Στο έλεος του καύσωνα και των πυρκαγιών βρίσκονται εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη εν μέσω ξηρασίας.
150.000 στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη μέσα σε 8 ημέρες στην οροσειρά Σέρα ντα Εστρέλα στην κεντρική Πορτογαλία. Οι φλόγες απειλούν κατοικημένες περιοχές παρά τις προσπάθειες που καταβάλουν χιλιάδες πυροσβέστες και εθελοντές.
Έχει ήδη καταστραφεί το 20 του εθνικού δρυμού. Είναι μόνο μία από τις μεγάλες πυρκαγιές που καταστρέφουν τους πνεύμονες της Ευρώπης αυτό το καλοκαίρι.
Γαλλία: 8 πύρινα μέτωπα έκαναν στάχτη δεκάδες χιλιάδες στρέμματα
Στη Γαλλία οκτώ πυρκαγιές καίνε δάση και καλλιέργειες, απειλούν χωριά. Η χειρότερη είναι στα νοτιοδυτικά της χώρας, στην περιοχή Ζιρόντ. Πάνω 50.000 στρέμματα έχει κάψει αυτή η πυρκαγιά που απειλεί και τις φημισμένες αμπελοκαλλιέργειες του Μπορντώ.
Στο πλευρό των Γάλλων πυροσβεστών έχουν ταχθεί ενισχύσεις από την Ελλάδα, τη Γερμανία, τη Ρουμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν ευχαρίστησε για τη βοήθεια από το εξωτερικό, όμως στο εσωτερικό εξακολουθεί να δέχεται πυρά από πολιτικούς αντιπάλους γιατί συνέχισε τις διακοπές του σε γαλλικό τουριστικό θέρετρο.
Οι εικόνες που κάνει τζετ σκι προκάλεσαν οργισμένες καταγγελίες οικολόγων ότι ο Μακρόν δεν αντιλαμβάνεται το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και χρησιμοποιεί ενεργοβόρες μηχανές.
Οι επιστήμονες αποδίδουν στην κλιματική αλλαγή τους διαδοχικούς καύσωνες και την ξηρασία στην Ευρώπη. Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι ο καιρός θα αλλάξει στις αρχές τις επόμενης εβδομάδες και ότι τον καύσωνα θα διαδεχθούν βροχοπτώσεις.
Βρετανία: Ξηρασία, πυρκαγιές και ελλείψεις πόσιμου νερού
Σε μια βροχή ελπίζουν και οι Βρετανοί για να σωθούν από τον καύσωνα και τις πυρκαγιές που πολλαπλασιάστηκαν τις τελευταίες ημέρες, μετά από τον πιο ξηρό Ιούλιο των τελευταίων 80 ετών. Στερεύουν οι πηγές του Τάμεση και μεγάλο μέρος της Αγγλίας έχει κηρυχθεί σε κατάσταση ξηρασίας, προκειμένου να περιοριστεί η κατανάλωση νερού.
Καταγράφονται ήδη ελλείψεις πόσιμου νερού. Στα σουπερμάρκετ άδειασαν τα ράφια και μπήκε δελτίο στις συσκευασίες που μπορούν να αγοράσουν οι πελάτες. Ο βρετανικός Τύπος ασκεί σφοδρή κριτική στις ιδιωτικές εταιρείες ύδρευσης που διαχειρίζονται το πολύτιμο αγαθό από την εποχή της Θάτσερ, για σπατάλες, κακοδιαχείριση και υπερκέρδη.