Σε «ρηχά νερά», 25 μίλια από τις νότιες ακτές της Τουρκίας θα παραμείνει, όπως ανακοινώθηκε στην χθεσινή τελετή - φιέστα, μέχρι τις 7 Οκτωβρίου το πλωτό γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίντ Χαν» πραγματοποιώντας γεωτρήσεις σε περιοχή τουρκικής κυριαρχίας.
Με το 4ο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας, το διαβόητο πλέον, Αμπντουλχαμίντ Χαν να είναι αγκυροβολημένο στην καρδιά της περιοχής που δέσμευσε η Άγκυρα μέχρι τις 7 Οκτωβρίου, ο ατμός που είχε αρχίσει να μαζεύεται επικίνδυνα στο καζάνι της Ανατολικής Μεσογείου απειλώντας να τινάξει το καπάκι, άρχισε πλέον να υγροποιείται, αποφορτίζοντας την ένταση, ωστόσο το Πεντάγωνο παραμένει σε ετοιμότητα…
Είναι χαρακτηριστικοί οι τίτλοι εφημερίδων, όπως της Milliyet που αναφέρει: «Το Αμπντουλχαμίτ στην Γαλάζια Πατρίδα». Η Ακσάμ προχωρά σε έμμεσες απειλές τονίζοντας στον τίτλο της: «Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να σφετεριστεί τα δικαιώματά μας στην Ανατολική Μεσόγειο». Η ιστορική Χουριέτ είναι πιο λιτή αναφέροντας απλά στον τίτλο της: «Τα μηνύματα του Αμπντουλχαμίντ».
Μπορεί βέβαια ο Ερντογάν να μην έστειλε τώρα το μεγαλύτερο γεωτρύπανό του στο Καστελόριζο ή την κυπριακή ΑΟΖ, ωστόσο κατά τον απόπλου δεν παρέλειψε να επιτεθεί στην Ελλάδα χωρίς όμως να αναφερθεί άμεσα σε αυτή.
«Όταν αρχίσει τις εργασίες του το Αμπντουλχαμιτ Χαν πιθανότατα θα προκύψουν κάποιοι που θα επιχειρήσουν να κάνουν μαγκιές με πλάτες άλλων. Κι όσο δεν τους δίνουμε σημασία, δεν τους λαμβάνουμε υπ’ όψη το τέλος αυτών που γίνονται όλο και πιο κακομαθημένοι μια μέρα θα είναι να χτυπάνε το κεφάλι στον τοίχο και να συνέλθουν», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.
Αντιδράσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας
Ο εμπνευστής και θεωρητικός της «Γαλάζιας Πατρίδας» Τζιχάτ Γιαϊτζί άφησε ευθέως αιχμές για την απόφαση Ερντογάν να «τρυπήσει» το «Αμπντουλ Xαμίντ Χαν» εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας.
«Οι φόβοι μας έγιναν πραγματικότητα! Ο πρώτος σταθμός υπηρεσίας του γεωτρύπανου Αμπντούλ Χαμίντ Χαν είναι η γεώτρηση Yörükler-1, 55 χιλιόμετρα ανοικτά της Γκαζί Πασά. Δηλαδή, εντός του χάρτη της Σεβίλλης, που μας παγιδεύει μέσα στον κόλπο της Αττάλειας… Δεν ξέρουμε τι να πούμε», αναφέρει το τουρκικό Κέντρο Θαλάσσιας και Παγκόσμιας Στρατηγικής.
Στην Αθήνα αποδίδουν την εξέλιξη με τον γεωτρύπανο στον διπλωματικό μαραθώνιο της Αθήνας που απέδωσε, με αποτέλεσμα σύμμαχοι να ασκήσουν πιέσεις στην Άγκυρα.
Την Τετάρτη το πρωί πραγματοποιήθηκε στην θαλάσσια περιοχή νοτίως του λιμένα της Λεμεσού και εντός της περιοχής ευθύνης Έρευνας – Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
7 αερομαχίες με τουρκικά μαχητικά στο Αιγαίο
Την ίδια στιγμή η Τουρκία διατηρεί την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς έστειλε 20 μαχητικά, εκ των οποίων τα οχτώ ήταν οπλισμένα, και σημειώθηκαν επτά αερομαχίες στο Αιγαίο.