Σε χωματερή μετατρέπεται συχνά πυκνά η πανέμορφη μαγευτική παραλία «Ναυάγιο» στη Ζάκυνθο, από τους σωρούς σκουπιδιών που αφήνουν πίσω τους οι επισκέπτες της ακτής.
Και ναυάγιο…και χωματερή. Η πασίγνωστη παραλία της Ζακύνθου και μια από τις πιο δημοφιλείς παγκοσμίως, βουτηγμένη στα σκουπίδια εξαιτίας της ασυνειδησίας των χιλιάδων επισκεπτών της, αλλά και της ανευθυνότητας κρατικών και δημοτικών αρχών που αδιαφορούν για την προστασία της.
Η φωτογραφία που ανέβασε στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook, ο περιβαλλοντολόγος Μιχάλης Μπάκας, έκανε γρήγορα τον γύρο του διαδικτύου και προκάλεσε θυμό και οργή, με τους τουρίστες να φωτογραφίζονται στην διάσημη παραλία λίγο πριν φύγουν με το καϊκι, δίπλα στον σωρό από σκουπίδια που αφήνουν αδιάφοροι πάνω στη χρυσή άμμο.
Ο πρόεδρος της κοινοπραξίας Πόρτο, Βρώμη, Μαριές, Διονύσης Γιατράς, μίλησε στο «Κοινωνία ώρα MEGA», για την πρωτοβουλία της ομάδας του να καθαρίσει την παραλία.
«Δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνουμε, απλά αυτή τη φορά έγινε λίγο παραπάνω θέμα, και ήταν και παραπάνω τα σκουπίδια. Για κάποιο λόγο που δε γνωρίζω μαζεύτηκε μεγάλος όγκος σκουπιδιών. Έμεινε κάποιες μέρες γιατί δεν ευαισθητοποιούνται όλοι να μαζέψουν τα σκουπίδια. Εγώ είχα αρρωστήσει από κορωνοϊό, και γι΄αυτό δεν πήγα με την ομάδα μου να τα μαζέψουμε. Τώρα που έγινα καλά, πήγαμε», ανέφερε αρχικά ο κ. Γιατράς.
«Τώρα έγινε λίγο παραπάνω θέμα γιατί κάποιοι τσακώνονται αντί να κάνουν αυτό που πρέπει. Είναι οι Αρχές που θα πρέπει να μαζεύουν τα σκουπίδια από όλο το νησί, γιατί τα σκουπίδια δεν βρέθηκαν ξαφνικά στο Ναυάγιο. Είναι ελάχιστοι οι τουρίστες που αφήνουν τα σκουπίδια τους στην παραλία, οι περισσότεροι επιστρέφοντας στα καραβάκια μας φέρνουν τα σκουπίδια. Έχουμε κάδους και τα μαζεύουμε. Το πρόβλημα έχει ξεκινήσει επειδή ο δήμος δεν μαζεύει τα σκουπίδια, σηκώνει αεράκι και παίρνει τα σκουπίδια και τα αφήνει στη θάλασσα, και με τον αέρα μεταφέρονται στις ακτές», συμπλήρωσε.
Τα σκουπίδια πάντα υπάρχουν, παλιά υπήρχαν και κάποιες εθελοντικές ομάδες που έρχονταν στο λιμάνι μου, και τους μεταφέραμε με τα καράβια μας, και τους βοηθούσαμε στη συγκομιδή, τους πηγαίναμε και σε άλλες παραλίες που δεν είναι διάσημες και όχι εύκολα προσβάσιμες. Το ποιός είναι αρμόδιος, είναι «για να γελάμε». Υπάρχει ο δήμος, αλλά και μία επιτροπή, και ο ένας ρίχνει το μπαλάκι στον άλλο, και δεν κάνει κανένας τίποτα», κατέληξε.