Το γεωτρύπανο θα κατευθυνθεί στην τοποθεσία Yörükler-1, 55 χιλιόμετρα ανοιχτά του Γκαζί Πασά, των τουρκικών ακτών της Αττάλειας - βόρεια της Κύπρου.
Την τοποθεσία στην οποία θα κατευθυνθεί το τέταρτο τουρκικό γεωτρύπανο, Αμπντούλ Χαμίντ Χαν ανακοίνωσε ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με τον Ερντογάν προορισμός του γεωτρύπανου είναι η τοποθεσία Yörükler-1, 55 χιλιόμετρα ανοιχτά του Γκαζί Πασά, των τουρκικών ακτών της Αττάλειας. Η περιοχή που θα κινηθεί το γεωτρύπανο είναι βόρεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Για την τοποθεσία του γεωτρύπανου σχολίασε ο στρατιωτικός συντάκτης του MEGA, Μαρίνος Γκασιάμης: «Παρά την μεγαλοστομία του Ερντογάν, η Άγκυρα σε πρώτη φάση τουλάχιστον περιορίστηκε σε έδαφος δικής της δικαιοδοσίας. Το θέμα είναι από εδώ και πέρα τι πορεία θα ακολουθήσει, καθώς οι προβλέψεις είναι ότι θα πάρει την πορεία του Όρουτς Ρέϊς του 2020. Σε κάθε περίπτωση οι ελληνικές ένοπλες Δυνάμεις παρακολουθούν στενά την κατάσταση. Αυτό που που αξίζει να αναφερθεί για τις τελευταίες ώρες είναι η κίνηση του μίνι αεροπλανοφόρου της Τουρκίας, το οποίο ξεκίνησε τις δοκιμές του εν πλώ τις προηγούμενες μέρες και εχθές εντοπίστηκε να έχει απομακρύνει αρκετά από το κορνάγιο του».
Στο εσωτερικό της Τουρκίας οι αναλυτές σχολιάζουν, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Ανδρέα Ρομπόπουλο: « Δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ένα γεωτρύπανο 7ης γενιάς για επίδειξη ισχύος ή για προβολής σημαίας. Ο στόχος εδώ είναι η εύρεση υδρογονανθράκων, γιατί να μην ξεχνάμε υπάρχει και μία οικονομική κρίση».
Ο Άγγελος Συρίγος, καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, σχολίασε: «Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν ασκηθεί πολλαπλές πιέσεις στην τουρκική πλευρά λόγω των διπλωματικών παρεμβάσεων της Ελλάδας. Έτσι ενώ το γεωτρύπανο ήταν να βγει στις 15 Ιουλίου, τελικώς βγήκε χθες σε μία νόμιμη περιοχή, εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και δεν υπήρξε καμία παράβαση του διεθνούς δικαίου. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι το Όρουτς Ρέϊς είναι σεισμογραφικό σκάφος και κάνει έρευνες. Το Αμπντούλχαμίντ Χαντ είναι ένα γεωτρητικό σκάφος και δεν έχει δυνατότητα να πηγαίνει πέρα δώθε και η επίδειξη σημαίας κοστίζει πολύ ακριβά, περίπου 60.000 με 100.000 ευρώ την ημέρα. Κι ένα ακόμα βασικό, οι Τούρκοι δεν έχουν ακριβή στοιχεία για όλη αυτή την περιοχή, έχουν αρκετά στοιχεία για την κυπριακή οικονομική αποκλειστική ζώνη και τις ζώνες που τους ανήκουν στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας».
Σύμφωνα με το καθηγητή: «Ο στόχος του Ερντογάν είναι βγάλει φυσικό αέριο από το κοίτασμα στην Μαύρη θάλασσα μέσα το 2023, ώστε να το παρουσιάσει στο λαό του κι όλη του η προσοχή είναι στραμμένη προς τα εκεί. Η παρουσία του γεωτρύπανου στην Αν. Μεσόγειο συνδέεται με τις στρατηγικές βλέψεις της Τουρκίας».
Στο ερώτημα εάν τα συμφέροντα της Τουρκίας είναι ίδια με αυτά του προέδρου της ο Άγγελος Συρίγος σχολίασε: «Προφανώς όχι. Ο Ερντογάν έχει αυτή την στιγμή στόχο την πολιτική του επιβίωση και πάση θυσία, μάλιστα, γιατί εάν χάσει τις εκλογές κινδυνεύει μέχρι και με φυλάκιση. Οι κινήσεις που κάνει προσπαθεί να θυμίσει το οθωμανικό μεγαλείο».