Ο πτέραρχος εν αποστρατεία και αμυντικός αναλυτής, Κώστας Ιατρίδης, μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα ΜEGA» για τις τουρκικές προκλήσεις, τον απόπλου του γεωτρύπανου Αμπντούλ Χαμίντ Χαν, και την στάση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς την Ελλάδα.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε, και οι εντολές που έδωσε για το πρώτο ταξίδι του «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» ήταν άκρως «συντηρητικές» σε σχέση με το όργιο προπαγάνδας και απειλών που προηγήθηκαν.
Τόσο συντηρητικές μάλιστα, που προκάλεσαν αντιδράσεις και στο εσωτερικό της Τουρκίας των θεωρητικών της «Γαλάζιας Πατρίδας», με πρώτο να επιτίθεται στον Ερντογάν τον αντιναύαρχο ε.α. Τζιχάτ Γιαϊτζί. καθώς προκάλεσε έκπληξη το γιατί ο Ερντογάν τελικά δεν βγήκε από τα όρια των περιοχών τουρκικής δικαιοδοσίας, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει ένταση με την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία.
Σε ένα παιχνίδι για «γερά νεύρα», ο Τούρκος πρόεδρος προτίμησε να συντηρήσει την απειλή μεν στις δηλώσεις του, να μην έρθει δε αντιμέτωπος με τη Δύση σε αυτή τη συγκυρία, που θα μπορούσε να τον φέρει σε θέση απολογουμένου.
Σύμφωνα με τη Navtex που εξέδωσε η Τουρκία, το «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» από τις 9 Αυγούστου 2022 έως και τις 7 Οκτωβρίου 2022 θα βρίσκεται 55 χιλιόμετρα νότια του Γκαζί Πασά, στην περιοχή του κόλπου της Αττάλειας.
Μακριά από τις περιοχές ελληνικής δικαιοδοσίας όπου κινήθηκε το «Ορούτς Ρέις» το 2020, μακριά και από τις περιοχές που η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αδειοδοτήσει για έρευνες, δύο σενάρια που θα προκαλούσαν τις εντονότερες αντιδράσεις.
Ο κ. Ιατρίδης μίλησε για το τί μέλλει γενέσθαι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τον απόπλου του γεωτρύπανου στον κόλπο της Αττάλειας.
«Είναι γεγονός πως ο Ερντογάν θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει προκειμένου να διατηρεί αυτό το κλίμα έντασης το οποίο έχει, και να κορυφώνεται προϊόντος του χρόνου και φτάνοντας μέχρι τις εκλογές. Η NAVTEX που εξέδωσε είναι μέχρι τις 7 Οκτώβρη, και θα δούμε πώς θα κινηθεί μετά. Αυτή τη στιγμή, δοκιμάζει αντιδράσεις, τα αντανακλαστικά και τα δικά μας και της διεθνούς κοινότητας. Σε αυτή τη φράση δεν ήθελε να προκαλέσει περισσότερο, ούτε να «ερεθίσει» τους Αμερικανούς βουλευτές και Γερουσιαστές, γιατί συζητιέται το θέμα με επιτροπές, και από την άλλη έχει στο μυαλό του, παρόλο που ο Μπάιντεν του είχε πει ότι θα προωθήσει το θέμα, με τον Τούρκο πρόεδρο να διαβεβαιώνει ότι δεν θα χρησιμοποιήσει τα αεροσκάφη εναντίον της Ελλάδας. Η κατάσταση της τουρκικής πολεμικής Αεροπορίας δεν είναι σε καλή κατάσταση, δεν έχει ανταλλακτικά ούτε διαθεσιμότητες και εάν θέλει να γίνει μία ισχυρή περιφερειακή δύναμη πρέπει να έχει ισχυρή πολεμική αεροπορία», ανέφερε αρχικά ο κ. Ιατρίδης.
«Όσο είναι ο Μενέντεζ, που είναι αρνητικός ως προς την Τουρκία, δεν πρόκειται να πάρει τα F-16. Και να χάσει τις εκλογές ο Μπάιντεν στη Γερουσία, η Τουρκία δεν θα πάρει τα F-16, οι ΗΠΑ θέλουν την Τουρκία αλλά δεν θέλουν τον Ερντογάν», πρόσθεσε.
Για την χρησιμοποίηση του πολεμικού υλικού για αναθεωρητική ρητορική ο δημοσιογράφος Ανδρέας Ρομπόπουλος είπε πως, «έχουν ανοίξει όλοι τα μάτια προς το ελληνικό αφήγημα. Γι’ αυτό βλέπουμε αλλαγή σκέψης και ρητορικής από την Τουρκία, από την ομιλία του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο και μετά. Ο Ακάρ στην ομιλία του, αναφέρθηκε πάνω από 12 λεπτά στα ελληνοτουρκικά, προσπάθησε να αποδείξει και να αναδείξει μία ρητορική ότι η Ελλάδα είναι επεκτατική. Το είπε ανοιχτά ότι δηλαδή, “ έρχονται Δυτικοί πολιτικοί και μας λένε ότι είμαστε επεκτατικοί”, αποκαλύπτοντας τι ακούγεται πίσω από τις κλειστές πόρτες».
Για το ποιά Τουρκία θα είναι καλύτερη, με ή χωρίς Ερντογάν, ο κ. Ιατρίδης επεσήμανε πως, οι ΗΠΑ δεν θέλουν τον Ερντογάν. Ο πρέσβης της Αμερικής στην Τουρκία, επισκέφθηκε τον Ιμάμογλου. Οι διεκδικήσεις σε βάρος της Ελλάδας δεν πρόκειται να εκλείψουν. Η Τουρκία χωρίς τον Ερντογάν θα είναι πιο ελεγχόμενη».
