστώς λειτουργίας της ΕΥΠ.