«Έχουμε υπό παραλαβή τα Rafale, έχουμε υπό παραλαβή τα F-16 Viper, τα οποία η Τουρκία δεν έχει στο οπλοστάσιό της είναι ένα επιπλέον πλεονέκτημα για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Η Τουρκία θα επιχειρήσει να κάνει κάτι πριν αποκτήσει η Ελλάδα το ξεκάθαρο πλεονέκτημα. Παρά το γεγονός ότι δε μας ζόρισε στο θέμα της πορείας του Αμπντούλ Χαμίντ Χαν, είδαμε ότι αμφισβήτησε την ελληνική δικαιοδοσία στο θέμα της διάσωσης των μεταναστών νότια της Ρόδου. Προσπάθησε να αμφισβητήσει τη δέσμευση των περιοχών κοντά στην κυπριακή Δημοκρατία εκεί που έγινε μία κοινή άσκηση μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας. Είχαμε παραβιάσεις και 7 εμπλοκές στον ελληνικό εναέριο χώρο που είναι οι περισσότερες τον τελευταίο μήνα», τόνισε ο στρατιωτικός συντάκτης του MEGA, Μαρίνος Γκασιάμης.
«Σύμφωνα με τις τρέχουσες εξελίξεις δεν πρόκειται να δημιουργήσει άλλη μία ακραία κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο. ΄Δεν θα τον αφήσουν γιατί ήδη υπάρχουν πολλές πηγές έντασης πέραν της Ουκρανίας, είναι η Κίνα, είναι το Ισραήλ, το Ναντόρνο Καραμπάχ είναι και τα Βαλκάνια που είναι μία πυριτιδαποθήκη, άρα δεν θα αφήσουν να εξελιχθεί μία πηγή έντασης σε εκείνη την περιοχή μιας και η Ευρώπη θέλει να αποδεσμευθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο, καθώς η Ανατολική Μεσόγειος έχει ενέργεια. Από την άλλη πλευρά, βλέποντας ο Ερντογάν όταν θα πλησιάζει προς τις εκλογές ότι «δεν του βγαίνουν κάποια πράγματα» και τείνει να χάσει τις εκλογές, και δεν μπορεί να διανοηθεί τον εαυτό του εκτός εξουσία, γιατί κινδυνεύει, ίσως τότε να δημιουργήσει μία ένθερμη λύση σε αυτή την περιοχή με την Ελλάδα, προκειμένου να κερδίσει κάτι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων»,
»Από την άλλη πλευρά, ξέρει ότι το Διεθνές Δίκαιο είναι το ισχυρό χαρτί, και ξέρει ότι το Διεθνές Δίκαιο είναι μαζί με την Ελλάδα και ίσως νομίζει ότι με αυτά τα τερτίπια του να προσπαθεί να ανατρέψει το status quo της περιοχής», διευκρίνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ιατρίδης σχετικά με την ρητορική έντασης της Τουρκίας και το τι μέλλει γενέσθαι στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το ποιοτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας
«Οι παραλαβές των Viper, των Rafale, των φρεγατών αλλά και όλων των εξοπλιστικών προγραμμάτων που τρέχουν δεν είναι άμεσες, θα ολοκληρωθούν στο τέλος της 10ετίας. Όπως είναι η κατάσταση τώρα, πάντοτε είχε και πάντα θα έχει ποιοτικό ανθρώπινο υλικό και είναι διακεκριμένο στο ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα θα έχει πάντα το ποιοτικό πλεονέκτημα σε σχέση με την Τουρκία, αριθμητικά δεν θα μπορέσουμε να τους φτάσουμε, γιατί τα μεγέθη των δύο οικονομιών δεν έχουν καμία σχέση», σχολίασε ο δημοσιογράφος, Μαρίνος Γκασιάμης.
«Αυτό που αρχίζει και μπαίνει στον τρόπο σκέψης της Αθήνας είναι το τι θα γίνει μετά τον Ερντογάν, μετέπειτα, και για το ποιος θα είναι ο επόμενος που θα αναλάβει την εξουσία στο μέλλον. Πολλοί λένε ότι θα είναι ο Ακάρ, ή ο Καλίμ», υπογράμμισε.
Για τις σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας και τις προσπάθειες της Ρωσίας να παρέμβει ακόμα και στην λήξη του αποκλεισμού των σιτηρών στην Ουκρανία, ο δημοσιογράφος του MEGA, Ανδρέας Ρομπόπουλος είπε πως, «είναι γεγονός ότι η Τουρκία με την πολιτική που έχει, ακροβατεί. Υπάρχουν δυο σκέλη και το ένα είναι οικονομικό. Η Τουρκία ωφελείται από τον αποκλεισμό της Ρωσίας και εξακολουθεί να ωφελείται. Ο τουρκικός τύπος σήμερα τονίζει την συμβολή της Τουρκίας στις μεταφορές και στις επενδύσεις. Είναι ένα καυτό θέμα για τον Ερντογάν αυτό. Η πολύ καλή σχέση, από την άλλη πλευρά, του Ερντογάν με τον Πούτιν, φυσικά προκαλούν ανησυχία στο ΝΑΤΟ και στις ΗΠΑ. Ας μην ξεχνάμε τον πυρηνικό αντιδραστήρα στον οποίο υπάρχουν προβλήματα και θέλει να τον προλάβει το 2023, αλλά και τις υπόλοιπές σχέσεις που έχει αναπτύξει με την Ρωσία. Ο Πούτιν του πρότεινε μάλιστα να γίνουν εγκαταστάσεις για τουρκικά drone, και να γίνει μία συμπαραγωγή».